MSZP: A Fidesz saját politikáját bírálja a romániai események kapcsán

2012. július 09. 19:56

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint „a Fidesz már sokadik alkalommal bírálja saját politikáját, az Orbán-kormány antidemokratikus lépéseit, a médiaszabadság korlátozását a romániai események kapcsán”.

2012. július 09. 19:56

Tabajdi Csaba a magyar parlament külügyi bizottságát elnöklő Balla Mihály közleményére reagált. A fideszes honatya ebben leszögezte: pártja „mély megdöbbenéssel fogadta”, hogy MSZP-s képviselők a múlt héten leszavazták azt a javaslatot, hogy az Európai Parlament (EP) vegye napirendre a balliberális román kormánynak „a törvényesség határain messze túllépő, a demokráciát és jogállamiságot súlyosan veszélyeztető, a magyar kisebbség számára rendkívül hátrányos” intézkedéseinek ügyét. Úgy vélte, ugyanazok az MSZP-s képviselők szavazták le a romániai helyzet napirendre vételét az EP-ben, akik „a Magyarország elleni nemzetközi rágalomkampány társszervezői és szószólói voltak, és korábban az EP-ben maguk kezdeményezték a Magyarországot mondvacsinált indokokkal és teljesen alaptalanul elítélő baloldali határozatot”. A kormánypárti politikus szerint a szocialisták „ugyanakkor a valódi jogsértések felett szemet hunynak, ha azokat egy balliberális kormány követi el”.

Brüsszelben hétfőn kiadott közleményében az MSZP-s Tabajdi Csaba azt írta: „örömteli, hogy más országban a Fidesz már észreveszi a demokráciaellenes lépéseket, de sajnálatos, hogy ez nem jár együtt saját hibáik beismerésével, az antidemokratikus lépések visszavonásával”. Tabajdi Csaba közleményében azt írta, hogy a strasbourgi néppárti kezdeményezést „nem az MSZP-s EP-képviselők, hanem a jobboldali többségű Európai Parlament utasította el”.

Kifejtette, hogy az MSZP és a szocialista európai parlamenti képviselők számára Románia kapcsán az ott élő másfélmilliós magyar közösség érdekei a legfontosabbak. Úgy fogalmazott: „ha ezt a Fidesz is komolyan gondolná, akkor a magyar néppárti európai parlamenti képviselők eljöttek volna a nemzeti kisebbségügyi intergroup vezetésemmel megtartott június 14-i ülésére. Az ülésen az erdélyi magyarság kisebbségi jogainak tiszteletben tartására szólítottuk fel a Ponta-kormányt”.

Pártcsoportok közti vitává alakult az Európai Parlamentben a romániai helyzet napirendre tűzésének kérdése a múlt héten. Több román képviselő aggodalmát fejezte ki az országukban tapasztalt fejlemények miatt az egyperces (napirend előtti) felszólalások során is. Az EP végül elutasította a néppártnak azt a javaslatát, hogy a romániai helyzetet vegyék napirendre.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2012. július 10. 08:37
a tabajdi-szerűek mindig gondban vannak, amikor bonyolódik kicsit a helyzet és épp nem egyértelmű, kit és hogy kell jól szolgálni.
Steppenwolf
2012. július 09. 21:54
Tehát akkor az MSZP a Fidesz saját politikáját védi, amikor falaz a román kormánynak és próbálja elbagattelizálni a helyzetet azzal, hogy nem szavazta meg a kezdeményezést? Ugyanis nem a néppárt szavazta le a saját kezdeményezését, ráadásul még csak nem is néppárti többségű az EP, hiába a néppárti a legnagyobb frakció, a zöldek, a szocik és a liberálisok együtt kiadják az abszolút többséget, ezét is lett leszavazva a kezdeményezés. Szóval ennek Csabi, majd egyszer ha kijózanodsz, fuss neki még egyszer!
bébá
2012. július 09. 20:16
Egy ilyen "ember"véleménye szart sem ér, mint ennek a "napbarnítottnak"!!!
freehckr
2012. július 09. 20:05
Na majd akkor lehet észrevenni, hogy Magyarországon végre működik egy valódi, a nevéhez hű nemzetbiztonsági szolgálat, ha Tabajdi elvtárs és az MSZP EP képviselői egyszerűen eltűnnek, és a büdös életben nem hallunk róluk többé... :) „az MSZP ... számára Románia kapcsán az ott élő másfélmilliós magyar közösség érdekei a legfontosabbak” Hogy nem sül le a bőr a pofádról, cigány: http://m.cdn.blog.hu/ma/mandiner/image/1105/nefizess%C3%BCnk.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!