A Fidesz szerint sikeres az iskoláztatási támogatás

2013. január 05. 12:33

Selmeczi Gabriella és Czunyiné Bertalan Judit közlése szerint is jelentősen csökkentek a diákok hiányzásai, mióta szüneteltethetővé vált az iskoláztatási támogatás.

2013. január 05. 12:33

A Fidesz egyértelmű sikerként értékeli az iskoláztatási támogatás bevezetését, amely a kormánypárt szerint jelentősen csökkentette az igazolatlan iskolai hiányzások arányát a szegényebb régiókban. Erről Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője beszélt a képviselőtársával, Czunyiné Bertalan Judittal tartott szombati budapesti sajtótájékoztatón. A szóvivő kifejtette: céljuk, hogy minden iskolás gyermek rendben járjon iskolába, különösen a hátrányos helyzetű térségekben, hogy az ott élő fiatalok szakképzést szerezve javítani tudjanak életkörülményeiken. Mint mondta, a Fidesz ezért választási ígéretét betartva bevezette az iskoláztatási támogatást kormányra kerülése után. Selmeczi Gabriella szerint ezen lépés hatására az előző tanévhez képest 23 ezerrel csökkent az igazolatlanul hiányzó diákok aránya a 2010/2011-ben.    

Czunyiné Bertalan Judit emlékeztetett, hogy 2012-ben szigorodtak az iskoláztatási támogatás folyósítására vonatkozó szabályok, mivel a tavalyi évtől már szüneteltethetővé is vált a kezdetben csak felfüggeszthető iskoláztatási támogatás. Ez azt jelenti, hogy míg korábban minden esetben egy számlán gyűjtötték a felfüggesztett támogatást, amelyet később a tankötelezettség teljesítésekor egy eseti gondnok bevonásával folyósítottak a szülőknek, addig most kirívó esetekben végleg megvonhatják a támogatást – fejtette ki Czunyiné Bertalan Judit, aki szerint mindez kedvezően hatott a gyermekek iskolalátogatási, illetve a szülő iskoláztatási kötelezettségére. Példaként említette, hogy tavaly novemberben 28 ezerről 18 ezerre csökkent az ötven óránál többet hiányzó diákok száma, és az évismétlésre szorulók, vagyis a több mint 250 órát hiányzók is ötezerrel kevesebben lettek.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2013. január 06. 09:16
A szoci kormányok elévülhetetlen bűne, hogy megszüntették az iskolalátogatáshoz kötött családi pótlékot. Egy teljes generációt vesztettünk el az idióta döntésük miatt.
nyugalmazott tanár
2013. január 06. 09:13
Nem csak a FIDESZ szerint, hanem az iskolák tapasztalata szerint is nagyon sokat segített a tankötelezettség érvényesítésében az esztelen támogatások ésszerű és hatékony rendszerbe foglalása. Amiben tovább kellene lépni, az az ugyancsak átgondolatlan, többet ártó, mint használó integrálási mód. Ahogyan azt a liberális oktatási korményzat elkövette, beveztette, ráeröltette a közoktatásra, nagyon sok gyermek és család mindennapjait keseríti meg. És erősen lecsökkenti az esélyeket a továbbhaladásra. Van olyan tanulócsoport, ahol debilisekből és imbecillisekből összsen 7 tanterv szerint kell tanítani. Az egyik pedagógus majd belerokkan, mert eredményesen akarja ellátni a feladatát, a másik meg könnyedén ellébecoltatja a gyerekeket. És mindkettőnek igaza van, mert a tisztes helytállás is fontos, de az értelmetlen, sőt ártalmas rendszerben eleve kizárt az eredményes munkavégzés. A tanóra nagyrésze a renitenssé váló gynegék foglalkoztatásáról való gondoskodással telik, a jobb adottságuakra egyszerűen sem idő, sem energia nem jut.
BőröndÖdön
2013. január 05. 21:08
Szerintem minden siker, amihez az állampárt hozzányúl,mi ebben az újdonság?
Gombóc XVI. Artúr
2013. január 05. 12:37
Ez mondjuk egy nagyon jó ötlet volt. Nincs más út csak az iskola, ha azt akarjuk, hogy a cigányok elkezdjenek beilleszkedni a (ma még) többségi társadalomba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!