Kaposvár bevásárolja magát a Kométába

2013. január 18. 18:49

Két milliárd forint értékben vásárol tulajdonrészt a Kométa 99 Zrt.-ben Kaposvár önkormányzata. Szita Károly polgármester elmondta, szigorú feltételekkel lesznek tulajdonosok a húsipari cégben: elvárják a tőke megtérülését hozamgaranciával, a jelenlegi tulajdonosnak is tőkét kell emelnie, a város pedig beleszólást és döntési jogosultságot kér a vállalat irányításában.

2013. január 18. 18:49

Kaposvár közgyűlése úgy döntött, hogy két milliárd forint értékben tulajdonrészt vásárol a Kométa 99 Zrt.-ben – jelentette be Szita Károly polgármester (Fidesz-KDNP) pénteken sajtótájékoztatón. A cég értékelése után új alapító okirat és szindikátusi szerződés készül. A részvényvásárlásokra várhatóan február elején kerül sor. Szita Károly hangsúlyozta: mintegy ezer család munkahelyének biztonságát teremtik meg azzal, hogy az önkormányzat befektet a város számára stratégiailag fontos élelmiszeripari ágazatba. A polgármester kifejtette, az élelmiszeripari ágazat egyik fontos szereplője, a Kométa csőd közeli állapotba került, és a városvezetés fontosnak érezte az ott dolgozók és beszállítók munkahelyének megőrzését. 

Kaposvár szigorú feltételekkel lesz tulajdonos a Kométában: elvárja a tőke megtérülését hozamgaranciával. A jelenlegi tulajdonosnak is legalább 1 milliárd forint értékben tőkét kell emelnie, a város pedig a tulajdoni arányától függetlenül beleszólást és döntési jogosultságot kér a vállalat irányításában – tette hozzá a Szita Károly. Kaposvár további kérése, hogy a Kométa vezetése állapodjon meg a Magyar Fejlesztési Bank ingatlanbefektetéssel foglalkozó leányvállalatával. Ezek a lépések stabil és nyereséges működést eredményezhetnek a jövőben – vélte a polgármester.

Szita Károly szólt arról is, hogy a Kaposvári Egyetemen másfél éve indult a Kaposvári Élelmiszeripari Program, amelynek eredményeképpen a város a régió agrár- és élelmiszertudomány központja lehet. Továbbá folyamatban van a dél-dunántúli sertésprogram, amelynek révén a remények szerint duplájára, 1 millióra emelkedik a sertések száma a régióban. Azzal, hogy az egyetem közreműködésével a környéken előállított élelmiszereket külön védjeggyel látják el, szintén a térség élelmiszeriparát kívánják elősegíteni.

A polgármester és a cég ügyvezetője decemberi találkozóján Giacomo Pendranzini elmondta: a húsipari ágazat egészét sújtó válság őket sem kerülte el, súlyos likviditási gondokkal küzdenek, a termelést a felére csökkentették. Rövid távon egymilliárd forint tőkeinjekcióra lenne szükségük, hogy megoldódjanak a likviditási gondjaik. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 15 évben mintegy 10 milliárd forint értékű beruházást végeztek, az utóbbi 5-6 évben hárommilliárd forinttal növelte a saját tőkét a tulajdonos, középtávon pedig két-három milliárd forintnyi tőkeemelést terveznek.

 

Fotó: kormany.hu

Amerika választ! Kövesse élőben november 5-én a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján!

