Megkövült ellentétek

2012. június 06. 15:47

Fontos lenne, hogy a döntéshozók olyan szobrok felállítását engedélyezzék, amelyek a legkevésbé osztják meg a társadalmat.

2012. június 06. 15:47
Marosi Márton

„Annak, hogy egy-egy szoboravatás ilyen heves reakciókat vált ki, van egy különösen a Kárpát-medencére jellemző oka: az élet szinte minden területét átszövő végletes megosztottság. Ez két fő törésvonal mentén jelentkezik (bal-jobb vagy nemzetek közti), de alakítói a szimbolikus politika terén nagyvonalakban ugyanazokkal az eszközökkel dolgoznak. A fenti jelenség az adott fél számára szimpatikus személyiségek, jelképek kiválasztásából, gyors kisajátításából, a hősei magasztalásából, azok egyoldalú, csak pozitív jellemzőinek kihangsúlyozásából, és a másik fél hasonló szerepet betöltő jelképeinek démonizálásából áll. Ennek a jelenségnek az eredménye olyan paradox helyzetek kialakulása, mint például Széchenyi vagy Kossuth részleges kisajátítása, valamint a kevésbé izgalmas, illetve egyik vagy másik oldalra semmiképpen sem ráhúzható, ugyanakkor komoly eredményeket elért személyek hanyagolása. Összességében pedig a fenti folyamatok ellehetetlenítik a történelem elfogulatlan tárgyalását, a múlttal való tárgyilagos szembenézést. Mindezek negatív hatással vannak az ország legtágabb értelemben vett kultúrájára, és brutálisan megnehezítik a jövőbeli cselekvések irányának megszabását. Végső soron pedig öngerjesztő folyamatként tovább mélyítik az amúgy is fennálló ellentéteket.

A másik ok sokkal általánosabb, és a világ bármely pontján felállított emlékműre igaz. Egy köztéri szobor jelentősége abban áll, hogy amellett, hogy szépítheti a környezetet, általában sugall valamit azzal, hogy megidéz egy hangulatot, történelmi emlékművek esetén egy eseményt, egy személyt, aminek/ akinek a hordozott szellemiségét valamiért fontosnak tartjuk, hogy jelen legyen valamilyen szinten a lakosok mindennapjaiban, és üzenetet hordoz a jövőre nézve. Személyeket ábrázoló szobrok esetében pedig rendkívül hangsúlyosan megjelenik a példakép funkció.

Éppen ezek miatt fontos lenne, hogy a döntéshozók olyan szobrok felállítását engedélyezzék, amelyek a legkevésbé osztják meg ezen törésvonalak mentén a társadalmat (itt főleg a belföldi eseményekre gondolva). Nehéz lenne Horthyt vagy Kádárt ebbe a kategóriába sorolni, már akkor is, ha függetlenítjük a kérdést a személyektől: mindkettőjük neve egy olyan ellentmondásos korszakot fémjelez, ami a történelmi helyzet miatt eleve megosztó. Sokan hivatkoznak a fenti ügyek kapcsán a véleménynyilvánítás szabadságára. Ugyanakkor egy szobor nem olyan, mint egy internetes oldal vagy egy tüntetés. Nincs meg a lehetősége a más véleményen lévőnek arra, hogy elkerülje azt, valamint nem csak egy-egy napra kell elviselnie, hiszen ott van az életterében folyamatosan. Nem szerencsés, ha a közteret, azaz a település lakói létezésének egyik alapelemét elfoglalja és kisajátítja egy-egy vélemény.”

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bisque Béla
2012. június 07. 08:58
Szingapúrban a United Overseas Bank előtt a KÖZTÉREN egy Salvador Dali szobor van a köztéren. Nem hiszem, hogy köze lenne a politikához és a rétinégerek sem érezték a mondanivalóját sajátjuknak, így nem lopták el. Vagy csak azért, mert ezért évtizedekre börtönbe kerülnének ott, ahol egy rágó eldobása, vagy köztéri cigarettázás is 500 SGD-be fájna? Ki tudja? :) Az biztos, hogy nem egy kedvelt letelepedési végcél a Cosma gyilkos hordáknak, mert az óvodás kort sem élné meg az "utánpótlás" :)
malabar
2012. június 07. 08:02
A magyar tarsadalom megosztasa egy teves kormanyzas eredmenye. A kormanyzasnak össze kellene vezetni az embereket, nem pedig ujabb es ujabb utközöpontokat tamasztani (peldaul szobrok, kontroversiell emberek elökaparasa a törtenelemböl). Egyaltalan: miert ez a sok szoborallitas, emlektabla-leleplezes, mi ennek az ertelme?Mar minden boldog-boldogtalan mar legalabb is emlektablat kap: ezzel egy inflaciot teremt a valodi törtenelmi jelentösegu magyar emberekre valo megemlekezesre.Csaknem divat lett, hogy minden utcasarok, kerulet, több es több emlektablat-szobrot helyezzen el, sokszor valodi ertelem nelkul. Ne a multban eljunk, hanem a jövö ele tekintsunk.
Öreg
2012. június 06. 20:45
Egyetlen szobrot sem lehetne ezek után emelni ! Ne feledjük, minden 1900 előtt élt írótól lehet olyasmit idézni, ami ma valamelyik izmussal vádolható. Nincs olyan futós, feltaláló, akinek a találmányát ne használták volna olyasmire, ami káros.Nincsenek olyan sportolók sem, akiknek látványos kudarcaik ne lettek volna./Még az arany csapatnak is, illetve a sportolás utáni életükben ne lenne vállalhatatlan elem/ Nyilván a negatív-akár önhibán kívüli- eseményeket csak a közéletben szereplőknél tudjuk.Bizony, én a történelem nagyjait minden hibájukkal együtt vállalom, így például a Trianon után az országot talpra állítókat is !
kalhana
2012. június 06. 19:34
Minden ember, aki valami fontosat tett életében, megosztó ( hamár ragaszkodunk a libsi szókészlethez ).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!