Bajnai: Megbukott a gazdaságpolitikai kurzus

2013. március 26. 16:03

A volt miniszterelnök a GKI Gazdasági kormányzás csendesülő (?) viharban című konferenciáján kritizálta a jelenlegi gazdaságpolitikát: Bajnai szerint már nem a túlköltekezéssel van a gond, hanem hogy zuhan vissza a gazdaság kibocsátása.

2013. március 26. 16:03

Növekedési paktumot kell kötni azokkal a szektorokkal, amelyek jelenleg forrásokat vonnak ki az országból: ha beruháznak, annak értékét levonhassák a különadókból – mondta Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője egy keddi budapesti szakmai fórumon. A volt miniszterelnök a GKI Gazdaságkutató által szervezett, Gazdasági kormányzás csendesülő (?) viharban című konferencián úgy fogalmazott: a jelenlegi gazdaságpolitikai mix olyan, hogy csak ésszel, fokozatosan lehet kivezetni a különadókat, amelyeket nem megszüntetni kell, hanem – a versenyképesség biztosítása érdekében is – európai szintre csökkenteni.

Bajnai Gordon kijelentette: jó költségvetési politikára és szakszerű, hatékony jegybanki politikára van szükség. Kifejtette: a növekedésösztönzés esetében a kezdeményezés mindig a költségvetési politika feladata; a kormánynak kell olyan politikát folytatnia, ami lehetővé teszi a jegybanknak, hogy a gazdaságpolitikát segítő politikát folytasson. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás fenntartása kell, hogy legyen.

A Haza és Haladás Alapítvány alapítója szerint meg kell tartani a költségvetés egyensúlyát. Kifejtette: a gond immár nem a túlköltekezéssel van, hanem azzal, hogy „zuhan vissza” a gazdaság kibocsátása. „Őrült nagy tartalékok” – talán a tömegközlekedési támogatások kivételével – nincsenek már a költségvetésben, ezért növekedési fordulatot kell elérni – mondta. A politikus szerint a jelenlegi gazdaságpolitika változatlanságát feltételezve már jövőre 300 milliárd forintos költségvetési kiigazítás válik szükségessé.    

Bajnai Gordon úgy vélte, megbukott az elmúlt három év gazdaságpolitikai kurzusa. A kudarcok között említette a kormány adósság ellen folytatott, véleménye szerint eredménytelen harcát, a növekedés hiányát, az alacsony beruházási rátát, a versenyképesség romlását, a forint gyengülését, továbbá a versenyszférában foglalkoztatottak számának változatlanságát. Mint mondta, a kormány gazdaságpolitikai rendszerét a hozzá nem értés, illetve a hatalmi és zsákmányszerzési logika határozza meg. „Ez a sajátos elegy alkot rendszert, és súlyosan visszaeső pályára terelte Magyarországot” – fogalmazott. Megismételte korábban ismertetett gondolatmenetét, amely szerint a növekedés beindításához először a bizalmat kell helyreállítani. A bizalom a beruáhzások növekedéséhez, majd az export bővüléséhez, a munkahelyteremtéshez, végül pedig a fogyasztás növekedéséhez vezethet, „ez az a pozitív kör, amibe a magyar gazdaságot bele kell lökni az elkövetkező időszakban”.

A bizalom helyreállítása érdekében Bajnai Gordon „sok kis innovációt”, így egy többéves gazdasági pályáról való megegyezést, egy adóalkotmány bevezetését, illetve a hatósági ellenőrzések esetében egy „sárga lapos rendszer” bevezetésének szükségességét emelte ki. Az Együtt 2014 vezetője fenntarthatatlan, kommunikációs célokat szolgáló lépéssorozatnak nevezte a rezsicsökkentést, amely csak kis részt ad vissza abból a kárból, ami – többek között – az egykulcsos adó bevezetése, illetve a forint gyengülése miatt érte a szegényebb rétegeket. Bajnai kijelentette azt is: 2014 után „átfogó és jelentős” oktatási reformra lesz szükség, amely a felsőoktatásban a minőséget, a közoktatásban pedig az egyenlő hozzáférést biztosítja.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. március 27. 08:30
http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/230/B2290448.jpg
Next adósság
2013. március 26. 23:10
"Bajnai: Nagyobbat kell vágni, hogy túléljünk." Libából? Hümm!
miama
2013. március 26. 22:36
"Imádom" amikor ez a szerencsétlen pislogós alak azt monja, hogy "jó kormányzás, jó politika kell"! Mit is jelent az a "jó"....? Erről persze mélyen hallgat. Csak nem azt, amit 2010 előtt a Gyurcsánnyal együtt műveltek? Mert azt már megmondtuk a választáson, hogy nem kérjük. Úgyhogy ha nem fejti ki bővebben okkal feltételezzük, hogy ugyanazt csinálnák, mint amít elutasítottuk. Jó lesz odafigyelni mit akar mondani ez a ujdonsült "okossá" vált mondvacsinált politikus. Talán előbb el kellene számolnia a múltjával, a libákkal, a tönkretett életekkel - talán akkor....de részemről még akkor sem. Hitelét vesztett alak, szóra sem érdemes. És a párja sem, hisz kik is a vezetői? A "nem értettünk hozzá" libás, a dorgos és a polgárháborút vizionáló hazudozó leszerepelt nyugdíjas katona. Illusztris társaság! Ilyen alakokat egyetlen ember sem kívánhat az ország vezetőinek!!!!
miloka
2013. március 26. 20:49
"illetve a hatósági ellenőrzések esetében egy „sárga lapos rendszer” bevezetésének szükségességét emelte ki. " Előbb be kellene vezetni egyes volt, elqrókra a piros lapos rendszert a közéletben! Te akkor libás, meg sem szólalhatnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!