WSJ: Szegedi összebarátkozott „ellentmondásos” örökségével

2012. augusztus 07. 13:21

A The Wall Street Journal blogjának Szegedi Csanádról szóló bejegyzése szerint úgy tűnik, hogy a Jobbik egykori alelnöke összebarátkozott „ellentmondásos” örökségével.

2012. augusztus 07. 13:21

Szegedi Csanád és Köves Slomó találkozójával foglalkozott a The Wall Street Journal Emerging Europe blogjának bejegyzése. A magyar politikus – aki korábban egy xenofóbnak tekinthető szélsőjobboldali párthoz tartozott – találkozott Magyarország vezető ortodox rabbijával, miután nyilvánosságra hozta zsidó gyökereit. Egy júniusi interjúban Szegedi elmondta, hogy nagyszülei ortodox zsidók voltak – adta hírül az amerikai lap. A bejelentés a cikk szerint felkavarta a Jobbik politikusait és támogatóit. A cikk kitért a párt képviselőjének, Baráth Zsoltnak áprilisi, tiszaeszlári vérváddal kapcsolatos beszédére, amely nagy felháborodást váltott ki Magyarországon.

Szegedi közölte, hogy nagyszülei a hallgatást választották zsidó örökségükkel kapcsolatban, így csak 2011 decemberében ismerte meg családja vallási hátterét. Párton belüli riválisaitól érkező egyre növekvő nyomás közepette Szegedi közölte, hogy lemond minden pártpozíciójáról, de megtartja székét az EP-ben. A Jobbik vezetősége felszólította Szegedit a lemondásra, korrupciós vádakra hivatkozva. A cikk kitért Novák Elődnek, a Jobbik alelnökének belső levelére, amely szerint ha Szegedi nem hazudott volna származásáról, sose válhatott volna EP-képviselővé.

A bejegyzés írója szerint parlamenti státuszától függetlenül úgy tűnik, hogy Szegedi összebarátkozott „ellentmondásos” örökségével. A cikk arról is beszámolt, hogy az egykori Jobbik-alelnök látogatást tett Magyarország vezető ortodox rabbijánál, és megígérte neki, hogy ellátogat Auschwitzba, valamint elnézést kért arra az esetre, ha a zsidó közösséget sértő kijelentést tett volna az elmúlt évek során. „Megdöbbentem” – közölte Köves, ugyanakkor hozzátette, hogy rabbiként kötelessége mindenkit fogadnia, aki tanácsot vagy segítséget kér, valamint elmondta, hogy azt kívánja, hogy Szegedi képes legyen jóvátenni az elmúlt éveket – írja a WSJ cikke alapján a Médianéző.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 07. 15:55
WSJEE....
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 07. 15:02
Az elmúlt éveket Szegedi jóváteheti. Ezt az utolsó lépését azonban nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!