Reuters: A hatalmát mutatná meg az EB a befagyasztással

2012. március 13. 08:53

Az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén várhatóan megszavazzák a Magyarországnak járó kohéziós alap 2013. január 1-én életbe lépő befagyasztását – írja a Reuters. Diplomáciai források szerint a döntés célja részben az, hogy a bizottság megmutassa az újonnan nyert hatalmát, melynek értelmében felülvizsgálhatja a tagállamok költségvetését.

2012. március 13. 08:53

Az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén várhatóan megszavazzák a Magyarországnak járó kohéziós alap 2013. január 1-én életbe lépő befagyasztását – írta a Reuters cikke, amelyet átvett a New York Times. Diplomáciai források szerint a 27 miniszter nagy többsége támogatja a javaslatot. A lap emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök technikai ügynek tekinti a kohéziós források átmeneti befagyasztásának kérdését, és többször is kijelentette, hogy Magyarország egy forintot sem veszít el jövőre. A források szerint a döntés célja részben az, hogy a Bizottság megmutassa az újonnan nyert hatalmát, melynek értelmében felülvizsgálhatja a tagállamok költségvetését.

A diplomaták szerint a döntés egyértelmű üzenetet küld a tagállamoknak: teljesíteni kell a költségvetési hiányra vonatkozó vállalásokat annak érdekében, hogy visszatérjen a piacok bizalma. A kohéziós alapok megvonása az EU legnagyobb fegyvere ezzel kapcsolatban. Magyarországnak szeptemberig van ideje arra, hogy bizonyítsa az Európai Bizottság számára, hogy képes fenntartható módon korrigálni a költségvetés hiányát, és 3 százalék alá tudja azt csökkenteni. Egyelőre nem világos, hogy Magyarország hogyan tudja majd teljesíteni a követelményeket, de az uniós diplomaták úgy fogalmaztak, hogy a felfüggesztést alapvetően szimbolikus lépésnek tervezték – írta a Reuters. Egy diplomata szerint tényleges pénzt nem von el az EU, a mostani döntés is inkább egy figyelmeztető jelzés.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. március 13. 16:15
A spanyoloknak engedélyezték a hiány növelését.Ez aztán a klub!Egyenlő esélyek,egyenlő feltételek-szuper.
zselé
2012. március 13. 12:05
Szun-Ce "ha ismerjük az ellenséget és ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe; ha azonban nem ismerjük az ellenséget, csak magunkat ismerjük, akkor egyszer győzünk, másszor vereséget szenvedünk; és ha sem az ellenséget, sem magunkat nem ismerjük, akkor minden egyes csatában feltétlenül végveszély fenyeget bennünket. "
Vizigót
2012. március 13. 11:54
Azt gondolom, fogunk mi még arról elmélkedni, hogy miért is tünt el a történelem szemétdombjára ez most még szimbólikusan büntető, önmaga elenyészését észre nem vevő szarhalmaz.
krisztoforo48
2012. március 13. 11:29
Ha a befagyasztás megtörténik szimbolikusan,szimbolikusan felfüggesztjük a befizetéseket az EU-ba és normális adókörülményeket fogunk megszabni a multiknak,bankoknak.Persze csak olyan mértékben,ahogy a franciáknál és a németeknél van.Éppen ideje,hogy azonos feltételek legyenek az EU minden országában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!