Külföldre vándorló magyar fiatalokról ír a Libération

2012. június 07. 09:14

„Több ezer magyar diák szeretné elhagyni az Orbán Viktor által felépített, állítólag mennyei Magyarországot, hogy külföldön tanulhassanak” – idézi a Libération cikkét a Médianéző.

2012. június 07. 09:14

Több ezer magyar diák szeretné elhagyni az Orbán Viktor által felépített, állítólag mennyei Magyarországot, hogy külföldön tanulhassanak” – írta Florence La Bruyère a Libération hasábjain. A cikk beszámolt arról, hogy Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokért eddig nem kellett fizetni, de a januárban életbe lépő felsőoktatási reform óta az állam választja meg, mit tanulhat a „szófogadó jövő nemzedéke”, hiszen több mérnök vagy informatikus képzését támogatja, mint jogászét vagy közgazdászét. Az államilag finanszírozott helyek az érettségin kitűnő eredményeket elérő tanulók számára vannak fenntartva, a többieknek pedig vagy a szüleik pénztárcájához kell segítségül folyamodniuk, ha tovább akarnak tanulni, vagy 30 évre eladósodnak.

A cikk idézte Hoffmann Rózsa szavait, miszerint a felsőoktatást a világpiac igényeihez kell igazítani. Beszámolt egy diszlexiás fiú esetéről, aki az új törvény miatt külföldi tanulási lehetőségek után kutat, hiszen édesanyja nem tudja kifizetni az egyetemi tandíjat. „A kormány pedig hiába hoz létre új diákhitel-rendszert, senki sem fog eladósodni anélkül, hogy biztosan tudná, hogy az egyetem után jó állás várja majd” – mondta az aggódó családanya. Következésképpen 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek felsőoktatási képzésre, mint tavaly – írta La Bruyère. Egy másik ok pedig, ami a magyar diákokat az ország elhagyására ösztönzi, hogy az állami ösztöndíjas tanulóknak egy 5 éves képzés elvégzése után 10 évig kell Magyarországon dolgozniuk. Ez pedig az Európai Bizottság szerint ellentétes a munkavállalók szabad mozgásának elvével – idézi a Médianéző a Libération cikkét.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. június 07. 18:08
Ez a szifonfejű aggszűz nem szeret bennünket.
durrbele
2012. június 07. 12:49
Namármost akkor nem a szegények mennek ki tanúlni hanem ennyire sok a gazdag szülők tehetséges gyereke!
smogger
2012. június 07. 11:56
Valójábban minden érettségiző és továbbtanulni vágyó srác,és lány álma a külföld.Ennek csak a szülők pénztárcája szabhatnak határt. a szándék egyértelmű és szinte 100 %-os. Miután egy gyerekkel érintve vagyok látom, micsoda pénzek, és micsoda kapcsolataik mozduknak azért, hogy a gyerek jó helyre külföldre kerüljön továbbtanulni.Kell a kapcsolat és kell pénz, mert egy közepes suli is milliók évente, hiszen lakni, enni, és utazni kell.Sajnos ez az ország egy fiatal számára ma már élhetetlen.És emiatt sajnos családok szakadnak szét, és azok a tervek amelyeket tiz-tizenöt éve szövögettünk, mennek a levesbe. Szinre minden pénz a gyerek(ek) külföldi tanuklására fordítódik. Nyugdíj,szabadság, lazítás, none. Meló minhalálig.
Soma
2012. június 07. 10:46
A "Libération" menjen a francba! A rohadt, bűzös liberálisnak mondott banda semmi mást nem tesz, mint hülyíti azokat, akik mindent felégetnek maguk mögött, majd meg sem ismeri őket, ha a "befogadók" hazazavarják őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!