Index: Lázár megkönyörült a Képzőművészeti Egyetemen

2013. január 31. 14:18

Mégsem vonják el a tervezett 300 millió forintot a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől, visszaállították a 2012-es költségvetést.

2013. január 31. 14:18

Nem vonják el az eredetileg tervezett 300 millió forintot a Magyar Képzőművészeti Egyetemtől, így hétfőn megindulhat a második félév az intézményben – mondta el az MTI-nek Kőnig Frigyes rektor. Az Index beszámolója szerint Lázár János „megkönyörült” az egyetemen, a miniszterelnökséget vezető államtitkár titkársága kereste meg a portál délelőtti cikke után Kőnig Frigyes rektort, hogy fáradjon be hozzá megtárgyalni a kialakult helyzetet. A portál szerint a találkozó eredményeképpen visszaállították az egyetem 2012-es költségvetését. A rektor elmondta, hogy Lázárnál azzal érvelt: egyetemük már korábban is stabilan, kiegyensúlyozott pénzügyi mutatókkal működött. „Decemberig nem volt kifizetetlen számlánk, a működésünket már korábban racionalizáltuk” – fogalmazott a rektor az Indexnek. 

Kőnig Frigyes az MTI-nek felidézte, hogy a korábban kilátásba helyezett drasztikus, 300 millió forintos zárolás miatt krízishelyzet állt volna elő az intézményben, ez ugyanis 38 százalékos elvonást jelentett volna a 2012-es költségvetéshez képest. Az egyetem a csökkentett összegből nem tudta volna fizetni a közüzemi díjakat és a tanárok fizetését sem, így ellehetetlenült volna az oktatás. Az egyetem vezetése a gondokat többször és többfelé jelezte, de hivatalos választ sehonnan sem kaptak. Kőnig Frigyes kiemelte: az egyetem gazdasági működését az elmúlt években olyan mértékben racionalizálták, hogy nincs már miből takarékoskodni. Az az ésszerűsítés, ami néhány felsőoktatási intézményben ma van napirenden, náluk már 4-5 éve megkezdődött. „Bármiféle elvonás vagy prés bennünket elnyomna, az oktatást veszélyeztetné, minden hivatalos fórumon hangoztattuk ezt a szempontot. Ami – úgy tetszik –, az utolsó pillanatban eredmény hozott” – jegyezte meg a rektor.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. január 31. 18:22
Minek a sok tehetségtelennek 300 millió? Aki tehetséges az nem tanulja a művészetet, hanem születik rá és be sem teszi a lábát az úgynevezett képzőművészeti egyetemre. Hanem, egyszer csak fogja magát és neki áll festeni, és megy is neki!
StG
2013. január 31. 17:09
Na, megy ez. Csak megfelelő alázatossággal kell a megfelel helyre járulni, és máris nem lehetetlenítik el teljesen, csak egy kicsit.
Secnir
2013. január 31. 15:53
most akkor nem értem: a lázár jani dönt a költségvetési pénzek felett a viktor távollétében? mert ez most nagyon úgy tűnt nekem...
pierre bayle
2013. január 31. 15:01
Mindjárt jön Orange Order és elmondja, hogy a rohadt ellenzéki kommentelőknek semmi se jó, pedig máris megoldódott az egyetem helyzete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!