Jogsértő volt a pécsi vízműfoglalás

2012. március 22. 09:09

A Kaposvári Törvényszék jogerős ítéletében hegyben hagyta az első fokú döntést, mely szerint jogsértő volt a Pécsi Vízmű székházának 2009 októberi birtokbavétele. Az eredeti állapotot azonban nem állíttatta helyre.

2012. március 22. 09:09

A Kaposvári Törvényszék jogerős döntésében megalapozottnak találta az első fokon eljáró grémium tavaly októberi határozatát. Ebben a városi bíróság kimondta, az épület 2009. október 5-i elfoglalásakor birtoksértés történt. Elutasította viszont a felperes Pécsi Vízműnek az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelmét, mert úgy vélte, az idő múlásával annyi változás állt be az ügyben, hogy az nem indokolt. 

A pécsi polgármesteri kabinetiroda üdvözölte és az alperes Tettye Forrásház számára kedvezőnek értékelte a jogerős ítéletet. Közleményében azt írta, hogy a Kaposvári Törvényszék megerősítette: a Tettye jogszerűen és törvényesen tartózkodik a Pécsi Vízmű Zrt. egykori székházában. A Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatóját, Nyirati Istvánt az MTI-nek nem sikerült elérnie.

Pécs 2009. október elején felmondta a szolgáltatási szerződést, és átvette a városi vízközműveket, miután az addigi vízszolgáltató Pécsi Vízművel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató. A város és a Pécsi Vízmű kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez Environnement között korábban azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák. Az ügy érintettjei mintegy negyven jogi eljárást indítottak egymás ellen.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2012. március 22. 10:26
ezt nem értem a Tettye elfoglalta a Pécsi Vízművek épületét (ennyi erővel én meg elfoglalhatnám a Nemzeti Bankot), és átvették a teljes hálózatát. A Pécsi Vízmű per indított. Megnyerték. akkor a polgármester mit üdvözöl? Azt, hogy kártérítést kell fizetniük, amit a pécsiekre fognak hárítani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!