Nagy Imre unokája átvette a mártír miniszterelnök egykori bőröndjét

2012. november 04. 17:10

Orbán Viktor jelenlétében adták át Nagy Imre unokájának és a Nagy Imre Alapítványnak a kivégzett miniszterelnök egykori bőröndjét. A bőrönd nemrég került elő Bosznia-Hercegovinából.

2012. november 04. 17:10
Orbán Viktor kormányfő jelenlétében adták át vasárnap Jánosi Katalinnak, Nagy Imre unokájának és a Nagy Imre Alapítványnak a kivégzett miniszterelnök egykori bőröndjét, amely nemrég került elő Bosznia-Hercegovinából – közölte a kormányfő sajtófőnöke. Havasi Bertalan közleménye szerint a bőrönd az MTA Nagy Imre Emlékház gyűjteményében kap helyet. Nagy Imre miniszterelnök családja előtt mindig ismert volt, hogy a forradalom miniszterelnöke, amikor 1956. november 22-én elhagyta a jugoszláv nagykövetséget, otthagyott egy bőröndöt, ami személyes és politikai jellegű dokumentumokat tartalmazott. A mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin többszöri kérése nyomán a Külügyminisztérium 2008-ban megkereste a szerb külügyminisztériumot és segítségét kérte a bőrönd és az iratok sorsának tisztázásában – ismerteti a közlemény.
 
Belgrádban megállapították, hogy a dokumentumokat a nagykövetségről annak idején elszállították a Külügyminisztériumba, és ott találhatók meg, a bőrönd azonban nem került elő. Magyar kérésre 2008 nyarán adták át az iratokat, amelyeket a családdal történt megállapodás értelmében a Magyar Országos Levéltárban helyezték el. A magániratokra vonatkozóan a levéltár és a család letéti szerződést kötött. 
 

A bőrönd nemrég Szarajevóban bukkant fel, Oszman Dikics egykori nagykövetségi tanácsos, első beosztott (aki 1956-ban Budapesten teljesített szolgálatot) özvegye birtokában volt mostanáig; Nagy Imre miniszterelnök iratai 1956-ban ebben a bőröndben voltak. A Magyar Országos Levéltár főigazgatója a november 4-i átadási ünnepségre rendelkezésre bocsátotta az egykor a bőröndben őrzött iratokat, így a tárgyi emlékek fél évszázad után ismét „egymásra találtak”. A szűk körű ünnepségen néma főhajtással emlékeztek '56 mártírjaira. Jánosi Katalin köszönetet mondott a magyar kormánynak és Oszman Dikics özvegyének a személyes emléktárgyért. 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birkakaka
2012. november 04. 18:24
MSZMP utódpártjának tartja magát az MSZP!Ennek képviselőjével bratyizik a hülye unoka.Elismerve hogy jogos volt nagy imre felakasztása.Mert aki pártját utódpártnak tartja az tovább viszi nemcsak a pártvagyont hanem annak minden mocskát,bűnét!Ilyen egyszerű ám a dolog elvtársak!
kapapata
2012. november 04. 18:09
Nagy Imre egy veresszaju kommunista volt, aki sok mocskos dolgot kovetett a nemzet ellen. Ezt kar lenne tagadni !
Nagytestver
2012. november 04. 18:08
Ma mar nem lehet a jonepet vakitani a cari csaladot mas gyilkosok mellett kalapaccsal agyonvero Nagy Imrucival, a padlassopro hazaaruloval! Vege ennek a szappanoperanak! Nevetseges a boronddel operalni.
Rücsök
2012. november 04. 18:05
Úgy látom, nem engedte be a lakásba, de ha mégis, remélem előtte elpakolta az ezüstöket!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!