Minden kilencedik magyar tartozik a NAV-nak

2012. november 29. 07:48

Egy év alatt 93 ezerrel emelkedett az adótartozást maguk előtt görgető magánszemélyek száma, a közadósságot felhalmozók tábora így megközelítette az 1,1 milliót. A hatóság sok esetben nem talált vagyontárgyat, legális jövedelmet – írta a csütörtöki Magyar Nemzet.

2012. november 29. 07:48

Átlagosan nagyjából minden kilencedik magánszemélynek van kisebb-nagyobb köztartozása. Szeptember végén csaknem 1,1 millió embert tartottak nyilván az adóhátralékosok között, egy ember átlagosan 153 ezer forint befizetésével maradt el.

Linczmayer Szilvia, a NAV szóvivője a lapnak elmondta: idén, szeptember végéig a hatóság háromnegyedmillió alkalommal bocsátott ki inkasszót. Az esetek háromnegyedében a cégek bankbetéteit célozta meg az adóhivatal, míg a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók ügyeiben 180 hatósági átutalási megbízás kiadásáról döntöttek.

A NAV kilenc hónap alatt százezer munkabérletiltást is elrendelt, ám nemegyszer eredménytelenül. A hivatal tíz adótartozást felhalmozó magánszemély közül átlagosan négynél nem talált olyan legális jövedelmet, amelynek egy részét az államkincstárba átirányíthatta volna. A NAV január és szeptember között 120 ezer alkalommal határozott úgy, hogy elvonja az adótartozó cégek, magánszemélyek ingóságait, de csak 30 ezer ilyen ügyben járt sikerrel, legtöbbször gépjárművek kerültek hozzá.

A NAV húszezer ingatlant is lefoglalt, ám árverésre mindössze 166 eljárás végén került sor, ilyenkor ugyanis a legtöbben rövid időn belül kifizetik adótartozásukat – olvasható a lapban.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
next mindig élni fog
2012. november 29. 19:54
Legalább van melója a NAV-nak! Lehet kutogatni és büntetni! De hogyan is jutottunk ide? Ez a fő kérdés! Hm!
Fakutya tizedes
2012. november 29. 12:42
Más meg másnak. Nem találta megbízhatónak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Szabad Demokraták Szövetsége 2009–2010. évi gazdálkodását. A párt közzétett éves beszámolóiban 2009-ben 492,5 millió forintról, 2010-ben pedig 167,4 millió forintról adott számot, amelynek 53, illetve 65 százaléka állami támogatásból teljesült. Az ÁSZ által feltárt könyvvezetési és beszámolási hibák részben összefüggtek a párttörvény és a számviteli törvény közötti összhang, ezen belül a kötelező könyvvizsgálat előírásának hiányával. Ugyanakkor 2009-ben 56,5 millió forint alapítványi adomány elfogadásakor nem gondoskodtak azon törvényi előírás betartásának igazolásáról, amely szerint a támogató nem részesült közvetlen költségvetési támogatásban. Bizonyítottság hiányában az ellenőrzés a párttörvénybe ütközőnek minősítette az adomány elfogadását, amelyet a központi költségvetés javára be kell fizetni. Az SZDSZ húsz ingatlan vásárlásához felvett 415,2 millió forint kedvezményes hitelt, az MFB jelzálogjogának bejegyzésével. A bank a hitelszerződést 2010-ben felmondta, mivel az SZDSZ 2009 júliusa óta nem törlesztett, így 467 millió forintra nőtt a tartozása. Ráadásul a párt 2009-ben a rehabilitációs hozzájárulást sem vallotta be, s nem fizette meg, mint ahogyan a magáncélú telefonhasználat után az adó- és járulékfizetési kötelezettségének sem tett eleget. A Szabó Miklós Alapítvány pedig – a működési beszámolók el nem készítésével – megsértette a pártalapítványi törvényt.
nyugalmazott tanár
2012. november 29. 10:56
Kérdem én: Melyik VERSENYSZFÉRÁBAN veszteséges cégnél emelik csődközeli helyzetben 3-szorosára a vezető fizetését ?????????????? Ezzel egyetértek, bár nem taertozik a témához. Sajnos az indoklás erősen sántit: 1. a nagy felelősség... Akkor hogy lehet, hogy az előző garnitúra még szabadlábon van? 2. A többi vezető bére... Talán azok vannak túlfizetve. Valaki ugyanis azt találta mondani, hogy együtt sírunk... Ezért ebben a kérdésben egytértünk. De az adócsalás tekintetében nem. Ha egy vállalkozásból nem lehet megélni, akkor azt abba kell hagyni. De amíg működik, addig tisztességesen kell csinálni. A csődbement vállalkozások jelentős része annak köszönheti a kudarcát, hogy a tisztességtelenek versenyelőnyre tesznek szert. Hát azt kell megakadályozni, erre való az ÁLLAM. És az ő intézményei, pl. NAV.
Csigorin
2012. november 29. 09:28
"A hatóság sok esetben nem talált vagyontárgyat, legális jövedelmet" talan nem azokat kene baszogatni akiknek nincs semmije, hanem ott keresgelni ahol van, a Rozsadomb kornyeken peldaul...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!