Másfélszer nagyobb Föld kellene a jelenlegi fogyasztásunkhoz

2012. május 15. 19:18

A biológiai sokféleség átlagosan 28 százalékkal csökkent 1970 óta, az emberiségnek pedig másfélszer nagyobb bolygóra lenne szüksége a fogyasztás jelenlegi mértékéhez a WWF 2012. évi Élő Bolygó Jelentése szerint.

2012. május 15. 19:18

Amennyiben a Föld országai nem orvosolják a problémát, 2030-ra már kétszer nagyobb bolygóra lenne szükség ahhoz, hogy a fogyasztást kiszolgáló megfelelő mennyiségű földterület és erdő álljon rendelkezésre - derült ki a WWF kétévente közzétett tanulmányából, amely a bolygó környezetéről és a biológiai sokféleségről ad számot.

A WWF és több más szervezet együttműködésében született jelentés 16 olyan fő területet határoz meg, ahol mihamarabbi beavatkozásra lenne szükség a globális ökológiai lábnyom féken tartásához, mint például: az élelmiszerlánc hatékonyságának növelése, a víz, energia és nyersanyagok felhasználásának limitálása, valamint az üvegházhatás csökkentése. A javaslatok között szerepel továbbá a tengerek túlhalászásának visszaszorítása, a megújuló energiatermelés 2050-ig történő megduplázása és a hulladékok jelentős csökkentése.

A jelentés kiemeli a szegény és gazdag országok közötti különbségeket. A fejlett országok ökológiai lábnyoma átlagosan ötször akkora, mint a szegényeké. Napjainkban a legnagyobb egy főre jutó ökológiai lábnyommal rendelkező országok Katar, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Dánia, az Egyesült Államok, Belgium, Kanada, Ausztrália, Hollandia és Írország. Magyarország a fenntarthatóság tekintetében az EU élvonalába tartozik, az egy főre jutó ökológiai lábnyomunk a harmadik legkisebb az unióban Portugália és Bulgária után. Ennek ellenére még így is messze vagyunk a hosszútávon fenntartható szinttől - közölte a WWF Magyarország kedden az MTI-vel.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. május 15. 23:06
"Másfélszer nagyobb Föld kellene a jelenlegi fogyasztásunkhoz" Ha meg a magyar átlagembert vesszük, akkor még egy Hold méret is elég lenne.
Gregorius
2012. május 15. 22:39
Az amisok technológiájával néhány száz millió embert lenne képes eltartani a Föld, azaz ez ma már nem megoldás.Ha sikerül létrehozni a biztonságos plazmaerőműveket, akkor legalább lesz időnk elgondolkodni egy optimális megoldáson, ahol minden népcsoportnak jut valami az ember élethez. Egyébként reális veszély az "észak-dél" közötti háború, ahol a túlélők egy radioaktív földön bolyonghatnak.
nemjoe
2012. május 15. 21:33
Ide vezet a erőltetett individualizmus. Amikor a közösségi érdek meghal az individualizmus oltárán. A természettel lehet packázni, lehet a törvényeit figyelmen kívül hagyni, de az ember életéhez szükséges dolgok az ember kialakulása óta nem változtak. Ha belerondítunk a vizeinkbe, a levegőbe, a termőföldjeinket kiszipolyozzuk, vegyszerekkel terméketlenné tesszük, kiírtjuk az élővilágot magunk körül, akkor nem kell csodálkozni, ha mi emberek húzzuk a rövidebbet.
egységben
2012. május 15. 21:01
Az ember sokszor gondolkozik, néha az amisok világán: http://www.youtube.com/watch?v=Q_lQdWe72ss Alapvetően mit teszünk mi? Gürizünk, gürizünk azért, hogy legyen egy kevéske szabadidőnk, amikor pihenhetünk (lassíthatunk), amikor a családdal lehetünk, munkahelyi gondok nélkül. S lásd az amisok világát, ugyanezt érik el, más úton. Morális tartás, közösségi összetartás, visszafogottság mellett. Nomád körülmények között? Igen, számunkra nomád körülmények között, mégis azt gondolom, ha részleteiben is, de van mondanivalójuk irányunkban is. A világ egy része éhezik s Magyarországon is a napi 1 dollárnál kevesebből élők aránya 2%. Bár a világ gazdagabbik részéhez tartozunk, körülbelül kétszázezren vannak közöttünk is szélsőségesen szegények.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!