Szigoríthatják a házszabályt Gyöngyösi kijelentése miatt

2012. november 27. 15:09

A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakciója is határozottan elítélte Gyöngyösi Márton hétfői felszólalását a házbizottság rendkívüli ülésén, a Jobbik szerint viszont nem sértett emberi méltóságot a jobbikos képviselő kijelentése, amelynek kapcsán a Fidesz kezdeményezi az országgyűlési törvényt módosítását.

2012. november 27. 15:09

A külföldön tartózkodó Kövér László házelnököt helyettesítő Lezsák Sándor országgyűlési alelnök az MSZP által kezdeményezett házbizottsági ülés után azt mondta: négy parlamenti frakció határozottan elítélte és elfogadhatatlannak tartotta a jobbikos képviselő felszólalását és megállapodtak abban, hogy a következő házbizottsági ülésen annak lehetőségeiről tárgyalnak, hogy a jövőben hogyan lehet a hasonló eseteket magakadályozni. Hozzátette: a házbizottságban a Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP is érzékeltette, hogy a levezető elnök hibát követett el, neki kellett volna akár a szót is megvonnia Gyöngyösi Mártontól.

Lezsák azt mondta: közös állásfoglalás azért nem született, mert nem volt egységes házbizottság, ugyanis a Jobbik úgy ítélte meg a történteket, hogy ez a kijelentés nem sértette az emberi méltóságot. Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanakkor azt mondta, „nyilvánvalóan félreérthető kijelentésekről” van szó, amiért közleményben a képviselő, és a házbizottság ülésén ő maga is elnézést kért. Arra a kérdésre, hogy lesz-e következménye az ügynek a képviselőre nézve, azt mondta: volt következménye, hiszen Gyöngyösi elnézést kért.     

Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke pedig úgy értékelte, a jelenlegi házszabály alapján nem lett volna lehetősége rendre utasításra. Mint mondta, ez a lehetőség akkor adott, ha egy képviselő személyt vagy csoportot érintően sértő vagy illetlen kijelentést használ, ami szerinte az adott felszólalásban nem történt meg. Közölte azt is: áll elébe, ha az alkotmányügyi bizottság vizsgálja majd levezető elnöki munkáját. Arra a kérdésre, hogy ha nem volt sértő a kijelentés, akkor miért kértek elnézést, Balczó azt mondta: azért, mert úgy tűnt, mintha a kijelentés nem a kettős állampolgárokra, hanem a zsidó vallásúakra vonatkozott volna.  

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelezte: pártja az országgyűlési törvény módosítását kezdeményezi, hogy a házelnök utólag is szankcionálni tudja az ülésteremben elhangzó ilyen kijelentéseket. Mint mondta: ez nyilvánvalóan nem érintheti a képviselő mandátumát, de érinthet mentelmi bizottság előtti eljárást vagy pénzbüntetést. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint le kell-e mondania a jobbikos képviselőnek, Rogán Antal azt mondta: senkire nem gyakorolnak nyomást, hogy mandátumáról mondjon le, a kérdés inkább az, hogy a Jobbik egyet tud-e érteni ezzel a felszólalással, mert ha igen, akkor antiszemitizmussal vállal közösséget.

Az Országgyűlés Sajtószolgálatának közlése szerint Kövér László házelnök elutasítja a jobbikos Gyöngyösi Márton minősíthetetlen kijelentését, és reményét fejezi ki, hogy minden parlamenti párt támogatni fogja a házszabály szigorítását, ami lehetővé teszi az ilyen és ehhez hasonló képviselői magatartás utólagos szankcionálását.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. november 29. 22:03
Szerintem meg a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő Gyöngyösiket is össze kellene írni! Mert hogy kinek is az érdeke hogy most újra síró,csillagos zsidók gyertyázzanak és mécsesezzenek a Deák téren?
Anonyma001
2012. november 28. 00:27
Épp ideje, előbb kellett volna. De most legalább megtudtam h igazam volt, kinek is köszönhető a keleti nyitás és a baltás elengedése: Gyöngyösi a parlamentben elsősorban külpolitikával foglalkozott, és tisztségén keresztül elsősorban diplomáciai kapcsolatait építette. Ő vezeti az azeri és a magyar parlament közötti kapcsolatot ápoló Interparlamentáris Unió azeri tagozatát. Az 55 tagozat közül ez az egyik legaktívabb, idén júniusban hivatalos meghívásra az elnök és az alelnök látogatást tett Bakuban. A parlament honlapja szerint sűrű programjuk volt: az azeri fővárosban megbeszéléseket folytattak a gazdaságfejlesztési miniszterrel, a nemzetközi kapcsolatok bizottsága elnökével, a külügyminiszterrel, valamint fogadta a küldöttséget Oktaj Asadov parlamenti elnök is. Szintén Gyöngyösi vezeti magyar-iráni tagozatot is, amely nagyon kedvelt a jobbikosok között: 28 tagjából 17 ehhez a párthoz tartózik. Gyöngyösi nemcsak az azeriekért, a perzsákért vagy a kínai rezsimért rajong, szintén lelkes híve Vlagyimir Putyin elnöknek is, akiről a Barikádnak nyilatkozva azt mondta, el kell ismerni politikáját és törekvéseit.
Longaver Anna
2012. november 27. 22:46
Oszt! miért kapcsolta vóóna ki? Ja.... demokrácia van gyerekek !vagy vigyázba kell állnom a népnyúzóink előtt ?? egy nagy büdöset!
Thomas Müller
2012. november 27. 20:11
Gyöngyösi tényleg azt mondta, hogy csak a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő zsidókat kell összeírni. Jogilag ebbe nem lehet belekötni. Ha viszont szigorítanak a házszabályon, az az LMP-sekre, MSZP-sekre üt majd vissza. Ugye tőlük tudjuk, hogy a magyarok elkergetik a gyerekeiket a cigányokkal ellentétben, és a lakosságcsere szóra sem érdemes a holokauszthoz képest, meg amúgy is megérdemeltük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!