Jobbik: Orbán kiegyezésre készül az RMDSZ-szel

2012. október 09. 18:09

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden azért kérte fel Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére, hogy ezzel előkészítse a Fidesz kiegyezését az RMDSZ-szel.

2012. október 09. 18:09

Szávay István a párt országgyűlési képviselője és nemzetpolitikai kabinetjének elnöke kedden kiadott közleményében ír erről, hangsúlyozva: az MPP szombaton sorra kerülő tisztújítása előtt néhány nappal adott megbízás „egyértelműen Szász Jenő lelépési pénzének tekinthető”. Szerinte ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzetstratégiai Intézet „kísértetiesen hasonló” céllal jöhet létre, mint az egy éve működő Nemzetpolitikai Kutatóintézet. A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy „tényleges tartalom nélküli, (...) fölösleges párhuzamosságot eredményező szervezetet hoz létre pusztán azért, hogy egy kipróbált emberét ennek vezetésével fizethesse ki” – fogalmaz Szávay István.

Az ellenzéki politikus megjegyzi továbbá, az MPP jelenlegi elnökének magyarországi feladatvállalása „világosan jelzi, hogy a Fidesz a továbbiakban már nem kívánja támogatni pártját, hanem az RMDSZ-el való saját kiegyezését” készíti elő. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint a kormányfő egy a kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézmény alapítására és vezetésére kérte fel Szász Jenőt. A miniszterelnök sajtófőnöke közölte, Orbán Viktor és Szász Jenő keddi találkozójukon egyaránt szükségesnek tartotta a Magyarországon már újonnan átalakított, vagy átszervezés alatt álló, összefüggő gazdasági, közigazgatási, oktatási és egészségügyi rendszerek Kárpát-medencei kiterjesztését is. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök „elismerve és méltányolva Szász Jenő Erdélyben eddig kifejtett tevékenységét” felkérte Szász Jenőt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére – áll a közleményben.
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aztabazta
2012. október 09. 18:38
Szász Jenő székelyduvarhelyi politikus nevével kapcsolatban is több korrupciós vád fogalmazódott meg. Ilyen volt például a helyi Transilvania Bank épületének visszaszolgáltatása körüli konfliktussorozat, a városi hulladékgazdálkodási vállalattal kötött szerződés, a Székelyudvarhely körüli terelőút építésének körülményeit kifogásoló panasz, az egykori Illyés Alapítvány támogatásának felhasználására vonatkozó vádak, valamint a vagyonnyilatkozatának nem konzekvens elemei. Az Erdélyi Riport 2003/35-ös száma szerint a Szász elnökölte Székelyudvarhelyért Alapítvány (SZA) piaci áron felül vásárolt meg egy kétszobás házat civil központ céljára. Az IKA kuratóriuma 2004 februárjában úgy döntött, a Székelyudvarhelyért Alapítványnak vissza kell fizetnie a megkapott 39,85 millió forintot. Az indoklás: a SZA 2002 óta nem teljesítette pályázati célját. Az úgynevezett Vánky-ház ügyében másodfokon, így jogerősen is elvesztette a pert az Illyés Közalapítvány (IKA) a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal szemben: illetékesség hiányában nem sikerült olyan bírói testületet találni, amely a kapott 40 millió forint visszafizetésére kötelezhette volna a Székelyudvarhelyért Alapítványt. 2005 végén, 2006 elején végigvonult az erdélyi és a magyarországi médián az a hír, hogy a székelyudvarhelyi árvízkárosultak támogatására érkezett közel 14 milliárd lejt a Székelyudvarhelyért Alapítvány, valamint két magánszemély magánszámlájára érkeztette Szász Jenő. Ezt maga Szász Jenő - akkori polgármester - is elismeri egy önkormányzati ülésen SaveFrom.net. Szász a Székelyudvarhelyért Alapítvány támogatásával kiadott Polgári Élet 2005. november 11-i számában válaszként közzétesz egy (elismerten!) nem teljes elszámolást, amiből az derül ki, hogy 6,7 milliárd lejt (a befolyt összegnek körülbelül felét) osztották szét rászorulóknak vásárlási utalványok formájában. Ilyen ember kell a Fidesznek ? Igen, pontosan ilyen !
aztabazta
2012. október 09. 18:36
http://www.youtube.com/watch?v=LBEkWZ46kgQ Szasz Jeno kivalo ember, nem mindenkinek lenne gyomra hozza, hogy az arvizkarosultak szamara osszegyujtott segelyeket lenyulja. Szasz Jeno megtette ! Itt is lesz mint lopni ! Ne aggodj Jeno ! Hajra Szasz Jeno ! Hajra Fidesz !
nyugalmazott tanár
2012. október 09. 18:28
Ha ezt az ostoba álhírt valaki lenyeli, kifordul a gyomra tőle. Csak arra tesz kísérletet, hogy összeugrassza a magyar nemzetrészeket. Amint néhány ostoba fajankó kommentelő is. Szász Jenő nem RMDSZ-es, hanem az Erdélyi Magyar Néppárt egyik alapítója. Micsoda különbség!!! Szerintem jó a választás. Sok sikert, eredményes munkálkodást kívánok az Intézet élére kinevezett új vezetőnek.
szintiboj
2012. október 09. 18:22
Hát mert Erdélyben mégiscsak az Rmdsz-nek van a legtöbb szavazója, ha fidesz örihariban van velük akkor hogy kapják majd meg a szavazataikat 2014-ben...Az egész CSAK erről szól. Tilikov: ó hát ki emlékszik már arra a román ügynöközésre...az érdek mindent elfeledtet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!