Milliárdokat fizetett a MÁV a semmiért

2012. január 26. 08:45

Közel négymilliárd forintos vagyoni hátrányt okozhatott a MÁV-nak egy olasz céggel kötött szerződés: úgy fizettek tizenkét évig három vasútvonal villamosvezeték-hálózatának üzemeltetésére és karbantartására, hogy azokat valójában a MÁV látta el, írja a Magyar Nemzet. Az ügyben már nyomoz az ügyészség.

2012. január 26. 08:45

A közlekedési minisztérium 1996-ban kötött szerződést az olasz COGECO nevű céggel három vasútvonal villamosítására. A cég létrehozta a Viacom koncessziós társaságot. Ebben a COGECO 51, a MÁV 30 százalékos, míg a pályázat lebonyolításában közreműködő Mogürt Rt. 4 százalékkal bírt. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerint utóbbi a valódi verseny hiányára utal, ezért feljelentést tett az ügyben – írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma alapján az Origo.

A Kehi szerint a Viacom gyakorlatilag semmilyen lényeges feladatot nem látott el. A villamosítást alvállalkozó csinálta meg, az üzemeltetésért pedig a MÁV volt a felelős. Emellett koncessziós díjat sem fizetett. A MÁV 1998 és 2010 között 4,5 milliárdot fizetett ki a Viacomnak, ebből 712 milliót osztalékként visszakapott, vagyis 3,8 milliárdos vagyoni kár érhette a MÁV-ot. A Magyar Nemzet értesülései szerint a Lotz Károly (SZDSZ) miniszter annak ellenére írta alá a szerződést, hogy beosztottai felhívták a figyelmét annak előnytelenségére.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a lapnak elmondta, ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatnak eljárást az ügyben.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hogyisvan
2012. január 26. 09:56
Nagyon örülök, hogy 15-16 évvel ezelőtti ügyekben mégis nyomozhat az ügyészség. Ezek szerint hetekn belül előkerül a gyánti bányák, a josip tot és kaya ibrahim ügy is :-)
flo
2012. január 26. 09:27
Na, az ilyen ügyek kapcsán kellene elszámoltatás, büntetőeljárás, nem a rendszerváltás előtti dolgokon kellene pörögni.
bigyomail
2012. január 26. 09:15
Ezért kellene eladni az egészet. Ha lenne tulajdonosa, akkor még véletlenül sem születhetnének ilyen szerződések.
Bajresz
2012. január 26. 08:54
Írhatnám, hogy csodálkozok, de nem akarok hazudni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!