Fónagy Vonának: Szálasinak is megbocsátana?

2012. december 03. 15:48

Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalásával, az emberi jogokkal és az E.ON-nal foglalkoztak a napirend előtt felszólalt képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.

2012. december 03. 15:48

Vona Gábor – akinek a felszólalása alatt az LMP nem vett részt az ülésen – Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalása kapcsán azt kérdezte, miért akarja most az MSZP és a Fidesz egy rossz, de helyesbített mondatért az egész Jobbikot betiltani. Szerinte azért, hogy közösen takarítsák el az egyetlen talpon maradt nemzeti erőt, amely igazi rendszerváltást akar. Gyöngyösi Márton félreérthetően fogalmazott, de sem származási, sem vallási kérdést nem feszegetett, hanem kizárólag országgyűlési képviselők és kormánytagok állampolgárságát vizsgálta – értékelte Vona, aki szerint frakciótársa valóban rosszul fejezte ki magát, ezért elnézést kért, itt le is záródhatott volna a történet. „De voltak hivatásos rettegők, program nélküli hisztériázók, akik nem így gondolták” – mondta, feltéve a kérdést: miért titkos információ a kettős állampolgárság kérdése? Úgy folytatta: a vasárnapi megmozdulás megmutatta, hogy az MSZP és a Fidesz azonnal képes koalícióba tömörülni, ha a jelszó az, hogy „együtt Jeruzsálemért”. Az emberek számára nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk a valódi probléma, ami a két politikai erő közös felelőssége – zárta felszólalást.  

Fónagy János államtitkár válaszában rossz gyakorlatnak nevezte a bocsánatkérést, felvetve: ha 1945-ben Szálasi Ferenc bocsánatot kért volna, Vona Gábor mit mondott volna. Hangsúlyozta, az esetnek vannak történelmi előzményei, történelmi tapasztalatai és áldozatai – mintegy 600 ezer magyar ember. Elmondta azt is: nem kettős állampolgár. Hozzátette: „apám, anyám zsidó volt, én is az vagyok, ha tetszik, ha nem”. A Jobbik viselje a társadalom minden ítéletét azért az útért, amit választott – zárta szavait, amelyeket hosszas taps követett a Házban. 

Az LMP-s Szabó Tímea arról beszélt, hogy szerinte valami nagyon nincs rendben Magyarországon az emberi jogokkal, egyre többször kell nemzetközi fórumokhoz fordulni a kormányzati döntések miatt. Hosszasan sorolta azokat a jogokat, amelyek szerinte csorbultak, ezek között említve az előzetes választási regisztrációt. Azt mondta: ha nem ilyen társadalompolitikát követne a kormány, akkor rasszista kijelentések sem hangzanának el. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára azt válaszolta: Magyarországon, egy szűk kisebbségen kívül mindenki által elutasított az a gyűlöletkeltő hangnem, amit egy hete ütött meg egy képviselő a parlamentben. A választási regisztrációról szólva közölte, az nem befolyásolja a választás egyenlőségét, senkinek nem biztosít több vagy kevesebb jogot.  

A szocialista Harangozó Tamás felszólalásában azt mondta: Rogán Antal vasárnapi beszéde után úgy tűnik, a Fidesz szerint sem elfogadhatóak a Gyöngyösi Márton által vázolt eszmék. Nem elég azonban szavakban elhatárolódni, tettekben is szükség van rá – tette hozzá, majd emlékeztetett egy a Rogán Antal által a Jobbikkal kötött 2006-os együttműködésre. Idézte a miniszterelnök Jobbiknak adott parlamenti válaszát is, amelyben Orbán Viktor uniós kötelezettséggel magyarázta a halálbüntetés visszaállításának megvalósíthatatlanságát. Tartsák politikai karanténban az ordas eszmék hirdetőit és felejtsék el a Horthy-korszak felélesztését – javasolta a kormányoldalnak. Rétvári Bence válaszában azt hangsúlyozta: a Jobbik megnyilvánulásaival sem a kormányzat, sem az MSZP nem ért egyet, a párt mégis itt van a parlamentben. Szerinte azért, mert a Gyurcsány-Bajnai-korszak intézkedései életre hívták a társadalmi igényt iránta. Nem lett volna igény a szélsőséges eszmékre, ha a korábbi kormányok nem uszítottak volna kettős állampolgárság ellen, vagy nem lőttek volna gumilövedékeket – fogalmazott. 

A KNDP-s Varga László azt sorolta, kinek használ és kinek árt Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalása. Szerinte a profitálók között van a Jobbik mellett a politikai baloldal, amely eddig is minden alkalmat megragadott arra, hogy az antiszemitizmus terjedését láttassa. Hozzátette: a szocialisták és a liberálisok kampánycélra használják a sárga csillagot. Ártott viszont a felszólalás a határon túli magyarságnak, és csorbát szenvedett az ország nemzetközi híre is – mondta. Rétvári Bence megerősítette, hogy sokat ártott az országnak a kijelentés. Hozzáfűzve, hogy a Jobbik a közjogi nemzetegyesítés elé is akadályt görgetett. Közölte azt is, egyszerre zsidókat nyilvántartásba venni és kettős keresztet állítani nem lehet. 

