Standard: Orbán a Horthy-korszak hangulatát akarja visszaállítani

2012. február 28. 08:43

Orbán Viktor a Horthy-korszak hangulatát akarja visszaállítani a Kossuth téren – írta Gregor Mayer a Standard keddi számában. A baloldal úgy véli, ezzel a kormány eléri, hogy legalább két évig ne lehessen tüntetni a parlament előtt.

2012. február 28. 08:43

„Már a hétvégén megkezdték a Kossuth tér lezárását, mivel alapos munkálatok veszik kezdetüket. Orbán Viktor akarata szerint a nemzet politikai szívében újraszületik majd a Horthy időszak hangulata” – véli a Standard újságírója. Gregor Mayer rámutat: „A tér művészi látképének tükröznie kell 1944-es állapotát. Horthy 1921 és 1944 közt volt Magyarország kormányzója. Szövetségre lépett a Hitleri Németországgal és »uralkodása« alatt 400 000 zsidót deportáltak Auschwitzba. Igaz, a Fidesz a Jobbikkal ellentétben nem állt ki a Horthy-éra rehabilitációjáért. Kritikusok szerint a helyreállítás viszont azt mutatja, hogy a Fidesz nem viszonyul kritikusan a Horthyi időszakhoz” – fejti ki.

A cikkből kitűnik, hogy a Fideszt azzal is vádolják, hogy ezzel a baloldal és köztársaság-pártiak minden emlékét el akarja törölni a Kossuth térről, Károlyi Mihály gróf szobra is áldozatul esne az átépítésnek és lehetséges, hogy József Attila szobra is más helyre kerül majd – emlékeztet a német lap szerzője. Baloldali kormánykritikusok azt is állítják, hogy ezzel akarja a Fidesz elérni, hogy az elkövetkezendő két évben ne lehessen tüntetni a parlament előtt – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. február 28. 12:30
"Tegnap beszélgettem anyámmal, aki elmondta, hogy ma a Rákosi korszak mocskosságát, ma eléggé eltúlozzák- tán mert így a mai gondok halványabbnak tetszenek. " Ez egy csúnya hazugság, tessék megmondani anyucinak. Hacsak nem a nemi beteg orosz bakákat akarja visszasírni. "Az viszont tény,hogy akkoriban az embereknek volt valamilyük. Lakásuk, vagy egy pár cipőjük... de az az övék volt. " Ez meg még nagyobb hazugság. Nem lakásuk nem volt, hanem még saját albérletük sem. Akkor zabrálták el a kommunisták a magánlakásokat, és idegen kényszer-társbérlőket telepítettek egymás mellé. Akkor az ágyrajárás volt a rendszer nagy vívmánya, nem a lakás. Magyarország leg ínségesebb évei voltak. Kivéve egy szűk hazaáruló rétegnek, akik már akkor is gátlástalanul szolgálták ki az idegen hatalmat, éppen aktuálisan, akkor a szovjetet. Akkor kaptak polgári villákat a pártvezérek, a Hortobágyra száműzve a jogos tulajdonosokat, akik több emberöltő alatt építették ki családjuk egzisztenciáját. Érdekes és bájos, ha valaki azt a rendszert sírja vissza. Árulkodó jelenség.
Anonymusz
2012. február 28. 11:21
A Standard csak vigyázzon, hogy mit ír, mert Bécsben van egy úgynevezett Karl Lueger Ring és még Dr.-Karl-Lueger-Gedächtniskirche is létezik. Tudják ki volt Karl Lueger? Egy nagy antiszemita és Hitler példakép!!!! Kedves osztrákok mielött másokat kritizálunk,nem ártana a saját ajtó elött söpörni.Hogy ez nem így van ismerjük Ulrike Lunacektől is.
kjkj945
2012. február 28. 10:41
"Orbán a Horthy-korszak hangulatát akarja visszaállítani" " Igaz, a Fidesz a Jobbikkal ellentétben nem állt ki a Horthy-éra rehabilitációjáért" Ez szerintem valahogy ellentmond. Az előző kormányok már megcsinálták a horthy éra hangulatát: 3 millio koldus helyett van kb 6 millio.
Vizigót
2012. február 28. 10:35
Ja hogyne, mert ha a tér visszakapja eredeti arculatát, és a helyére kerülnek az eredeti szobrok, rögtön utána indulnak is a vonatok. És látod szarházikám milyen körmönfontan sunyi a mi viktárorunk? Tavaly köztéri kiállítással akadályozta hónapokig az ellene irányuló demonstrációkat, most meg ezzel a tér visszarendezéssel. Hülye vagy Gregor. Mihály grófért meg ne aggódj, jó helye lesz a Szoborparkban azok közt, akiket ő segített hatalomra a végtelen ostobaságával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!