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. január 19. 10:59
Érdekes magyar mentalitás alakult ki az elmúlt 40 évben, amely két ágon is megjelenik, s lényegesen akadályozza a termelés szerkezetének az átalakítását. Az 1980 évektől tapasztalható volt, hogy szakmai szinten minden egyes témakörbe elkezdtek bizottságokat alakítani – erről több vicc is született – majd megállapították miért nem lehet változtatni, illetve csak a támogatásokkal lehet fenntartani. Ez vezetett a cégek eladósodásához, a támogatások és felvett hitelek egy része feltehetően magánzsebekbe vándorolt. 1990 után azzal, hogy nincs mit tenni, az ágazatokat eladták, s a vevőnek pedig a piac kellett, s a leépült egységeket olcsón megvette, s csak a kötelező időig működtette. Ennek következménye lett, hogy a belföldi fogyasztás nagyobb hányada importból származik. Az előzőekben írt mentalitás ma is él, s mindhárom húsüzem – kaposvári, pápai, gyula – esetében tetten érhető, melyet számtalan írás alátámaszt. Ezekből érdemes szemezgetni a HVG és Index cikkeiből. Mindehhez azonban azt is hozzá kell tenni, hogy az uniós direktívák sem segítik, sőt akadályozzák az állami segítséggel való szerkezetváltást, az uniós versenyszabályzatban foglaltak alapján. Mindezek tükrében szükséges áttekinteni a húságazat szerkezetét, melynek során több problémára derül fény. 1. A magyarországi húsipari cégeknek kötelező magyar GMO ((genetikailag nem módosított) takarmányból előállított húst feldolgozni, ami önmagában minimum mintegy 30 %-al megdrágítja a terméket, melynek következtében például a holland, vagy lengyel termékekkel szemben versenyképtelen lesz. 2. A húságazatban – amely az élelmiszer ágazat zömére is igaz – túl sok a szereplő. Elkülönült az állattenyésztő, a takarmányt előállító, forgalmazó, és a feldolgozó, amelyeknek mind meg kell termelni a maguk hasznát. Mindezek rárakódnak a termékre és erre az ÁFA is, s ezt az ágazat nem tudja elviselni, ezért veszteségessé válik. 3. További probléma okozója lehet, hogy a belföldön előállított és elfogyasztott hús és húskészítmények jelentős része – piaci becslések szerint mintegy 30 %-a – a fekete gazdaságból származik. Az a közbeszéd is járja, hogy még a kereskedelmi láncokban is eljutnak az adózatlan termékek. Szerintem a megoldás az egyes pontokkal kapcsolatban a következő lehetne: 1. A GMO mentes termékekre uniós támogatást kellene biztosítani, uniós szinten. 2. Uniós és hazai támogatással elő kellene segíteni , hogy a piaci szereplők termékpályás szövetkezetekbe szerveződjenek és megfelelő piaci stratégiájuk legyen. Agrártámogatást – beleértve a termőföldre kapott támogatást is - csak az kapna, aki ezeket a feltételeket teljesíti. 3. Szigorítani kellene az élelmiszer ellenőrzéseket, a szankcionálással egyetemben. Az első esetben pénzbüntetés, a második esetben az egység bezárása, s a tulajdonos 5 évig az országban nem nyithatna kereskedelmi egységet. Szerintem állami pénzt csak ilyen modellekbe érdemes fektetni, mert ellenkező esetben a veszteség újratermelődik. A szerkezeti problémákat viszont orvosolni kell, meg az iparág megszűnése tízezrek megélhetését veszélyezteti és az importot növeli, az itt termelt profit pedig az országból kivándorol, nem itt kerül befektetésre.
BőröndÖdön
2013. január 19. 10:38
Újra szocializmus!Az életképtelen vállalatot működtetjük az adófizetők pénzéből.Bravó!!
tarackos
2013. január 19. 10:01
A német sertésztenyésztők biztos örülnek, lesz hová eladni a féldisznót... Szvsz a magyar piac nem képes eltartani ennyi feldolgozó üzemet külföldön meg nem versenyképesek. Ettől a döntéstől sem lesznek azok.
Arslan
2013. január 19. 09:38
Szerintem ez jó döntés. El is mondom, hogy miért. Így elkerülhetjük azt ami már huszonéve folyamatosan megy, hogy jön valami kisebb-nagyobb ágazati vagy általános válság és a tőkehiányos magyar céget szarért-hugyért megveszi a multi aki utána: A: a válság elmúltával bőven ledolgozza a veszteséget és komoly profitot termel, amit aztán kiutal az anyavállalatnak és az adóoptimalizáció révén még az itthoni adófizetést is elkerüli, a munkásoknak meg éhbért fizet. B: kiiktatja a konkurenciát, szépen kiviszi a gyártókapacitást, elad mindent a recepteket és gyártástechnológiát lenyúlja, az emberek meg mehetnek a lecsóba. Szóval én okos dolognak tartom, hogy az átmeneti válságidőszakban megmentsük ezeket a cégeket, különben megint egyre kevesebb hazai kézben levő feldolgozó és gyártókapacitás marad. Persze nem tudom, hogy a Kométa mióta veszteséges, de könnyen megeshet, hogy egy alapvetően nyereséges cégről van szó, ami a válság során kivérzett és a válság immáron 4. évére elfogytak a tartalékai. Kéne látni a könyveiket is ahhoz, hogy egyértelműen lehessen ezt látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!