Áder Izraelben: első útja a Siratófalhoz vezetett

2012. július 16. 18:30

Jeruzsálem szent helyeinek, vallási és történelmi nevezetességeinek fölkeresésével kezdte meg háromnapos közel-keleti útját Áder János hétfő délután Izraelben.

2012. július 16. 18:30

A köztársasági elnök megtekintette Jeruzsálem óvárosát, ahol a zsidó vallás, a kereszténység és az iszlám szent helyei is megtalálhatók. Első útja a Siratófalhoz, a judaizmus szent helyéhez, a rómaiak által lerombolt második zsidó templom maradványához vezetett, amelynek repedéseibe a vallásos zsidók a hagyomány szerint az Istennek szóló kéréseiket tartalmazó cédulákat helyezik.

A köztársasági elnök sétát tett a Jézus keresztútjának stációit megörökítő Via Dolorosán, majd rövid látogatást tett a jeruzsálemi osztrák (korábban osztrák-magyar) zarándokházban, ahol Bernadette Schwarz rektorhelyettes fogadta. Ezután felkereste a Szent Sír-templomot, amelyen hat keresztény vallási közösség – a római katolikus, a görögkeleti, továbbá az örmény, a kopt, a szír és az etióp ortodox egyház – osztozik. A templom a keresztények hite szerint Jézus keresztre feszítésének, eltemetésének és feltámadásának helyén épült.

Áder János este munkavacsorán vesz részt Simon Peresszel, Izrael Nobel-békedíjas államfőjével.

Frissítés:

A magyar és az izraeli köztársasági elnök munkavacsorán vett részt egy jeruzsálemi szállodában. Áder János a találkozó után magyar újságíróknak azt mondta: a két ország kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatai az elmúlt évtizedben töretlenül fejlődtek, a tudományos együttműködést azonban ki kell teljesíteni. Ezt azzal indokolta, hogy Izrael az utóbbi tíz évben olyan fejlődést ért el, olyan tudást és tapasztalatot szerzett például a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén, amiből Magyarország is profitálhat, ez pedig mindkét fél érdeke.

Az államfő arról is tájékoztatott, hogy magyarországi látogatásra hívta Simon Pereszt, aki külügyminiszterként már járt Budapesten. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy 2008-ban Sólyom László látogatott Izraelbe, ő pedig első Európán kívüli kétoldalú tárgyalásait Jeruzsálemben folytatja le.

A köztársasági elnök nyilatkozatában arra is kitért, hogy a Simon Peresszel folytatott megbeszélésük közvetlen, baráti hangú volt, noha először találkoztak, és nagy kettőjük között a korkülönbség: a most 89 éves izraeli politikust 1959-ben választották meg először parlamenti képviselőnek, abban az évben, amikor ő született.

A jeruzsálemi Dávid Király Hotelben tartott munkavacsorán izraeli oldalról részt vett Jaakov Niman igazságügyi miniszter is – akivel kapcsolatban Áder János megjegyezte, hogy magyar származású, szülei makóiak voltak –, magyar részről pedig mások mellett Szentgyörgyi Zoltán nagykövet és Hóvári János, a külügyi tárca globális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2012. július 17. 04:40
mély részvétem a köztársasági elnök urnak, ezt a siratófali kánaánt elég egy hétig elviselni....DDDDDDD Áder vajon meg tudja emészteni a kóser libalevest plusz ötven fokban??????
HSL
2012. július 17. 03:19
körbekísérhetné perezt kövér laca a magor valóságban: http://index.hu/belfold/2012/07/16/kover_feriferejeert_mar_nem_kell_aggodnunk/
Erik a Narancs
2012. július 16. 23:50
A Fidesz fel, hogy a Jobbik szetrugja a picsajukat ! A Fidesz fel, hogy a zsidok szetrugjak a picsajukat ! A vege ennek pedig az lesz, hogy mind a Jobbik, mind a zsidok szetrugjak a narancsok majmok picsajat !
KannibálTatárÚr
2012. július 16. 23:42
"Az államfő arról is tájékoztatott, hogy magyarországi látogatásra hívta Simon Pereszt"... Nem lenne egyszerűbb, ha Káder maradna Izraelben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!