Schöpflin: A Jobbik jelenti a valós veszélyt

2011. október 17. 09:42

Ian Bremmernek nem sikerült megértenie, mi történik Magyarországon - reagált Schöpflin György, fideszes európai parlamenti képviselő Ian Bremmer kritikájára, miszerint Magyarország nem tartja tiszteletben a demokráciát, és ez veszélybe sodorhatja az „európai márkát”.

2011. október 17. 09:42

„Amikor Orbán-kormány hatalomra került, az ország nagyon rossz állapotban volt: a gazdasági helyzet szörnyű volt, a közigazgatás darabokra hullott szét, a szocialista kormány pedig korrupcióban dagonyázott. A kétharmados győzelem azt jelzi, a választók a fennálló káosz felszámolását akarták. Most is ez zajlik, és valószínűleg ez az, ami felbosszantotta azokat, akik a Fidesz reformjait antidemokratikusnak, tekintélyelvűnek és zsarnokinak tartják” - így reagált Schöpfiln György, fideszes európai parlamenti képviselő Ian Bremmer, az Eurasia Group nevű globális politikai kockázatelemző csoport elnökének korábbi írására. A politikus a Financial Times véleményrovatában azt írja, Bremmernek nem sikerült megértenie, mi történik Magyarországon.

Schöpflin szerint az alkotmánybíróság megőrizte összes funkcióját, pusztán egy olyan területe van a gazdaságpolitikának, amelybe nem tud beavatkozni. Úgy látja, a jogrend megerősödött, a külföldön sokat bírált médiatörvénynek pedig egyetlen horrorisztikus következménye sem volt. Schöpflin azt írja, az új alkotmány is megfelel az európai normáknak, és komoly támogatottsága van. Az európai parlamenti képviselő szerint a valós veszélyt a Jobbik térnyerése jelenti Magyarországon, a hazai és külföldi ellenzéki hangok pedig nem képesek felfogni, hogy a Fidesz a leghatékonyabb védelem ez ellen.

Ian Bremmer, az Eurasia Group vezetője korábban kijelentette: Magyarország nem tartja tiszteletben a demokráciát és a polgári szabadságjogokat, és ez veszélybe sodorhatja az „európai márkát” a lehetséges új tagok és az egész világ előtt.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Inrik
2011. október 17. 14:01
Ez a Schöpflin mondta az EP választás után, hogy mennyire sajnálja, hogy kiesett az SZDSZ az EP-ből. No comment. Nem kell azon csodálkozni amit mond. Nem a Jobbik veszélyes az országra, hanem azok a problémák, amelyek az országot emésztik. A problémákat szemlélve, mérlegelés gondolkodás után is csak azt tudom mondani, hogy azokat a parlamenti pártok közül csak a Jobbik tudná kezelni, mert az MSZP okozta, a Fidesz láthatóan nem tudja, az LMP hippi - tehát alapból nem tudja, a Jobbiknak viszont vannak életképes javaslatai. Ilyen egyszerű ez.
lajkakutya
2011. október 17. 13:42
Na, egy újabb név a magyarellenes világgetzik csoportjából. Az ember már nem csodálkozik, ha terjed az antiszemitizmus világszerte, mert egyesek megint nem ismerik a mértéket.
picur3ka
2011. október 17. 13:34
Schopflin, mitol kulonb a Jobbik kopkodese egy kulfoldi ujsagnak, mint amikor a szocik fasisztazzak a Fideszt kulfoldon? Ezt szeretnem en tudni. 2. Nem ok a veszely, hanem a hazaarulo, weimarozo horda es a ciganyok.
korona
2011. október 17. 12:29
Ne támadja senki a Fideszt, mert hasznos munkát csinál: lerakja egy polgári Magyarország alapjait. Bizony nem könnyű feladat és sok nemkívánt mellékhibákkal jár, de ha semmi program sincs, ám a cél határozott, akkor támogatnunk kell az igyekvésüket. Láthatjuk, hogy mennyi rosszidulatú gáncsolja folyamatosan a harcukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!