Újabb feljelentést tesz az MSZP földügyben

2012. június 12. 11:56

Ezúttal a Bács-Kiskun megyei földbérletpályázatokkal kapcsolatban, egy konkrét eredmény miatt tesz feljelentést az MSZP. Gőgös Zoltán hangsúlyozta: azért folytatják a feljelentéseket, hogy cáfolják a szakminisztérium vádját, amely szerint csak néhány esetet kifogásolnak, a pályáztatás nagy része azonban rendben van.

2012. június 12. 11:56

Újabb, ezúttal egy Bács-Kiskun megyei földbérletpályázat eredménye miatt tesz feljelentést az MSZP. Gőgős Zoltán, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke a részletekről szólva elmondta: a borsodi mezőségi állami földek haszonbérbe adásánál gyanított hivatali visszaélés után most egy konkrét ügyben fordulnak az ügyészséghez, miután Kaskantyún egy tanyasi családi gazdálkodó által bérelt állami földeket – ellentétben a helyben lakók segítését célzó pályázati kiírással – egy másik, három faluval távolabb lakó, szintén birkatartó gazdának adták oda.

Az MSZP-s politikus közölte, azt szerették volna, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium rendezze az ügyet, de miután a tárca úgy válaszolt, hogy nem történt visszaélés, „az egyik juhász helyett a másik nyert”, ügyészségi vizsgálatot kértek. Ezt azzal indokolta, szakmai alapon nem lehet olyan döntést hozni, hogy egy hodály melletti legelőre egy másik birkaállományt engednek be, így az ügyben felvetődik a hivatali visszaélés gyanúja. Az MSZP-s képviselő kitért arra: azért folytatják a feljelentéseket immáron konkrét ügyekben, hogy cáfolják a szakminisztérium vádját, amely szerint csak néhány esetet kifogásolnak, a pályáztatás nagy része azonban rendben van.

Az MSZP ezen felül követeli a Békés megyei gazdák azonnali kárenyhítését, a hétvégi viharok során ugyanis több száz hektár dinnyét és két-három ezer hektár szántóföldi növényt vert el a jég a Békés megye déli részén. Ennek kapcsán Gőgös Zoltán elmondta: az azonnali kárenyhítéshez, így az előleg kifizetéséhez a gazdálkodóknak tizenöt napon belül jelezniük kell igényüket. Megjegyezte: szerinte legkésőbb ősszel módosítani kell a kárenyhítési rendszert, mert azt nem az európai uniós szabályokkal összhangban alkalmazzák, és ez az üzleti biztosítással nem rendelkező termelőket sújtja. Arra is kitért, hogy megítélésük szerint az elemi kárra kötött biztosításokat ki kellene venni az új biztosítási adó hatálya alól, mert az csak tovább drágítja az egyébként is sokba kerülő biztosításokat.

Az MSZP-s politikus azt is közölte, hogy ismét kezdeményezni fogják az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentését, amely szerinte nagy segítség lenne a mezőgazdasági ágazatnak. Ehhez azonban szerinte változtatni kell a szja-rendszeren is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2012. június 12. 14:58
Úgy látszik megint elfelejtették ,hogy mi nem felejtünk , hej pedig , de. A t gőgös úr jobb lenne ha hallgatna mert amikor itt hajdúba haverjait 25 évre helyzetbe hozta és szólni mertünk akkor kaptunk az arcunkba rendesen , ja és aki volt szives tavábbmenni azt jól megellenőrízték a hivatalok!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!