Schmidt Mária: 1956-ban a nemzet megmaradása volt a tét

2012. november 04. 18:00

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint 1956-ban a magyar nemzet megmaradása volt a tét, az emberhez méltó élet biztosítása volt a cél és a nemzet önbecsülése forgott kockán.

2012. november 04. 18:00

1956-ban a magyar nemzet megmaradása volt a tét, az emberhez méltó élet biztosítása volt a cél, és a nemzet önbecsülése forgott kockán, ezért nem számított a túlerő – mondta a Terror Háza Múzeum főigazgatója a XVIII. kerületi 1956-os emlékmű vasárnapi avatóján. Schmidt Mária szerint 1956-ban nem lehetett realistának lenni, mert az a biztos pusztuláshoz, az önfeladáshoz vezetett volna. Hangoztatta, a magyarok szabadság nélkül nem tudnak élni, és a történelemben akárhányszor is fosztották meg attól, előbb-utóbb mindig visszaszerezték; ha kellett harcoltak, ha kellett meghaltak érte.

 
Felidézte, hogy a forradalom, a szabadságharc, a „nemzeti felszabadító háború” mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot. Hozzátette: 1956 után nem lehetett nem tudomásul venni, hogy a Szovjetunió fennhatóságai alatt álló országokban az emberek totális diktatúrában élnek. Ughy Attila, a kerület fideszes polgármestere a Hargita tér másik oldalán korábban felállított Trianon-emlékkeresztre utalva arról beszélt, a két alkotás ugyanazt a gyászt jeleníti meg, és egyszerre emlékeztet a nemzet tragédiáira.
 
A most átadott – több száz bazaltkockából álló, hatalmas kőtömböt formázó – Hargita téri emlékműnél koszorút helyezett el a kormány nevében Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, a főváros nevében Tarlós István főpolgármester, a THM nevében Schmidt Mária, a kerület nevében Ughy Attila, valamint 1956-os szervezetek képviselői. A mintegy 5-ször 5 méteres kőtömb egyes bazaltkockáin az 56 évvel ezelőtti forradalom 2294 áldozatának a neve szerepel. Az emlékmű a kerületi önkormányzat kezdeményezésére, a THM kutatómunkája és F. Kovács Attila Kossuth-díjas művész koncepciója alapján készült el. Az alkotás leleplezésekor a kőtömb tetején – a forradalom fényét jelképezve – láng lobbant fel.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. november 05. 10:41
"Schmidt Mária: 1956-ban a nemzet megmaradása volt a tét" te nemcsak megmaradtál, de busásan gyarapodtál is!
Hozso
2012. november 05. 08:50
Nincs egyetlen ünnepe ennek az országnak,amit ne külön-külön ünnepelnénk.Ragozás nélkül:nincs!Olvastad a Videoton-Sporting meccs kommentjeit.Igaz,hogy példa ,de jellemző.Azt hittem sportkommentálás lesz,ehelyett a legerősebb politikai gyalázkodás volt.De másban is látszik,a magyar társadalom másban is sokkal megosztottabb,mint más társadalom és erzt tudomásul kell venni.
Viktus
2012. november 05. 06:36
Inkább sajnos csak szociális problémakörök voltak, mert a szovjet kölcsönök beérkezése után '57 május elsején soha nem látott békemenet volt ...
daniel1992
2012. november 04. 22:12
Most is még köztünk vannak azok akikkel meg kellett küzdenünk, de szerencsére már gyengébbek lendvai ildistől :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!