USA: Magyarország erős szövetséges egy fontos régióban

2012. szeptember 15. 13:11

Magyarország erős szövetséges egy fontos régióban – mondta Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, aki mintegy egyórás megbeszélésen fogadta a Pentagonban Hende Csaba honvédelmi minisztert. Hende ennek kapcsán a „magyar-amerikai kapcsolatok zászlóshajójának” nevezte a két állam közötti biztonságpolitikai együttműködést.

2012. szeptember 15. 13:11

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter mintegy egyórás megbeszélésen fogadta a Pentagonban Hende Csaba honvédelmi minisztert. Leon Panetta a pénteki tárgyaláson leszögezte, hogy „Magyarország erős szövetséges egy fontos régióban” – tájékoztatta az MTI-t Washingtonban Hende Csaba. A honvédelmi miniszter a „magyar-amerikai kapcsolatok zászlóshajójának” nevezte a két állam közötti biztonságpolitikai együttműködést.

Leon Panetta az Egyesült Államok háláját fejezte ki a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáért és rendkívül hatékonynak nevezte a magyar katonák közreműködését a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőben mondta el Hende Csaba. „Az Egyesült Államok nagyra tartja balkáni erőfeszítéseinket is, továbbá köszönetet mondott a Pápán állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred működtetéséért, azért, hogy befogadtuk ezt a rendkívül fontos NATO-intézményt”  nyilatkozta a honvédelmi miniszter.

Leon Panetta kiemelte azt is, hogy immár 20 éve működik együtt szorosan a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda. A két miniszter egyetértett abban, hogy az átstrukturálódó transzatlanti kapcsolatrendszer erősítése továbbra is fontos és ennek jó eszköze lehet közös gyakorlatok és kiképzések megtartása.

„Felmerült az is, hogy az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség húszéves együttműködésének évfordulója alkalmából egy nagy nemzetközi katasztrófa-elhárítási gyakorlatot rendeznénk Magyarországon, amelyre a magyar és az amerikai katonák mellett meghívnánk a NATO-tagságra törekvő nyugat-balkáni haderőket is” mondta Hende Csaba.

A két miniszter szót váltott a szíriai helyzetről, a NATO és Oroszország kapcsolatáról, továbbá a kibernetikai védelem kérdéseiről, különös tekintette arra, hogy októberben Magyarország nemzetközi kibertér-konferenciát rendez. Az amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy szívesen ellátogatna Budapestre. Hende Csaba hangsúlyozta, hogy „a beszélgetés légköre rendkívül szívélyes és baráti volt”. Hende Csaba az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy az azeri kiadatás ügyét az amerikai fél semmilyen formában sem vetette fel.

A honvédelmi miniszter a maga és a magyar nép nevében részvétét nyilvánította Leon Panettának annak kapcsán, hogy az Andrews légi bázisra pénteken érkezett meg az Egyesült Államok bengázi konzulátusa elleni támadásban meggyilkolt négy amerikai külügyi alkalmazott köztük Chris Stevens nagykövet koporsója.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. szeptember 16. 09:27
"USA: Magyarország erős szövetséges egy fontos régióban" Ez, csak természetes! Szolgalelkű nép vagyunk - vagy nem? (Tisztelet a egyenes gerincű keveseknek!)
bmucsai
2012. szeptember 15. 23:36
"Atstrukturálódó transzatlanti kapcsolatrendszer..." Kirúgnak a NATO-ból? Állítólag már volt olyan tüntetés, hogy rúgjanak ki. Persze, ha kívül vagyunk egyszerűbb megtámadni!
Trükkök Százai...
2012. szeptember 15. 22:07
Hát, káprázatosan semmitmondó cikk. "Atstrukturálódó transzatlanti kapcsolatrendszer..." Kalapból sorsolhatják ezeket a paneleket.
HSL
2012. szeptember 15. 21:56
jaja, szokásos diplomáciai sallang, de ettől még eszük ágában sincs washingtonban fogadni a flepnis felcsúti félázsiait
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!