Köznevelési törvény: döntöttek a módosítókról

2011. december 13. 18:52

A parlament szavazott a köznevelési törvényhez érkező módosító javaslatokról.

2011. december 13. 18:52

Szavazott az Országgyűlés kedden a köznevelési törvényhez érkező módosító javaslatokról. A Ház egy olyan indítványt is elfogadott, amely csak négyéves kortól tenné kötelezővé az óvodát, az MTI információja szerint azonban ezt a zárószavazás előtt korrigálják.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után azt közölte, hogy a gyermekeknek - a kormány eredeti javaslatával egyezően – hároméves koruktól kell majd óvodába járniuk. Az MTI információja szerint ez így is lesz – ennek érdekében zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtanak be –, az ezzel ellentétes tartalmú módosítást annak egy másik passzusa miatt szavazta meg a kormánypárti képviselők többsége.

A kormány által támogatott módosító javaslatok elfogadásával – a KDNP-s Michl József indítványára – törölték az előterjesztésből, hogy az állami és önkormányzati nevelési–oktatási intézmény nem nyilváníthat ki vallási vagy világnézeti elkötelezettséget. Ehelyett úgy fogalmaz majd a jogszabály, hogy az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteniük, tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését, és lehetővé kell tenni, hogy a gyermek egyház által szervezett hit– és vallásoktatásban vehessen részt.

Az emberi jogi bizottság azon kezdeményezését is támogatta a parlament, amely szerint az állami általános iskolában az erkölcstanóra vagy az ehelyett választható, egyház által szervezett hit– és erkölcstanóra a kötelező tanórai foglalkozások része lesz.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schnee
2011. december 13. 21:21
Az alapitvanyi iskolakat meg kinyirjuk... Mi lesz azokkal a gyerekekkel akik valamilyen okbol nem alkalmassak az allami iskolaban valo beilleszkedesre (diszlekszias, autista, stb)? Ezek eddig alapitvanyi iskolakba jartak, ahol a szulok az allami normativa mellett fizettek meg egyeb hozzajarulast a kisletszemos oktatas miatt. Ezek az iskolak teljesen hianyoznak a torvenybol, ergo nem fogjak megkapni a gyerekek utani allami normativat, hiszen azt csak allami es egyhazi iskola kaphatja meg. Azaz meg fognak szunni, hiszen a szulok nem fogjak tudni az igy megemelkedo tandijat kifizetni. A gyerekek meg mehetnek vissza az allami iskolaba, ahol viszont a tanarok es a rendszer keptelen oket kezeleni....... GRATULALOK! hofmann rozsa a JO EDES ANYADAT!
buckafej
2011. december 13. 21:16
Nekem is volt részem hitoktatásban, egy héten kétszer mentünk a templom melletti hittanterembe. Akkor nem tetszett mindig az oktatás, néha rosszak is voltunk, de ma nosztalgiával gondolok rá vissza, és a plébánosunk, aki már 80- on felül van és egy otthonban él, még ma is tisztelem, becsülöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!