Döntenek az új választási eljárásról

2012. november 26. 07:47

A következő parlamenti választás lebonyolítását meghatározó eljárási szabályokról, valamint az iskolák állami kézbe vételének menetéről is dönthet az Országgyűlés hétfői ülésén.

2012. november 26. 07:47

A Ház ülése ezúttal is 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációs időszak követ. A délutáni órákban az elsők között dönthetnek például a belügyminiszter javaslatáról, amely arról rendelkezik, hogy a budapesti kerületek tulajdonában álló kikötőhelyek ingyenesen átkerülnek a fővárosi önkormányzat használatába.

Ezt követően határozhatnak a kormánypártok választási eljárásról szóló törvényjavaslatáról. A Ház legutóbb, az eredeti indítványon változtatva ötven napban határozta meg a kampányidőszakot, ami alatt a pártok a plakátokon és szórólapokon kívül csak a nyomtatott sajtóban, a közszolgálati médiában, illetve a közösségi médiaszolgáltatóknál hirdethettek volna, míg a kereskedelmi médiumokban és az internetes hírportálokon nem. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János ugyanakkor vasárnap, zárószavazás előtti módosító javaslatban kezdeményezte, hogy a pártok továbbra is hirdethessék magukat online felületeken is.

Módosíthatják a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét is, amely azonban – egy bizottsági zárószavazás előtti változtatás révén – a kabinet terveivel ellentétben mégsem terjedhet ki azokra a gazdasági társaságokra, amelyekben kisebbségi, illetve közvetett tulajdona van az államnak.

A határozathozatalok napirendjén ezúttal is szerepel egy a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött előterjesztés. A képviselők ezúttal az október 8-án elfogadott hulladékról szóló törvényjavaslaton változtathatnak, várhatóan figyelembe véve Áder Jánosnak az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) hatáskörét érintő kifogásait.

A fentieken túl szavazás várható még a kormány azon két indítványáról, amelyek a szociális és gyermekvédelmi, valamint a köznevelési feladatokat ellátó intézmények állami átvételéről rendelkeznek. Továbbá változtathatnak a szeptemberben elfogadott trafiktörvényen is, kimondva, hogy a jövőre létrejövő nemzeti dohányboltok szerencsejáték-ipari termékeket is forgalmazhatnak.

Az Országgyűlés három-, vagy négynapos ülést tart a héten, a pontos napirendet a házbizottság mai ülésén véglegesítik.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. november 26. 09:44
Azt a gombot nyomjátok narnacsmakik amelyiken a banán van!
liberálzöld.
2012. november 26. 08:44
Most már igazán eldönthetné a fidesz, hogy milyen szabályozás mellet tud esetleg nyerni 2014-ben. De ezek annyira seggfejek, hogy még ezt sem tudják kitalálni. Az iskolák államosításának eljárásáról meg még korai dönteni, van még több, mint 1 hónap a végrehajtásig. Igaz, hogy az önkormányzatoknak már régen dönteniük kellet arról, hogy hogyan kívánnak élni az államosítás lehetőségeivel, de az állam még ráér. Majd Jan 1-jén megjelenik Fidesz közeli köcsög az iskolákban és tollba mondja a frankót. Meg az önkormányzatoknak is. Tehetelen Fidesz banda. Nem jut idő az ország irányítására. Mindenki a lopkodással van elfoglalva.
kjkj945
2012. november 26. 08:37
.
Mufurc
2012. november 26. 08:00
Jajaj! A faszista kétharmados fidesznáci parlament már megint a demokrácia kontúrjait feszegeti! Már megint leépítik és eltiporják.... Bezzeg a testvéri tankok! Bezeg a lovasroham! Bezzeg az államadósság! Bezzeg a kaszinó-projektek! Bezzek a nokiásdobozok tömkelege! Az volt ám a demokrácia a javából! (Támogatom a regisztrációt, mert az növeli a szavazás tisztaságát, tudatosságát, egyértelműségét és véd a csalással szemben!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!