A választási regisztrációt lehetővé tevő alkotmánymódosításról dönthet a Ház

2012. október 08. 07:23

Az Országgyűlés hétfői ülésén egyebek mellett szavazhat a választási regisztráció részletszabályait alaptörvénybe foglaló bizottsági módosító javaslatról, majd megkezdheti egyebek között az NMHH és a Médiatanács 2011-es költségvetési beszámolójának, valamint a hegyközségekről szóló törvényjavaslatnak a tárgyalását.

2012. október 08. 07:23

A hétfői ülésnap 13 órakor, várhatóan Lengyel Szilvia képviselői eskütételével kezdődik, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Kukorelly Endrét váltja az LMP-frakcióban. Az ilyenkor megszokott interpellációs blokk után megválaszthatják az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek védelmét ellátó helyettesét. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt Szabó Marcellről. A képviselők ezt követően az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére kiegészíthetik azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely az alaptörvénybe foglalná a választójog előzetes regisztrációhoz köthetőségét. Amennyiben a Ház elfogadja a bizottsági indítványt, akkor az alkotmány szintjén rögzítenék, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezők – a kormányoldal eredeti javaslatával szemben – mégsem regisztrálhatnak levélben a választásokra, azt kizárólag személyesen, vagy elektronikus formában tehetik meg a voksolást megelőző 15. napig. A változtatást a Fidesz azzal indokolta, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke aggályosnak nevezte a levélben történő feliratkozást.

A határozathozatalok napirendjén szerepel az új hulladéktörvény zárószavazása is. Az előterjesztés legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészt engedne a külföldi vállalkozásoknak a hulladékgyűjtési és -szállítási közszolgáltatásban, míg a hulladékgazdálkodás területén nem korlátozná azokat. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár egy szeptemberi bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy a törvényjavaslat megfelel az Európai Unió elvárásainak, nem ütközik a versenyjogba. Elfogadhatják még például a Magyar Tudományos Akadémia 2009-2010-es munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámolót, továbbá a megyei múzeumok és megyei könyvtárak megyeszékhelyek fenntartásába kerüléséről szóló indítványt. Ezt követően az Országgyűlés megkezdheti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács 2011-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását, illetve általános vitát tarthat a hegyközségekről szóló törvényjavaslatról, valamint a digitális átállásról szóló előterjesztésekről is.

A képviselők várhatóan a késő esti órákban értékelhetik azokat a módosító indítványokat, amelyek a bírák nyugdíjkorhatárának változtatását indítványozó előterjesztésekhez érkeztek. Navracsics Tibor azt követően javasolta 65 évre emelni a bírák nyugdíjkorhatárát, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az év elején életbe lépett, 62 éves korhatárt tartalmazó törvényi rendelkezéseket. A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra. A részletes vitában várhatóan szóba kerül az alkotmányügyi bizottság azon javaslata is, amely hathavi átlagilletményüknek megfelelő kártérítésre jogosítaná a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírákat, függetlenül attól, hogy felmentésük miatt bírósághoz fordultak-e. Az Országgyűlés kedden a tavalyi zárszámadás e hétről elnapolt vitáját folytatja, szerdán pedig a Bethlen Gábor Alap és az Országos Fogyatékosügyi Program beszámolói kerülnek napirendre.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcolt
2012. október 08. 11:45
Orbán egyszerűen fél. Fél, hogy a kormánya teljesítménye alapján nemhogy 2/3-ot, hanem 50%-ot sem kapna a korábbi szabályok szerint azért. Azért innen elcseszni és visszahozni a szocikat a partiba igen komoly teljesítmény...
balint60
2012. október 08. 09:11
A "gránitba vésett" alaptörvényt a Fidesz a rendszeressé váló módosításaival ugyanúgy a napi politikai érdekeit szolgáló eszközzé zülleszti, mint tette azt az Alkotmánnyal. Pedig már maga az alaptörvény is -miután a jogosítványok széles körét [megtorlásból] elvonta az AB-tól- a Fidesz törvényben rögzített önbevallása, hogy képtelen alkotmányos eszközökkel kormányozni. Így aztán lehet "alap-törvényes" törvényeket hozni, de azok ettől semmiképpen nem lesznek alkotmányosak.
liberálzöld.
2012. október 08. 09:04
Alaptörvény 2.4.2. Ahoz képest, hogy gránitbazaltmárványkőbe van vésve, eléggé sok a cirkafirka benne. Tényleg, aki megvette díszkiadásban az alaptörvény 1.0-t, az hogyan jut hozzás az update-hez? Van automatilus frissítés, vagy elő kell rá fizetni?
tarackos
2012. október 08. 08:43
Gondolom a sporoni gyufa után nem kérdést, hogy megszavazzák a legújabb nemzetrontást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!