Az orvoselvándorlás csökkent, ám egyre több ápoló távozik

2013. január 29. 09:45

Évek óta először csökkent az orvoselvándorlás Magyarországról, ám az ápolók körében a migráció jelentősebb, mint valaha. Az érdekvédelmi csoportok úgy vélik, csak béremelésekkel lehetne itthon tartani az egészségügyi dolgozókat.

2013. január 29. 09:45

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) statisztikái alapján 2007 óta először tavaly nem nőtt, hanem csaknem száz fővel csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok a száma – írja a Világgazdaság Online.

Tavaly 1108 orvos vándorolt el, 2011-ben 1200, viszont a fiatalok körében csökkent az elvándorlási hajlandóság (2011-ben 651-en, tavaly 557-en mentek el a végzést követően).

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke figyelmeztetett: ha a kormány nem tudja biztosítani a bérszínvonalat, akkor a migrációs folyamatok ismét felerősödhetnek. A bérrendezés folytatásában bízik Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is, aki szerint ez lenne az egyetlen garancia, hogy a magasan képzett, nyelveket beszélő nővéreket itthon tartsák.

Balogh rámutatott: míg 2011-ben 314 nővér ment külföldre, addig 2012-ben már 518-an. A kamara azt várja a kormánytól, hogy idén a diplomás ápolók is béremelésben részesüljenek, így kevésbé lehetnének csábítóak a hazai fizetés három-négyszeresét biztosító külföldi munkalehetőségek.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2013. január 29. 10:55
persze, mennek a nővérek a dokik után :) idővel majd a gyógyszerészek, a betegek is, aztán az egészségesek is...
peninsulavaldes
2013. január 29. 10:53
Az igazi gond az, és erről kevés szó esik, hogy azon fiatal orvosok akik itthonmaradnak nem a gyógyításban helyezkednek el elsősorban, hanem a gyógyszergyártó cégeknél.
Viktus
2013. január 29. 10:50
Persze a képzett orvosok jelentős része elvándorolt, amelyik beszélt v.mi nyelvet ... a maradék maradt itt meg akinek eleve megvan a kiépült hírneve, és vígan rakja el a milliókat. Na meg felénk pl. olyan arab szerű v.mik vannak, hogy kb. tolmács kellene melléjük még a nővérek sem értik mindig mit mondanak. A fiatal orvosok meg hiába pattognak majd akkor kellenek nyugaton, ha itthon a mi bőrünkön tapasztalatot szereztek. Mire már valójában érteni is fognak v.mihez lépnek.
liberálzöld.
2013. január 29. 10:44
Ez már egyszer volt itt a mandin, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!