Rogán Antal a nemzeti önrendelkezés értekében tett újabb lépésként értékelte az E.ON gáz üzletágának visszavásárlását, hangsúlyozva: nem mindegy, hogy a monopol helyzetben lévő vállalkozások külföldi vagy magyar tulajdonban vannak. Utalva Vona Gábor felszólalására, kijelentette azt is: tisztességtelen összemosni a sárga csekket a sárga csillaggal. A felszólalásra szerinte a képviselő nem választ várt, hanem provokált vele. A szocialista felszólalásra reagálva közölte: csak olyan erkölcsi mércét állítsanak mindenki elé, amelyet maguk is meg tudnak ugrani, majd olyan előterjesztéseket mutatott fel, amelyeket az MSZP és a Jobbik közösen jegyez. „El kellene dönteni, hogy karantén van, vagy nincs karantén” – fűzte hozzá, jelezve, hogy ő azért szólalt fel a bírált kijelentés elleni megmozduláson, hogy kiálljon a megbántottak mellett, míg az MSZP szerinte azért ment oda, hogy hergelje az ott lévőket.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
húdeciki
2012. december 04. 09:27
Minden tiszteletem a tüntetésen résztvevőké és Fónagyé. A jobbik szavazók pedig még mindig azt hirdetik hogy "egy félreérthető mondat amiért Gyöngyösi már bocsánatot kért". A Jobbik két és fél éve ül a Parlamentben és ezalatt folyamatosan ilyen "félreérthető mondatokat" eregetnek, amiket utána próbálnak kimagyarázni. Programjuk nincs, mondanivalójuk nincs, a magyar hagyományokat is csak arra használják hogy közben uszíthassanak, az egyetlen amit eddig tettek, hogy más pártokat és szervezeteket kritizáltak és a zsidókat állították mindenért pellengérre. painkiller00 (dec. 3, 16.22) a hozzászólásod felér egy beismerő vallomással, egy tanárnak nincs joga a politikai meggyőződését órai keretek között hirdetni az iskolákban. Ha ezért téged a kutya nem jelent fel, akkor is törvénysértő. Másrészt a diákjaid remélhetőleg minden évszámos szemétségedet összehozzák a nézeteiddel és eszükbe se lesz a Jobbikra szavazni, főleg ha olvasnak is néha a kuruc infón kívül mást is, és hallgatnak a hozzád hasonlókon kívül mást is. Lehet dislikeolni.
Akitlosz
2012. december 04. 02:33
Milyen esetnek vannak történelmi előzményei? Hogy a parlamenti képviselők állampolgárságai nyilvános közérdekű adatok legyenek? Az országgyűlési adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános,személyes adat. Ezt az adatot az állami szervek és maguk a képviselők is KÖTELESEK BÁRKI számára megadni. www.barikad.hu/sites/barikad.hu/files/2012/11/viewer.png Tessék nyilvánosságra hozni a képviselők állampolgárságait! Egyszerűen sumákolnak a képviselők, mert félnek, hogy ha betartanák a törvényeket, és kiderülne róluk az állampolgárságuk, akkor kevesebb esélyük lenne az újraválasztásra.
thymian
2012. december 04. 00:03
"Karsai László történész véleménye szerint azonban a Szálasi Ferencről kialakult kép némi átértékelésre szorul." "Ugyan antiszemitizmusa vitathatatlan, de a németek erőteljes nyomása ellenére 1944 novemberében létrehozatta a védett pesti gettót. A német fél felhívta Szálasi figyelmét a védlevelek nemzetközi jog szerinti érvénytelenségére, ő azonban mégis elfogadta azokat." "Szálasi zsidókkal kapcsolatos politikája jelentősen jobb volt, mint a német megszállás után a Sztójay-kormányé. Szálasi nem akarta megölni a zsidókat, hanem inkább a dolgoztatásuk híve volt. A megnyert háború után pedig a zsidóságot ki akarta telepíteni Magyarországról. Ezt megerősíti C. A. Macartney történész is, aki szerint Szálasi a zsidókérdés megoldását tömeges kivándorlásukban látta. Emellett antiszemitizmusa ellenére Szálasiban nyoma sem volt a Hitlerre, Streicherre vagy Endrére jellemző vad zsidógyűlöletnek." "Karsai László szerint a nyilasok kényelmes bűnbaknak bizonyultak a háború után és árnyaltabb Szálasi-képre van szükség ahhoz, hogy az 1930-as és 40-es évek történéseit megérthessük." http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1lasi_Ferenc Fónagy valószínűleg elvtárs, még a szintén zsidó Karsainak sem hisz? Lehet hogy nekik kéne bocsánatot kérni Szálasitól, mert kivégezték.
polnemkor
2012. december 03. 19:19
Fónagy mindenesetre segített nekünk eldönteni az időről időre felmerülő "a zsidóság vallás vagy etnikum" kérdést, amikor leszögezte, ő nem zsidó vallású ámde zsidó. (A bejelentését a mandi itt valamiért megcsonkítva közölte.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!