Már január 2-án megkezdődnek az ellenzéki tárgyalások

2012. december 27. 15:34

Január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről – közölte Harangozó Tamás, az egyeztetéseket kezdeményező MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön.

2012. december 27. 15:34
Harangozó Tamás budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szocialisták felkészülten várják a tárgyalásokat, és konkrét programjavaslatokkal érkeznek már az első fordulóra is, amelyet az új alaptörvény hatálybalépése ellen tiltakozó, operaház előtti tüntetés évfordulóján tartanak meg.
 
Mesterházy Attila MSZP-elnök november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat –, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.
 
A szocialisták elnöke december közepén azt mondta, pozitív visszajelzéseket kapott az említett szervezetektől, így január első hetében közjogi-alkotmányjogi kérdések megvitatásával kezdődhetnek meg az egyeztetések.
 
Az MTI kérdésére Harangozó Tamás a csütörtöki tájékoztatón azt mondta: a jogállamról szóló megbeszélések megkezdése után szakpolitikai – gazdasági, foglalkoztatási – kérdésekben is hozzáfognak a tárgyalásokhoz azokkal a szervezetekkel, amelyek nyitottak erre.
 
Az MSZP-s képviselő szerint az ellenzéki pártok és mozgalmak mára megértették, hogy ellenségeskedés helyett közösen kell megoldást találniuk az itt élők mindennapi problémáira, valamint a demokratikus intézményrendszer helyreállítására. Hozzátette: a szocialisták a kormányváltás óta eltelt két évben száznál több javaslatukat terjesztették a parlament elé, a kormánytöbbség azonban egy kivételével leszavazta, illetve legtöbbször tárgysorozatba sem vette őket.
 
Az ország a kormányoldaltól is azt várná, hogy álljon készen a párbeszédre a közös célok eléréséért. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha a Fideszben minél többen belátják, hogy Orbán Viktor a biztos bukás felé hajtja pártját és az országot, s ezért „megszabadulnak kompromisszumképtelen zsebdiktároraiktól” – mondta Harangozó Tamás.
 
„Sajnos ez csak a 2014-es választási vereség után várható. Addig az ellenzék és annak legnagyobb pártja, az MSZP, azon fog dolgozni, hogy Magyarország problémáira demokratikus, jogállami, a szolidaritáson és az igazságosságon alapuló megoldásokat dolgozzon ki, és ezeket ajánlja választási, majd kormányprogramként is” – közölte a frakcióvezető-helyettes.

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. december 29. 09:51
@Tehetetlen Dodó @Robin Nem is mérhető, mennyivel értelmesebbek ezek a tárgyalások, mint amelyeket a politikusok csinálnak!!! Pax vobiscum.
Ganaji Bordon
2012. december 28. 19:58
HATALMAS LIBÁT SZERETETT KÖZÖS LISTÁN INDULÓ PARTNEREIMNEK, AKIK 2010-IG EGY PÁRT VOLTAK! Jól csináljátok fiúk, csak hülyeségeket ne modjatok néha: „megszabadulnak kompromisszumképtelen zsebdiktároraiktól” – mondta Harangozó Tamás. „Sajnos ez csak a 2014-es választási vereség után várható." NE MONDJÁTOK MEG ELŐRE, HOGY VESZTÜNK 2014-BEN, MER' NEM LESZ LIBA!
Fakutya tizedes
2012. december 27. 21:00
A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről december 12-i ülésén döntött a kormány. Giró-Szász András kormányszóvivő akkor azt hangsúlyozta: a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át. Hozzátette, hogy a szektor 1995-ös privatizációjában részt vevő cégek az elmúlt 17 esztendőben évente átlagosan húszszázalékos nyereségre tettek szert, így a befektetés már 3,5-szer megtérült nekik. A kormányszóvivő akkor felidézte, hogy 2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek díja miatt. Az európai uniós átlag a magyar számnak körülbelül a kétharmada - jegyezte meg. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken az M1 Az este című műsorában elmondta, hogy a rezsiköltségek csökkentéséhez szükséges jogszabályok elkészültek. Mint mondta, az Országgyűlés három törvényt módosított, és az elmúlt napokban aláírták azokat a miniszteri rendeleteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy január 1-jétől 10 százalékkal mérséklődjön a lakossági gáz, villany és távhő fogyasztói ára. Az államtitkár utalt arra, hogy a magyar családok 50 százalékánál a létfenntartási kiadás felét meghaladja a rezsiköltség, 20 százalékánál pedig még ennél is magasabb az arány. Fónagy János szerint a lakossági rezsiköltség csökkentésével mérséklődik az érintett szolgáltató cégek átlagot jóval meghaladó haszna, de ez még nem jelenti azt, hogy tönkremennek.
velemeny2010
2012. december 27. 20:58
"Az ellenzéki összefogáshoz az is csapódhat, aki már egyik pártban sem bízik, csak leszavazná azt, amitől ma úgy megy falnak, mint soha." Ebből is látszik, hogy a gyökér magyar szavazópolgár sose valami mellett, hanem valami ellen szavaz. És ez a rendszerváltás óta minden kormánynál így működött..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!