Heller: Orbán nem antiszemita

2012. február 03. 08:59

A Tages Anzeigerben Heller Ágnes „bonapartizmusnak” minősítette a kormány politikáját. A filozófusnő kijelentette, hogy Orbán Viktor a populista céljai elérésére használja az antiszemitizmust, de ő maga nem antiszemita. A svájci lap beszámolt az Új Színház előtti megmozdulásokról is.

2012. február 03. 08:59

A lap pénteki számában Guido Kalberer Heller Ágnessel készített interjút, aki leszögezte, hogy a jelenlegi kormány sem fasiszta, sem antiszemita, de szerinte fennáll a veszély, hogy előkészíti a talajt az ilyen mozgalmaknak. A filozófusnő kijelentette, hogy Orbán Viktor a populista céljai elérésére használja az antiszemitizmust, de ő maga nem antiszemita. A kormány politikáját „bonapartizmusnak” minősítette. Heller a svájci lapnak elmondta, hogy egész életében fenyegetve érezte magát, ezért a jelenlegi állapot nem jelent neki új érzést. Kifejtette, hogy ma Magyarországon még a többséghez tartozó emberek is fenyegetve érzik magukat, mivel az elbocsátások mindenkit érintenek. Megemlítette, hogy már sokan azok közül sem meggyőzhetőek Orbán politikájáról, akik egykor rá szavaztak.

Heller Ágnes az interjúban megállapította, hogy mivel Magyarország az EU tagja, ezért a kormány nem tehet meg bármit, továbbá Orbán Viktornak kompromisszumokat kell megkötnie, hogy pénzt kaphasson. Szerinte ez azért jó, mert egyébként még erősebben korlátozták volna a polgárok szabadságát – így viszont Orbán sem a halálbüntetést nem tudja visszaállítani, sem a határokat lezárni. Heller aláhúzta: azért vádolták meg filozófus társaságát hűtlen kezeléssel, mert a társaság három zsidó és egy német tagja nem számít „igazi magyarnak”. Heller végül reményét fejezte ki, hogy a demokratikus ellenzék annyira megerősödik Magyarországon, hogy le tudják váltani a kormányt, de hozzátette: nem tekinti magát a mozgalom „fejének”.

A Tages Anzeiger egy másik írásában is foglalkozott hazánkkal: Bernhard Odehnal „Utcai csata a színház előtt” című cikke részletesen beszámolt a Dörner György kinevezése elleni demonstrációról. Kiemelte, hogy Dörner a Jobbik szimpatizánsa, és az „antiszemita” írót, Csurka Istvánt is magával vitte. Megemlítette, hogy a megmozdulás egyik transzparense szerint az Új Színház a „kormány propagandagépezetévé” változott. Kitért arra is, hogy skinhead ellentüntetők is megjelentek, akik azt ordibálták, hogy „mocskos zsidók”. Odehnal megírta, hogy a rendőrség több neonácit őrizetbe vett, ám a tiltás ellenére az Új Magyar Gárda tagjait nem vitték el. A publicista beszámolt arról is, hogy a kinevezés ellen osztrák, német, belga, francia és spanyol színházakban is tiltakoztak, Nagy-Britanniában pedig megjelent egy tiltakozó levél, melyet számos művész aláírt. Továbbá megemlítette Fischer Ádám Európai Néppárthoz írt levelét is, amelyben az Orbán elleni nyomásgyakorlásra szólította fel a képviselőket – idézi a Tages Anzeiger cikkét a Médianéző.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arlequin
2012. február 03. 13:35
ez is olyan, mint amikor piszkos fred megdícsér valakit...
tarackos
2012. február 03. 13:10
A Bonapartizmust is jól indokolták de olvastam egy hasonló írást ami az olasz fasizmussal veti össze az Orbán rendszert azzal se nagyon tudtam vitatkozni. Orbán és a fidesz nem antiszemita. Ezt a melót elvégzi helyettük a széljobb, anno a miép most meg a jobbik. Nem véletlenül nem határolódnak el, szükségük van a csőcselékre...
citizen queen
2012. február 03. 11:39
Csak csendben jelzem, hogy Bonapartét az egyik legnagyobb franciaként - pedig ugye korzikai volt -, és az egyik legtehetségesebb politikusként, hadvezérként tisztelik a mai napig a franciák. Ugyanis ő volt az, aki a forradalom utáni káosz, és terror évei után rendet teremtett Franciaországban, és újra Európa vezető hatalmává tette. Úgyhogy a bonapartista jelző nem feltétlenül negatív.
felfújta a szél
2012. február 03. 11:34
"Orbán ... nem tudja ... a határokat lezárni." Emlékezetem szerint Orbán éppen a schengeni határok kiterjesztését javasolta. A vasfüggönyt Heller tanítómesterei építették
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!