A szocikat ostorozták napirend előtt a parlamentben

2013. március 05. 11:02

Az MSZP a kormány felsőoktatási intézkedéseit kritizálta, a Jobbik a szocialisták „hazaárulása” és Victor Ponta magyarországi látogatása elleni tüntetést jelentett be, a KDNP pedig a magzati életet védő és az örökbefogadást népszerűsítő kampánnyal kapcsolatban kifogásolta a szocialisták magatartását napirend előtti felszólalásában.

2013. március 05. 11:02

Keddi, napirend előtti felszólalásában a szocialista Szanyi Tibor a kormány felsőoktatási intézkedéseit kritizálta, valamint a hallgatói listákról beszélt, megjegyezve, hogy sajtóértesülések szerint ebben az ügyben a „magyarországi náci párt mocskos keze matathatott éveken át”. Szerinte a Fidesz alig három év alatt felére, 123 milliárd forintra csökkentette a felsőoktatásra fordított forrásokat, valamint az európai alapértékeket felrúgva alaptörvénybe akarja foglalni a fiatal magyar értelmiség röghöz kötését. A képviselő arra szólította fel a kabinetet, hogy „ne feszítse tovább a húrt”, hanem kössön stratégiai megállapodást a fiatalokkal.

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár kijelentette: a kormány egyértelműen elítéli az állampolgárok adataival való visszaélést, semmilyen listázást nem tartanak helyesnek, ugyanakkor üdvözlik, hogy az érintett egyetem vizsgálatot rendelt el az ügyben. Szerinte a kormányzatnak akkor lesz dolga az ügyben, ha kiderül, mi történt. A felsőoktatás költségvetési támogatásával kapcsolatban kijelentette: a 123 milliárd forinthoz még 47 milliárdot hozzá kell számolni, erre a pénzre pályázhatnak ugyanis a legjobb egyetemek. Azt is kijelentette, nincs röghöz kötés, hiszen a diplomások akár már másnap vállalhatnak külföldön munkát, de az erkölcs azt mondja, hogy ebben az esetben a közösségnek vissza kell juttatni a képzésre fordított pénzt, mert a következő generációknak is biztosítani kell a támogatást.

Novák Előd, a Jobbik politikusa a plénum előtt bejelentette, hogy a pártja tüntetést szervez az MSZP szombati országértékelő rendezvényének budapesti helyszínére, mert a szocialisták Victor Ponta román kormányfőt díszvendégnek hívták meg a tanácskozásra. A képviselő szerint a demonstráción székely zászlókkal fogadják majd a „magyarellenes soviniszta román kormányfőt” és ezzel borzolják a „hazaáruló szocialisták idegeit”. Fájónak nevezte, hogy a Civil Összefogás Fórum korábban bejelentett hasonló kezdeményezését – amelyet azóta lemondtak – „Orbán Viktor leállította”.

Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszában arról számolt be, hogy Martonyi János külügyminiszter bukaresti látogatására nagyon feszült hangulatban került sor, ami többek között a székelyzászlóügy, a marosvásárhelyi orvosi egyetem és a Székely Mikó Kollégium ügye, valamint nyelvhasználati problémák miatt alakult ki. Hangsúlyozta: Martonyi János a látogatáson elmondta, hogy Magyarország  Romániát nem ellenségnek, hanem partnernek, szövetségesnek, barátnak tekinti, akire tisztelettel tekint, de elvárja azt is, hogy Románia minket is tisztelettel kezeljen. A külügyminiszter azt is kijelentette – folytatta Németh Zsolt – hogy az erdélyi magyarok számíthatnak a magyar kormány támogatására a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatban, az autonómiatörekvésekben, beleértve a kulturális és a területi autonómiát, valamint a magyar oktatásügy, az önálló magyar egyetem, és egyetemi karok ügyében is.

Szerinte ehhez fontos, hogy Magyarországon politikai egyetértés övezze a határon túli magyarok ügyét, a magyar pártpolitika elcsendesedjen és közös nevezőt találjon. Fontosnak tartotta azt is, hogy a MSZP találja meg a módját annak, hogy az erdélyi magyarság ügye mellett felsorakozzon, és ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy újra bocsánatot kelljen kérnie. Ugyanakkor úgy vélte: el kell kerülni azt is, hogy a hisztéria maga alá temesse a politikai közvéleményt, bízni kell abban, hogy a magyar kormány és az erdélyi magyar politikai képviselet képes arra, hogy hatékonyan ellássa feladatát.

Michl József kereszténydemokrata képviselő az MSZP közösségi oldalán megjelent, a terhesség-megszakítással kapcsolatos, viccesnek szánt bejegyzést kifogásolva arra szólította fel a szocialistákat, hogy hagyjanak fel „nemzetpusztító tevékenységükkel”. Kritizálta, hogy az MSZP közleményben tiltakozott a magzat életet védő és az örökbefogadást népszerűsítő alapítványi kampány 25 millió forintos minisztériumi támogatása miatt.

Soltész Miklós szociális államtitkár azt hangsúlyozta: gyermekvédelmi gondoskodásban több mint 21 ezer 500 gyermek részesül ma, a kormány pedig azt szeretné, ha közülük minél többen nevelőszülőknél, családban élhetnének a gyermekotthonok helyett. Szerinte elfogadhatatlan és érthetetlen az MSZP támadása, amit az ezzel foglalkozó alapítvány ellen indítottak. Az MSZP-s közösségi oldalon megfogalmazott mondatra utalva kijelentette: erre senki más nem képes, csak az baloldal, amely azt támogatná, hogy minél több abortusz legyen az országban.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. március 05. 14:11
ha belegondoltok egy kicsit azért elégfaramuci a helyzet... mert ugye az lenne a jó, ha barátságban és jó viszonyokat ápolnánk a szomszédokkal...igaz ezt néha a szomszédok se akarják, meg itthoniak sem, meg maga a szomszéd is hülye, meg mi is.. szóval se káposzta se kecske...
liberálzöld.
2013. március 05. 11:51
Az hazaárulózzon, aki jobban él, mint 3 éve. Bár vszleg így is van.
toportyántiszteletes.2
2013. március 05. 11:31
Sohatöbbéballibákat,szeretünk viktor!Biztos elég lesz?!Azelmúlnyócévbenezekmindenttönkretettekeladósítottakdemimegfordítottukcsakvárjatokméghúszévetbarmok,HAHA!
ketroot
2013. március 05. 11:21
Vizuális típus vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!