Szabó Rebeka: A Fidesz gyarmatosítja az országot

2012. április 10. 15:19

Az LMP népszavazási kezdeményezéséről, a foglalkoztatási helyzetről, a földkérdésről, valamint Mindszenty József rehabilitálásáról szóltak a napirend előtti felszólalások kedden a parlamentben.

2012. április 10. 15:19

A fideszes Rogán Antal szerint a választók egyértelmű ítéletet mondtak az LMP népszavazási kezdeményezéséről azzal, hogy nem adták meg a szükséges számú, 200 ezer támogató aláírást hozzá. Emlékeztetett LMP-s politikusok megnyilatkozásaira, miszerint a kormánnyal elégedetlen szavazókat kívánja megszólítani, és kedvezőnek ítélte, hogy „csak 160 ezer elégedetlen embert” talált a párt. Rétvári Bence államtitkár erre úgy reagált, hogy „amit a szocialisták aláírnak, az sikerre nem vezethet, ekkor megpecsételődött a kezdeményezés sorsa”. A politikus emlékeztetett, hogy az aláírók számának többszöröse vett részt a kormány mellett kiálló Békemeneten. Arra kérte továbbá az ellenzéki párt képviselőit, hogy ez után ne becsüljék le azt az 1 millió embert, akik a szociális konzultáción nyilvánították ki véleményüket. Választ várt arra, vajon készített-e „Vágó-listát” a párt az aláírókról. 

Az MSZP-s Gúr Nándor szerint a szegénység vámszedőjeként jelent meg a kormány. Kifogásolta a munkanélküliség magas voltát és az alacsony foglalkoztatást. Szerinte a kormány intézkedései a szerényebb viszonyok között élők számára kárt okoznak, példaként az áfaemelést említette. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában a kormány munkapolitikai intézkedéseit sorolta, amelyek szerinte rugalmasabbá teszik a piacot. Az LMP-s Szabó Rebeka felszólalásában kijelentette, hogy a kormány az állami földbérletek odaítélésével a gazdasági holdudvarát tőkésíti fel. „Nincs gazdasági szabadságharc, önök gyarmatosítják az országot barátaik, rokonaik és üzletfeleik számára” – mondta. Hozzátette: a helyi, földhöz nem jutó embereknek mindegy, hogy külföldiek szerzik meg a földet, vagy Mészáros Lőrinc és Nyerges Zsolt. Budai Gyula államtitkár erre úgy reagált, hogy a kormány sokat tett már a magyar föld védelmében, míg az LMP a budapesti aszfaltról fogalmazza meg véleményét. 

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Legfőbb Ügyészség Mindszenty Józsefet rehabilitáló döntésére hívta fel a figyelmet. A politikus Magyarország utolsó hercegprímásának érdemeit sorolva kijelentette: Mindszenty jelleme példaértékű volt, törekvéseiben következetes, és mindig hű maradt elveihez, nemzetéhez és egyházához. Vona Gábor, a Jobbik elnöke napirend előtti felszólalásában a földmoratórium 2014 tavaszi lejártára hívta fel a figyelmet, és szót emelt amiatt, hogy eddig semmit nem tett a kormány a termőföld magyar kézben tartása érdekében. Budai Gyula válaszában megismételte a Szabó Rebekának mondottakat arról, mit tett a kormány eddig a föld védelmében. Hangsúlyozta: a moratórium lejártáig mintegy két év van még hátra, addig a kabinet megteszi a szükséges lépéseket.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
4ttil4
2012. április 10. 19:04
Vona felszólalása + Budai válasza: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vqCjGNUgGJI
Feyszáll
2012. április 10. 18:34
Ez a Rebeka a Jobbikos faszi felesége?
MikkaMakka
2012. április 10. 17:59
nehogy már csk a jobboldal riogathasson gyarmatosítással:) lehet más?dehogy
imres
2012. április 10. 17:11
Valamit nem értek. Egyik nap az a vád, hogy a függetlenségért harcol a kormány, amikor nem is létezik függetlenség. Másnap, ugyanazok már gyarmatosításról beszélnek. Valami rendszert kéne vinni a dologba, mert úgy jártok, mint az a rendőr aki már harmadszor szopott a gruppenben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!