Vattamány: Törleszt és fejleszt Erzsébetváros

2012. szeptember 27. 08:30

Három nagy tér megújításához és a kulturális élet újraszervezéséhez fogtak hozzá Erzsébetvárosban, és a működés átalakításával párhuzamosan elkezdték törleszteni az örökölt adósságállományt – mondta a VII. kerület polgármestere

2012. szeptember 27. 08:30

Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), a VII. kerület polgármestere az önkormányzati ciklus félidejében arról számolt be, hogy megkezdték a városkép átformálását, ennek részeként több utca – így a Kazinczy és a Síp utca – megújult, s rövidesen kezdődik a Dob utca fejlesztése is. A beruházások fontos eleme, hogy növelik a zöldfelületeket, és ahol a közművek lehetővé teszik, fákat ültetnek – ismertette a polgármester. Azt is elmondta: lakossági szavazásra bocsátották a Madách tér ötletpályázatára beérkezett munkákat. A cél, hogy a parkoló helyén közösségi parkot hozzanak létre jövő nyárra. Tervezik az Almássy tér átalakítását, ez két éven belül elkészülhet, és előkészítik a Klauzál téri projektet is.

Vattamány elmondta, hogy a közintézményeket alapvetően már felújították, az orvosi rendelők korszerűsítését a jövő év végére fejezik be, s mintegy 250 millió forintból megújul a Városligeti fasori bölcsőde. Emellett elkészült egy Damjanich utcai épület is, amely azóta a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet központja.

A polgármester hatalmasnak nevezte a kerület eladósodottságát, az önkormányzatot tízmilliárd forintos adósságállománnyal vette át, a korábbi költségvetéseket pedig rendre 800 millió és kétmilliárd forint közötti működési hiánnyal tervezte az előző vezetés. Hozzátette, hogy a hivatal, az intézményrendszer és a cégek átszervezésével 2011-ben működési többlettel zártak, a vagyonfelélés pedig 2010 után befejeződött.

Az egyik legrosszabb döntésnek nevezte, hogy az önkormányzat 2007-2008-ban négymilliárd forint értékű, svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki a Százház utcai sportcentrum megépítésével összefüggésben. Noha négy éve törlesztik a tartozást, a 150 forintos árfolyamon felvett adósság jóval nagyobb, mint volt. Emellett a sportlétesítmény ügye is kudarc – folytatta a polgármester, jelezve, hogy a működő létesítményt lebontották, az újat pedig a beruházókkal való jogvita miatt nem tudták felépíteni.

Bírálta azt is, hogy elődei „elkótyavetyélték” az Almássy téri szabadidőközpontot, az ügyben azóta rendőrségi nyomozás is indult. A Madách, az Örkény és a Magyar Színházra utalva jelezte, hogy kulturális húzóerő van a kerületben, de még nagyobb szerepet szán az önkormányzatnak. Egy közösségi ház és a Róth Miksa Emlékház maradt a tulajdonukban, ezeket az Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központ Nonprofit Kft.-be szervezték, és két további pillérrel, egy ifjúsági házzal és egy klubházzal bővítik a közeljövőben.

A kerületvezető álláspontja szerint nem egy nagy létesítményre, hanem több kisebbre van szükség, ahol mások mellett kamaraszínházi előadásokat, kiállításokat, gyermekműsorokat tarthatnak. Kitért arra is, hogy új szabályozást készítenek a korábban visszavont csendrendelet helyett, ebben több korlátozási lehetősége lenne az önkormányzatnak. Jelezte, hogy a belső utcákban elszaporodtak a romkocsmák, s ezzel párhuzamosan nőtt a kapcsolódó lakossági panaszok száma, így erőteljesebben fognak fellépni.

Vattamány Zsolt szólt arról is, hogy sok a szűk utca, a zárt tér, ami nehezíti a közbiztonsági szakemberek munkáját, ráadásul fejlesztésre szorul a térfigyelő kamerarendszer. Utóbbira közbeszerzési eljárást írtak ki, a rendelkezésre álló 130 millió forintból a mostani 85 kamerát korszerűsítik és 100 fölé növelik a számukat, ami teljes lefedettséget jelent.

Megerősítették a közterület-felügyeletet is, 25-ről 80-ra nőtt a létszám, a korábban egy magáncégnek adott támogatást pedig a kerületi rendszerhez csoportosították át. A polgármester arról is beszámolt, hogy az idén először pályázhatnak a társasházak kapufigyelő kamerarendszerre, amely öt napig őrzi meg a felvételeket. Erre évi 12 millió forintot különítettek el, de túljelentkezés esetén bővítik a keretet.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2012. szeptember 27. 13:13
Arról is beszélhetett volna, hogy április óta a "vendéglátók" terjeszkednek az utcára és nem hajlandók ellenük semmit sem tenni. A Rottenbiller utcában két ilyen is van, az egyik a Baross tértől egy sarokra, a másik a Damjanich utca sarkánál. Úgy tűnik csak az időjárás fogja visszazavarni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!