Együtt 2014: Gyengíti a demokráciát a választási regisztráció

2012. november 26. 21:22

Az Együtt 2014 szerint gyengíti a demokráciát a választási részvétel előzetes feliratkozáshoz kötése. A választói mozgalom ugyanakkor arra kéri a változást akaró demokratikus pártokat és civil szervezeteket, hogy ne buzdítsák szimpatizánsaikat a regisztráció megtagadására. Javaslatokat is megfogalmaztak a feliratkozás megkönnyítésére, például azt, hogy aki rászorul, ingyen utazhasson el a jegyzőhöz, valamint hogy a cégek tegyék lehetővé alkalmazottaiknak, hogy munkaidőben elmenjenek regisztrálni.

2012. november 26. 21:22

Az Együtt 2014 mozgalom közleményében azt írta: bár elvi esély még van, hogy a köztársasági elnök vagy az Alkotmánybíróság a választójog korlátozásának útjába áll, fel kell készülni arra, hogy hatályba lép a jogszabály. Véleményük szerint a regisztráció bevezetése azt üzeni, hogy vannak olyanok, akikre nincs szükség a választási győzelemhez, akiknek az érdekeit nem kell figyelembe venni ahhoz, hogy valaki hatalomra juthasson. „A regisztráció adminisztratív fekvőrendőr a szabad választásokhoz vezető úton: akadály, amelynek a szükségessége mellett nem szólnak érvek. Olyan eszköz, amely fájdalmasan sokakat tarthat vissza attól, hogy éljenek demokratikus alapjogukkal, a választójoggal” – olvasható a közleményben. A Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesület, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom alkotta választói mozgalom szerint azonban a regisztráció elleni tiltakozás leghatékonyabb módja éppen az, ha minél többen regisztrálnak, és a választásokon minél nagyobb arányban zavarják el az Orbán-kormányt. 

Arra szólítják fel a kormányt, hogy a regisztrációval kapcsolatos tudnivalókról indítson országos, minden választópolgárt elérni képes tájékoztató kampányt, és az állami hirdetésekre tervezett források döntő részét erre használják fel 2013-ban. Kezdeményezik, hogy azok, akiknek az illetékes jegyzőhöz való eljutás nehezen legyőzhető problémát jelent, ingyenesen utazhassanak e célból egy alkalommal. Az önkormányzatokat arra szólítják fel, hogy meghosszabbított, illetve rugalmas hivatali nyitva tartással és megnövelt kapacitással segítsék, hogy egyetlen választópolgár se maradjon le a regisztrációról adminisztratív okok miatt. A cégeket pedig arra kérik, munkavállalóiknak tegyék lehetővé, hogy munkaidőben regisztráljanak.
 
A Bajnai Gordon, Juhász Péter és Kónya Péter által jegyzett közlemény azzal zárul: hiába talál ki a kormány a szabad választások befolyásolására új és újabb adminisztratív trükköket, 2014-ben a változást akaró erők összefogása révén le fogják váltani. A parlament hétfőn a választási eljárási törvény elfogadásával döntött arról, hogy a jövőben csak azok szavazhatnak az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, akik előzetesen kérik felvételüket a névjegyzékbe. A feliratkozás a szavazást megelőző 15. napon lezárul. A Magyarországon élők a jegyzőknél személyesen vagy az internetes ügyfélkapun kezdeményezhetik felvételüket a névjegyzékbe, míg a mozgáskorlátozottak kérhetik, hogy a települési jegyző keresse fel őket, biztosítva számukra az otthoni feliratkozás lehetőségét. A határon túli magyar állampolgárok levélben vagy az interneten regisztrálhatnak a választásokra.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. november 27. 07:39
http://nol.hu/belfold/bajnaiek_regisztraciora_buzditanak .
cutcopy
2012. november 26. 23:36
"Gyengíti a demokráciát a választási regisztráció" Mer mér..? "a regisztráció bevezetése azt üzeni, hogy vannak olyanok, akikre nincs szükség a választási győzelemhez, akiknek az érdekeit nem kell figyelembe venni" Ezek kik..? "Olyan eszköz, amely fájdalmasan sokakat tarthat vissza attól, hogy éljenek demokratikus alapjogukkal" Mer mér..? "a regisztráció elleni tiltakozás leghatékonyabb módja éppen az, ha minél többen regisztrálnak" Na tessék, és a végén kiderül, hogy ezt a halálos mérget úgy semlegesíthetjük, ha jól kiisszuk az utolsó cseppig.. )
USsange
2012. november 26. 22:16
Néhány jó hír: "Állami bankot indítana Matolcsy a civilekkel" http://index.hu/gazdasag/2012/11/26/civilektol_gyujtene_penzt_az_allami_webbank/ "Híre hamva sincs a leminősítésnek 2012.11.26 09:57 Mintha nem is lett volna leminősítés, a hazai börze ledolgozta a nyitást követő veszteségeit, és a pozitív tartományba emelkedett. A BUX immár 0,4 százalékos erősödést könyvelhet el. Az OTP bár közel másfél százalékos mínusszal vágott neki a hétnek, 10 óra környékén már 0,4 százalékos nyereséget mutat. " http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/erosodott_kisse_a_forint_visszahuztak_az_otp-t.176201.html Ha minden jól megy holnap ismét jegybanki kamatvágás. Főhetnek a ballibek a levükben. :)
pitypang1125
2012. november 26. 21:57
Gyengíti a demokráciát? Majd együtt mehettek a picsába 2014-ben, nemhogy a parlamentbe.Hála az istennek egy valaggal kevesebb ingyenélő juthat csak be, és nektek ott remélhetően nem lesz hely. Pont ezért szeretnétek a még politikai porondon fellelhető pártok hátán felkapaszkodni a hatalomba. Átlátszó és bukott terv ez volt SZDSZ-es liberális elvtársak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!