Budai: Konszenzusos földtörvény a cél

2012. június 28. 20:56

Széles társadalmi támogatottsággal bíró, pártok közötti konszenzuson alapuló földtörvény megalkotásának fontosságát hangsúlyozta Budai Gyula. A cél olyan jogszabály megalkotása, amely megfelel az európai normáknak, és teljes mértékben megvédi a magyar termőföldet a spekulánsoktól.

2012. június 28. 20:56

Széles társadalmi támogatottsággal bíró, pártok közötti konszenzuson alapuló földtörvény megalkotásának fontosságát hangsúlyozta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen az új földtörvény tervezetéhez érkezett véleményeket ismertette. A cél olyan jogszabály megalkotása, amely megfelel az európai normáknak, és teljes mértékben megvédi a magyar termőföldet azoktól a spekulánsoktól, akik 2014. május 1-jétől, a moratórium lejártát követően jelentős mennyiségű földterület kívánnak megszerezni – mondta az államtitkár.

Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter április közepén bocsátotta társadalmi vitára az új földtörvény vitairatát. A minisztérium honlapján olvasható kérdőívekre beérkezett válaszok mintegy 90 százalékban egybecsengenek a vitairatban megfogalmazott elvekkel – közölte.

Budai Gyula jelezte: az új földtörvény a hatósági engedélyezési eljárás bevezetését tervezi, amellyel a megkérdezettek egyetértettek. A döntéseket a tervezet szerint helyi szinten kell meghozni, hatósági engedélyeztetés keretében. A vitaanyag tartalmazza azt is, hogy „a termőföldet elsősorban mező- és erdőgazdasági termelő tevékenység céljára és földműves szerezhetné meg, függetlenül attól, hogy a szerzés földtulajdonra vagy földhasználati jogra irányulna”. A vitaanyag kiindulási pontként továbbá fenntartaná a jelenleg hatályos földtörvényben szabályozott területi és érték maximumot, a földművesek tulajdonjogát, haszonélvezeti jogot összesen 300 hektár vagy 6.000 aranykorona (AK) értékben.

A kérdőívet kitöltők 56,94 százaléka egyetértett a vitaanyagban is szereplő, a Polgári törvénykönyv (Ptk.) jelenlegi szabályozásától eltérő öröklési rendszer bevezetésével. A válaszadók támogatták azt is, hogy a mezőgazdasági üzem átruházása illetve öröklése is meghatározásra kerüljön külön törvény keretében. Budai Gyula aláhúzta: a válaszadók nagy száma hitelesíti a megfogalmazott véleményeket. Tájékoztatása szerint az új földtörvény tervezetét július közepéig, a rendkívüli nyári ülésszak befejezéséig benyújtják az Országgyűlésnek. A társadalmi egyeztetés pedig folyamatos lesz, várhatóan késő őszig tart. Az Országgyűlés a tervek szerint az ősszel tárgyalja a javaslatot.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2012. június 29. 11:10
Azt kellene eldönteni, hogy mit akarunk: működőképes mezőgazdaságot, vagy földet mindenkinek. MIvel csak utóbbival lehet szavazatot és szimpátiát venni, így gyakorlatilag tök mindegy, hogy milyen konszenzusra jutnak a pártok és szervezetek ebben a kérdésben. Persze azt sem tudom elképzelni, hogy Magyarországon a Fidesz bármilyen relációban bárkivel konszenzusra jusson. De ha mégis, akkor is úgy látom, hogy bármilyen konszenzus, amit el tudok képzelni a mai politikai viszonyok kötött arról fog szólni, hogy hogyan legyen minél több tulajdonban a föld. És mivel ez nem a mezőgazdaság és az ország érdeke, teljesen mindegy, hogy milyen alapon szabdalják és szórják a földet az emberek közé.
tarackos
2012. június 29. 10:16
"Széles társadalmi támogatottsággal bíró, pártok közötti konszenzuson alapuló földtörvény megalkotásának fontosságát hangsúlyozta Budai Gyula..." Az eddigi ámokfutás után erre egy szottyadt dinnyehéjjal sem fogadnék Gyulus...
JackHárpi
2012. június 29. 07:21
...de mit keres Oszkó Péter a Wizzairban? ÉS MIT KERES AZ V: kerületi PÁRT CSINOVNYIK FARKASGYEPÜN???? Jaaaa csak földet nyúlt volna le Kövérnek vagy Orbánnak vagy Rogánnak netán Lázárnak???
HSL
2012. június 29. 05:57
korrupciós földtörvény a cél elszámolás helyett megszámolás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!