Szaúdi-magyar nukleáris energetikai együttműködésről egyeztettek Budapesten

2012. szeptember 20. 16:24

A közeljövőben körvonalazódhatnak azok a területek, ahol Szaúd-Arábia és Magyarország együtt tud működni nukleáris ipari kérdésekben – mondta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett tanácskozás után.

2012. szeptember 20. 16:24

Magyarországi programjuk során a szaúdi delegáció tagjai megismerkednek a magyar nukleáris iparban, illetve a nukleáris kutatás-fejlesztésben résztvevő szervezetek munkájával, és a kölcsönös együttműködés lehetőségeivel – mondta el a klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

Ahogy a magyar, úgy a szaúdi energiastratégia is épít a megújuló energiaforrásokra, illetve hosszú távú elképzelések és tervek vannak az atomenergia alkalmazása terén – közölte Kovács Pál, hozzátéve, hogy Szaúd-Arábia keresi a kapcsolatot országokkal, szállítókkal, ipari partnerekkel. Az államtitkár kitért arra: a későbbiekben a megújuló energiák területén lévő lehetőségeket is áttekintik.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a csütörtök délelőtti tudományos tanácskozáson a szaúdi nukleáris és megújuló energiák központja ismertette azt a tervet, amellyel Szaúd-Arábia a jelenlegi, olajra alapozott energiaellátástól a fenntartható energiatermelés felé fordul.

Az MTA kutatóintézeteinek munkatársai bemutatták azokat a kapacitásokat és lehetőségeket, amelyekkel Magyarország rendelkezik. A paksi atomerőmű működése kapcsán mind a magyar egyetemeken, mind az akadémia kutatóintézeteiben sok tapasztalat összegyűlt például a környezetmonitorozással vagy a reaktorbiztonsággal kapcsolatban – hangsúlyozta Pálinkás.

A szaúdi energiatermelés jelenleg száz százalékban az olajtól függ. Ezt szeretnék megváltoztatni, az olaj mellett a nukleáris energiára és a megújuló energiaforrásokra is szeretnének támaszkodni a jövőben – közölte Hashim A. Yamani, a szaúdi nukleáris és megújuló energiák központjának elnöke.

Ehhez a tervhez nemzetközi partnerekre van szükség, és remélik, hogy Magyarország segíteni tudja a szaúdi törekvéseket – fejtette ki. Hozzátette: egyebek mellett az oktatásban, illetve a kutatás-fejlesztésben is együtt tud majd dolgozni a két ország. Emellett a technológia beszerzés, illetve a beruházások területén is megindulhat az együttműködés.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. szeptember 20. 18:18
http://zero2zero.tumblr.com/post/31919894788/a-magyar-koztarsasag-ket-minisztere-egy Nem csoda, hogy itt tartunk ... Kazahasztán felé meg a gyémánt iparunkkal nyitunk? :D
Viktus
2012. szeptember 20. 18:16
Ez ám a keleti-nyitás ... hiszen ez a stratégiai ágazat amiben mi igazán otthon vagyunk. Számtalan nukleáris beruházásban vettek részt magyar cégek szerte a világban. :D:D:D:D
kjkj945
2012. szeptember 20. 17:36
Gomba készül a szaudiakkal? Mit szól ehhez Izrael, Irán???
Locassen
2012. szeptember 20. 17:31
2019. június 22.: Újabb szakaszába lép a magyar-szaúdi nukleáris együttműködés. Tegnap délután Bakonyszentlászlón közös riasztási gyakorlaton vett részt a magyar honvédség II. Teller Ede hadseregközvetlen csapásmérő zászlóalja és a szaúdi al-Szulejmán nukleáris rakétabrigád. Hajdú János ellentengernagy, honvédelmi miniszter és Mahmúd ibn Rashid al-Szaúd herceg, a szaúdi fegyveres erők főparancsnoka közös sajtótájékoztatóján a gyakorlatot sikeresnek minősítették, és hangsúlyozták, hogy a két ország elkötelezett a békés együttműködés továbbfejlesztésén. A kooperáció következő állomásaként jövő tavasszal Dzsiddában kerül sor hasonló gyakorlatra, az előzetes elképzelések szerint Szaúd-Arábia északnyugati részét érintő másodlagos nukleáris szennyeződés (ún. fallout) elhárítását fogják szimulálni. Ez utóbbi témával kapcsolatban lapunk megkereste Mordechai Rabinowitzot, Izrael budapesti nagykövetét, aki nem kívánta kommentálni az értesülést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!