Gaudi-Nagy: Szerbia lépjen fel a nemzetiségek közti incidensek ellen!

2013. március 01. 14:27

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő szerint el kell érni, hogy Szerbia ne csak tudomásul vegye passzívan a nemzetiségek közötti incidenseket, hanem aktívan lépjen fel ellenük.

2013. március 01. 14:27

Szerbián számon kell kérni emberi és kisebbségi jogi kötelezettségeit. El kell érni, hogy ne csak tudomásul vegye passzívan a nemzetiségek közötti incidenseket, hanem aktívan lépjen fel ellenük az európai uniós tagságra pályázó ország – jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás jobbikos parlamenti képviselő az MTI-nek. A képviselő pénteken egy képviselőtársával tényfeltáró úton járt a vajdasági Temerinben, ahol lakossági fórumot is tartottak általában a magyarellenes atrocitásokkal és konkrétan azzal az esettel kapcsolatban, amelyben hét magyar fiatalt gyanúsítanak etnikai alapú bűncselekménnyel.

A fórumon résztvevő lakosok elmondták, hogy a szerb hatóságok szerintük kettős mércével mérnek ezekben az ügyekben, céljuk a magyarok megfélemlítése, sok esetben – tisztességtelenül – akkor is a magyarok ellen indul eljárás, amikor ők a sértettek. A képviselők találkoztak a fiatalokat védő ügyvédek egy részével, akik megerősítették, hogy az őrizetben tartott hét magyar fiatal elleni vádirat törvénysértő.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta: ebben a konkrét ügyben azt várják, hogy az eljárás törvényes keretek között folyik tovább, és mielőbb megszüntetik a magyar fiatalok indokolatlan őrizetben tartását. A szülők arról is beszámoltak Gaudi-Nagy elmondása szerint, hogy a rendőrség házkutatást tartott a magyar fiatalok otthonában, és régi magyar térképeket, könyveket, magyarságjelképeket foglalt le tőlük. E tárgyaknak semmi közük nincs a szóban forgó bűncselekményekhez. Ez az akció is azt bizonyítja, hogy magyarellenes hangulatkeltés zajlik ott. A szerb hatóságok azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha Temerinben valamilyen felforgató magyar szervezet etnikai ellentéteket akarna szítani – szögezte le a képviselő.

Hozzátette: ennek a tényfeltáró útnak a tapasztalatait meg fogják osztani az Európai Unió bővítési biztosával és az Európa Tanács emberjogi főbiztosával. Baráth Zsolt szintén jobbikos képviselő az MTI-nek nyilatkozva elmondta: elérték a céljukat az úttal, de az ügy nincs lezárva, a parlamentben interpellálni fogja a Külügyminisztériumot arról, hogy milyen lehetőségei vannak a helyzet rendezésére a szerb társminisztériummal a magyar kisebbség érdekében.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
David Karúszó
2013. március 01. 19:50
http://adattar.vmmi.org/fejezetek/1913/24_akikert_nem_szolt_a_harang.pdf Erre nincs bocsánat! Ezektől mire lehet számítani?!
radical
2013. március 01. 15:58
Ha már a fidesz meg sem mukkan ebben a kérdésben! A magyar külügy egy nagyrakás foss! Vessünk már véget ennek a jófejkedő szalonpolitizálásnak! Hiszen láthatjuk hogy milyen eredménye volt és van napjainkban is.
3M..
2013. március 01. 15:00
Románia schengeni, Szerbia eu csatlakozását megakasztani ameddig nem garantálják a Magyarok megfelelő védelmét, és nincs területi autonómia! Mutassuk meg kik is vagyunk. Nem kellene szemlesütve hasoncsúszni ahogy a ballib kormányok tették. Az a politika nem hozott eredményt. Mi nem fogunk soha kicsik lenni! Szebb Jövőt!
next mindig élni fog 7
2013. március 01. 14:59
Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő szerint el kell érni, hogy Szerbia ne csak tudomásul vegye passzívan a nemzetiségek közötti incidenseket, hanem aktívan lépjen fel ellenük. Ez az ember nem jobbikos? Én is ezt követelem Magyarországon a szélsőséges, rasszistákon! Hm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!