Szerbia
ÉLŐ
Anglia

A húságazatért tüntettek a fővárosban és Gyulán

2012. december 09. 09:59

A Vidékfejlesztési Minisztérium előtt mintegy százan, Gyulán pedig körülbelül húszan demonstráltak a húságat, illetve a Gyulai Húskombinát megmentéséért szombaton. Budapesten a tüntetés után a húsipari szakszervezet képviselőit fogadta Budai Gyula, akinek egy petíciót is átadtak a tüntetők.

2012. december 09. 09:59

Mintegy százan tüntettek a húságazat helyzetének javításáért és a munkahelyek megtartásáért a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt szombaton a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) szervezésében. A demonstráción részt vevő húsipari dolgozók képviselőit, akiket Kapuvári József, a HDSZ elnöke vezetett, a tüntetés befejeztével fogadta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára. A húsipari szakszervezet demonstrációján az államtitkár átvette azt a petíciót a HDSZ képviselőitől – amelyet a szakszervezet elnöksége Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek címzett.

A petíció szerint a szakszervezet úgy ítéli meg, a döntés a kormány kezében van, hogy elhárítsa a további húsipari csődöket. Egyben jelzik: sem a tulajdonosok, sem a cégvezetések nincsenek abban a helyzetben, hogy a húsipar versenyképességét akadályozó feltételeken változtathassanak. Hangsúlyozzák, hogy az egész magyar húsipar mély válságba került. Ezért kérik a kormányt, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a húsipari ágazat helyzetének javítására, ezek véleményük szerint akár az egész élelmiszeripari ágazat versenyképességét is növelhetik. A HDSZ javasolja, hogy a feketegazdaság arányának csökkentéséért mérsékeljék az alapvető élelmiszerek áfakulcsát az Európában szokásos 10 százalék körüli szintre. Emellett a szakszervezet szeretné elérni azt is, hogy a kereskedelem szerkezetének átalakításával szűnjön meg az alapanyag-termelők és az élelmiszeripar gazdaságilag alárendelt helyzete. A HDSZ szerint támogatott hitelkonstrukciókkal kellene előmozdítani a cégek működési feltételeinek javítását. 

A gyertyás demonstráción részt vevő húsipari dolgozók jelképesen összecsomagolták iparáguk munkaeszközeit. A tüntetés utáni egyeztetésen, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében Budai Gyula államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati döntéshozók továbbra is elkötelezettek a Gyulai Húskombinát megmentése mellett. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Budai Gyula hétfőn egyeztet az adott települések önkormányzati vezetőivel a húsipari vállalatok problémáinak megoldásáról.

A fővárosi demonstrációval egy időben Gyulán is tüntettek, mintegy húszan a húskombinát megmentéséért. Az érintettek abban bíznak, hogy a kormányzat olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel segíti a gyulai húsipar megmentését – mondta el a szervező Magyar Szolidaritás Mozgalom gyulai csoportjának vezetője, Ruzsa György az MTI-nek.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kommentelő
2012. december 09. 10:17
Egymillió új munkahely! Nemzeti értékeink megőrzése! Mezőgazdaság fellendítése! Éljen soká a Kedves Vezető!
Arslan
2012. december 09. 10:11
Azért valahol szomorú, hogy a nemlétező fasizmus és nácizmus ellen ezrek/tízezrek(?) tüntettek, ezért meg csupán ennyien. Erre valóban érdemes lett volna szervezkedni. Ezért még én is kimentem volna, hiszen a Gyulai kolbász hungarikum, és még szeretem is. Ennek kellett volna jóval nagyobb nyilvánosság. Így utólagos hírként, sajnos legfeljebb kommentelhetünk.
OrangeOrder
2012. december 09. 10:01
Remélem, a kormány átveszi ezt a hungarikumnak számító üzemet is. Szükség van rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!