Index: Havi tízmillióért kap amerikai tanácsokat Orbán

2012. május 14. 10:49

Havi több mint tízmillió forint értékű összeget utal a magyar kormány egy amerikai kommunikációs cégnek, hogy az „a megfelelő formában interpretálja üzeneteit Washingtonban” – írja az Index. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium több mint egy éve kötötte a szerződést.

2012. május 14. 10:49

Negyvenötezer dollárt (több mint 10 millió forintot) fizet havonta a magyar kormány a Rasky Baerlein Strategic Communications nevű tanácsadócégnek, hogy javítsa az Egyesült Államokban Magyarországról megjelenő  médiaképet, valamint hogy növelje az ország súlyát Washingtonban – írja az Index. A megállapodásról beszámoló amerikai internetes lap, a Politico Influence szerint az Orbán-kormány egy éve kötötte a szerződést, és az vonatkozik a stratégiaalkotásra a rádiókban, televíziókban, a weben és a közösségi hálózatokon. Ezen kívül a bostoni székhelyű, de washingtoni irodával is rendelkező cég négyfős teamje közreműködik minden amerikai sajtóanyag, levél és tanulmány elkészítésében. Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárt idézve a lap azt írja, azért volt szüksége egy profi csapatra, hogy a magyar kormány üzeneteit úgy interpretálják, hogy azok biztosan megfelelő formában jussanak el Washingtonba.

Az Index információi szerint a nemzetközi politikai tanácsadópiacon megszerezhető, főként amerikai, izraeli vagy nyugat-európai szakértők díjazása jelenleg havi 30 és 50 ezer dollár között mozog. Szokás még, hogy helyszíni tanácsadásnál a munkabéren felül a repülőjegyek és a szállodák árát is a megbízó fél állja. Külön költségtétel lehet, ha a tartósabb munkára felkért külföldi tanácsadó a folyamatos kapcsolattartás érdekében saját megbízottat küld a helyszínre, hiszen ilyenkor az ő bérét, utazásait és szállását is felszámolják.

Az Index emlékeztet: ilyen hosszú távú együttműködés alakult ki a Fidesz és egy másik amerikai tanácsadócsapat között; George E. Birnbaum és Arthur Finkelstein több hazai választáson is segítette tanácsaival a Fidesz kampánystábját.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2012. május 14. 19:25
Erre nem lenne szukseg ha a balliberalis ellenseg nem jaratna le aljas mesterkedeseivel a magyar nep torvenyes vezetoit. En azert levernem ennek az arat az ellensegen.
Viktus
2012. május 14. 16:42
Ez nem is lehet igaz, mert ezek is csak találgatnak, ahogyan anno az origo, és Lázár is megmondta, hogy sunyik !
magnamater
2012. május 14. 15:38
Orbán fizet a tanácsért, az MSZP pedig ingyen kapja, vajon melyikre fogunk jobban ráfizetni?
pemetecukor
2012. május 14. 14:23
Hülyeség kivinni a pénzt, hiszen országon belül is találtak volna "kiváló" tanácsadókat pl. Heller Ágnes és "tudós" társai, Konrád Gy. és "írótársai", a Galamus csoport "értelmiságei" és még sok-sok a Mandínerre beíró okostojás akik jópénzért talán még a nevüket is vállalnák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!