A Fidesz előzetes normakontrollt szeretne a választási törvényről

2012. november 10. 08:29

Kósa Lajos közölte: mindenképpen szeretnék, ha lenne előzetes alkotmánybírósági normakontroll az új választási eljárási törvényről, ennek technikai formája azonban még nem dőlt el.

2012. november 10. 08:29

„Szeretnénk, hogy ha előzetes normakontroll lenne, de hogy ezt pontosan milyen technikai megoldással érjük el, képviselők egy része kezdeményezi vagy más kezdeményezi, ezt még nem tudom megmondani” – nyilatkozta a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Az MTI azután kereste meg a politikust, hogy a hvg.hu a héten arról írt, az előzetes tervekkel ellentétben a Fidesz képviselőcsoportja mégsem kér előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól (Ab) a választási eljárási törvénytervezetről.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a hírportálnak azt mondta, a kormánypárti képviselőcsoport nem ellenzi a normakontrollt, szeretnék, ha az Ab véleményezné a tervezetet, és megvizsgálná, hogy az nem ütközik-e az alaptörvénybe. Viszont szerinte a frakcióban az a közös álláspont, hogy a tervezet egészében nem alkotmányellenes, ezért rosszul nézne ki, ha ezzel a meggyőződéssel szemben mégiscsak kérnének alkotmányossági vizsgálatot.

A hvg.hu úgy értesült, a Fideszben számítanak arra, hogy a köztársasági elnök a törvény kihirdetése előtt kikéri az Ab véleményét, ami feloldaná az ellentmondást.

Az alaptörvény úgy rendelkezik, hogy az Országgyűlés – a törvény kezdeményezője, a kormány, illetve az Országgyűlés elnöke zárószavazás előtt megtett indítványára – az elfogadott jogszabályt az alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára megküldheti az Alkotmánybíróságnak. Kimondja emellett azt is, hogy ha a köztársasági elnök a törvényt vagy annak valamely rendelkezését az alaptörvénnyel ellentétesnek tartja – és az előbb említett vizsgálatra nem került sor –, a jogszabályt alkotmánnyal összhangjának vizsgálatára megküldi az Ab-nak.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. november 10. 16:02
Ja! kell a normakontroll. Hogy legyen idő átírni az alkotmányt, ha esetleg gond lenne....
HSL
2012. november 10. 15:36
ezzel a fércművel alapozza meg a finessz a közjogi ámokfutásuk sima lenullázását kávéültetvényt kérek
Yuing
2012. november 10. 15:21
Te görény akkor mit is vizsgála meg az általatok pártkatonákkal feltöltött AB ha az alkotmányt elötte átírjátok úgy hogy ne lehessen belekötni ? Egyszerűbb, ha a jövőben az AB azt figyeli, illeszkedik-e az alkotmány a frissen meghozott törvényekhez, ha nem, maga kérvényezze az alkotmány módosítását, a napi politikának megfelelően. Mocskos hazaáruló fideszes patkányok !
laci0011
2012. november 10. 13:56
Fijúgg egyszerűen el kéne húznotok balra mint a dísszázad.Kevésnek bizonyultatok ezzel a mi vagyunk a jófiúk dumával!A pocakos miniszterelnök és az adósságcsökkentő fóbiája a halálotok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!