Bajnai brüsszeli látogatását kritizálja a Fidesz

2013. február 05. 14:54

Külön közleményben reagált a Fidesz és a párt EP-delegációja Bajnai Gordon brüsszeli látogatására, és ott tett kijelentéseire. Balla Mihály szerint Bajnai elmúlt hetekben folytatott „sumákolása” veszélyesebb Magyarországra, mint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány összes eddigi károkozása. A párt EP-delegációja szerint Bajnai nem lobbizott Brüsszelben, hanem a kormányt rágalmazta.

2013. február 05. 14:54

A Fidesz bírálja Bajnai Gordont, amiért „a magyar embereket, a magyar demokráciát hátba döfve, senki által fel nem hatalmazva, senki által semminek meg nem választva” egyeztetett hétfőn Brüsszelben Magyarország következő 7 éves fejlesztési pénzeiről. Balla Mihály keddi közleményében felteszi a kérdést: milyen alapon és kinek a nevében tette mindezt volt miniszterelnök? Balla közleményében úgy fogalmaz: hazafi az, aki a hazáját mindig megvédi. Miféle politikus az, aki saját hazája érdekeit veszélybe sodorva, annak tárgyalási pozícióját gyengítve képes a kampány érdekei alá rendelni a magyar emberek érdekeit?! – kérdezi a politikus. Szerinte Bajnai  „a kertek alatt” utazott Brüsszelbe, hogy az Európai Unió és Magyarország számára az egyik legnehezebb költségvetési tárgyalás közepette az ottani tisztviselőkhöz dörgölőzzön és ország-világ előtt „cikinek” nevezze Magyarországot. Az a képmutatás és sumákolás, amelyet Bajnai Gordon hozott az elmúlt hetekben a magyar politikába, veszélyesebb Magyarországra, mint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány összes eddigi károkozása – értékeli a politikus.

Reagált Bajnai útjára a Fidesz EP-delegációja is. Keddi közleményük szerint Bajnai Gordon lobbizni érkezett az előző nap Brüsszelbe, azonban „látogatása leginkább az Orbán-kormány rágalmazásáról szólt”.„Bajnai Gordon, a Gyurcsány-kormány korábbi minisztereként és későbbi miniszterelnökként az első számú felelőse hazánk eladósításának és az ország csődbevitelének” – olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy „Bajnai Gordon regnálása alatt Magyarország az uniós fejlesztési források töredékét tudta csak lehívni”. A fideszes EP-képviselők szerint „Bajnai Gordon mint bukott politikus és mint bukott gazdasági szakember leginkább azzal szolgálná Magyarország érdekeit, ha önvizsgálatot tartana, befejezné az Orbán-kormány alaptalan rágalmazását, és tartózkodna a gazdasági jó tanácsok osztogatásától”. 

A közlemény idézte Surján Lászlót, az EP kereszténydemokrata alelnökét, aki szerint Bajnai „rossz helyen kopogtatott ötleteivel”, ugyanis nem Johannes Hahn biztos dönt a Magyarországnak járó uniós források nagyságáról. Ebben leginkább Herman Van Rompuy az illetékes, az ő előterjesztése alapján dönthet az Európai Tanács a 2014-2020-as uniós keretköltségvetésről és a Magyarországnak járó pénzekről – hangsúlyozta Surján. A volt miniszterelnök azon hétfői kijelentését, miszerint Magyarországgal ma már „ciki” egy képen mutatkoznia sok európai vezetőnek, Surján László úgy minősítette, hogy „Bajnai vélhetően lemaradt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti brüsszeli útjáról”.

Bajnai Gordon európai uniós illetékesekkel – köztük Johannes Hahn regionális fejlesztési ügyekben illetékes EU-biztossal – folytatott hétfőn Brüsszelben megbeszéléseket. „Azért jöttem Brüsszelbe, hogy a magyar nemzeti érdekekért lobbizzak, mert úgy látom, hogy az elmúlt három év kormányzati ámokfutása után a valódi nemzeti érdekeink súlyos veszélyben vannak” – mondta az MTI-nek nyilatkozva a Haza és Haladás Egyesület elnöke. Utalt arra, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcstalálkozó napirendjén szerepel a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügye. „Mivel Magyarországgal ma már ciki egy képen mutatkoznia sok európai vezetőnek, ezért nagyon nehéz ma szövetségeket kötnünk, ennek pedig hosszú távú nemzeti érdekeink látják a kárát” – jelentette ki a volt kormányfő.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. február 05. 21:26
Szerintem azért volt kinn Bajnai, hoyg engedélyt kérjen, hogy Matolcsy legyen a jegybankelnök
gross
2013. február 05. 20:04
Csak egy részletkérdés, de azt a Fidesz is pontosan tudja, hogy a 2007-2013-as időszak forrásait nem lehet időarányosan lehívni (a forrásokat lekötni persze lehet, az meg is történt tudtommal) - az első időszak a felkészülésé, a részletes kiírások elkészítéséé, a közbeszerzések kiírásáé, a munka elkezdtéé, a projektgazdaáknak történő kifizetéseké - és csak ezután az uniós lehívásé.
staliens
2013. február 05. 19:17
F@szbamá' a sok hazaáruló vonyóssal ! "Árulás, árulás! Kötelet rá! Kötelet rá! Kötelet rá! Kötelet rá!" http://www.youtube.com/watch?v=IKYxBDNR5UY
laci0011
2013. február 05. 18:56
Baynaunak meg esett a szíve a Putyintól 15 perc után kivágott viktorkán,vagy fontos neki az ország netán?Vagy várjuk meg amíg ezek a funkcionális analfabéták összehoznak valamit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!