Áder: Múltunk megértésében a történészeké a döntő szerep

2012. november 23. 16:31

Áder János köztársasági elnök szerint „dolgunk van azzal, amit múltunk megértésének, a múltunkkal való szembenézésnek hívnak”, ebben a munkában pedig a történészeké a döntő szerep.

2012. november 23. 16:31

A nemzetközi helyzet a második világháború küszöbén (új olvasatok) című konferencián pénteken Budapesten az államfő rámutatott: nem lehet úgy tenni, mintha nem következett volna be és nyomtalanul elmúlt volna a kommunizmus sok évtizedes emlékezethiánya.

A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Kremlinológiai Intézete és a Barankovics István Alapítvány rendezvényén Áder János, a konferencia fővédnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az emberek alapvetően nyitottak múltjuk megismerésére és megértésére, és a történészek a legavatottabbak arra, hogy értő segítséget nyújtsanak ebben, mert „erős európai identitással rendelkező nemzeti közösségként csak így maradhatunk azonosak önmagunkkal”.

Az államfő közismertnek nevezte azt a tényt, miszerint „évtizedekig tartó kényszerű hallgatás övezte a több mint félmilliónyi »malenykij robotra« hurcolt magyar sorsát, a Mindszenty-pert, a kékcédulás választásokat, a recski tábort, a kitelepítéseket és megannyi mást”.

Áder János emlékeztetett arra: évtizedeken át ellenforradalomnak kellett nevezni 1956 forradalmát. Ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, hogy „ez nem okozott-e emlékezetvesztést a közösség életében”, mert „az emlékezethiány legsúlyosabb formája az, amikor már azt is elfelejtjük, hogy voltaképpen mire is kellene emlékeznünk”. Hozzátette: „természetesen nem hiszem, hogy ilyen súlyos volna a helyzet. Történettudományunk és történelemszemléletünk sokkalta szilárdabb lábakon áll ennél”.

Az államfő szólt arról is: azt ugyan mindenki tudja, hogy 1939. szeptember 1-jén megindultak a német tankok Lengyelország ellen, arról viszont már csak kevesen beszélnek, hogy ezután bő két héttel a szovjet Vörös Hadsereg is Lengyelország ellen indult. Áder János felidézte Andrzej Wajda Katyn című filmjét, amelynek egyik jelenetében a menekülők két hulláma ütközik egymásnak, az egyik csoport a Vörös Hadsereg elől, a másik a Wehrmacht elől menekül. Mint mondta, „a jelenet szívszorítóan példázza a történelmi kiszolgáltatottságot. Vannak pillanatok, amikor már nincs hova futni”.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. november 24. 22:19
A múlt folyton változik, mindig az aktuális politikai érdekeknek megfelelően. Mégcsak időutazás sem kell hozzá. A történelmet mindig a pillanatnyi győztesek írják (át). Az emberek pedig gyorsan felejtenek.
nisz
2012. november 23. 23:08
"Áder János köztársasági elnök szerint „dolgunk van azzal, amit múltunk megértésének, a múltunkkal való szembenézésnek hívnak”, ebben a munkában pedig a történészeké a döntő szerep." Sajnos ez csak részben igaz. Az elmúlt száz évünk történelmét illetően nincs konszenzus. Sajnos azonban azt kell mondjam, hogy a konszenzus kialakítása nem történelmi kérdés. Erre két okot is fel tudok hozni: 1. Ahogy a szlovák, román történészek alapvető kérdésekben nem tudnak megállapodni hazánk történészeivel, ugyanúgy nem fognak egyetérteni hazánk történészei alapkérdésekben, mert a politikai megosztottság által vetett árnyékot nem tudják, vagy nem akarják átlépni. 2. A történészek számára felvethetők kérdésekre adott válaszok csak keretet jelenthetnek, amiket nekünk, magyaroknak kellene tartalommal kitölteni. A történészek által akár konszenzussal adott válaszokból nem vezethető le, hogy az elmúlt száz év politikusai közül kiknek az emlékét kell (lélekben) 15 millió magyarnak ápolnia. Elfogadja-e a ballib tábor Bethlen Istvánt, Teleki Pált, Kállay Miklóst? Kit fogad el a jobboldal az elmúlt száz év baloldali politikusai közül? Megkülönböztessük-e Jászi Oszkár tudományos munkásságát politikai munkásságától? Az efféle kérdésekre nem a történészeknek kell válaszolniuk, hanem nekünk, magyaroknak. Igen nehéz ez az út, de nem lehet megspórolni.
Potymog
2012. november 23. 20:05
„dolgunk van azzal, amit múltunk megértésének, a múltunkkal való szembenézésnek hívnak” Hagy tegyem hozzá, nem csak ezzel, de a jelenünkkel való szembenézéssel is dolgunk van. Mert az, ha látjuk, hova vezetett az út, amin eddig jártunk, az vezet igazán a megértéshez. Ja, és dolgunk lenne azzal is, hogy most ne a ló túlsó oldalán kössünk ki a történelem megírásakor, mert az is távol állhat a tárgyszerűségtől, legalább annyira, mint amennyire az, amit most átírnak.
birkakaka
2012. november 23. 18:39
Talán ha ilyen bölcs vagy szólhattál volna Viktornak nagy bűn egy halott komcsi hátán bemasírozni a politikába.Főleg rendszerváltásnak nevezett bohózatnak mártírjává tenni.Nagy Imre épp úgy el kell hogy tűnjön mint Károlyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!