PA: Csökkenhet a közmunkások bére

2011. október 19. 11:52

Nőhet a foglalkoztatottsági ráta a közmunkaprogramok nyomán, de anyagilag mindenképpen rosszabbul járnak az érintettek - derült a Policy Agenda elemzéséből. Az elemzők szerint a költségvetés szigorú határt szab a munkabéreknek és a munkaidőnek is.

2011. október 19. 11:52

Nem megalapozott a közfoglalkoztatás bővítő hatása pénzügyi oldalról, holott ez lehet a kormány által ígért foglalkoztatottság-növekedés egyetlen eszköze - vélekednek a Policy Agenda (PA) elemzői. A közfoglalkoztatásra jövőre 132 milliárd forintot szán a kormány, amely számításaik szerint kétszázezer fő foglalkoztatására lesz elegendő, feltehetőleg havi átlagban. A PA úgy számol, amennyiben teljesíti célját a kormány, az idei első félévi foglalkoztatotti adatokhoz képest százötvenezer fővel nagyobb létszámot tud majd kimutatni.

A Policy Agenda úgy véli, a jelenlegi közfoglalkoztatási bérszint maradna jövőre, ám az új adórendszer miatt a havi 47 ezer forint 37 ezrre csökken. Ugyanakkor - jegyzik meg - adókkal és járulékokkal együtt is majd 176 milliárd forintot kellene a költségvetésnek kifizetnie, ha havonta átlagosan kétszázezer ember számára szeretne közmunkát biztosítani. Egy másik számítás szerint a kormány ebben a körben is kompenzálja a megszűnő adójóváírást, így azonban a foglalkoztatási költségek 222 milliárd forintra nőnének.

Az elemzők úgy vélik, hogy a kormány finanszírozni tudja a munkát, a munkaidőt napi nyolc óráról hat, kompenzáció esetén négy órára kell csökkentenie. Amikor nem tudnak közmunkát biztosítani az érintett számára és a család jövedelme is nagyon alacsony, akkor bérpótló juttatást szabhatnak ki, amely az idei 28.500 forintról 22.800 forintra csökken. Összességében az látszik, hogy jövőre a közmunkával érintett családok átlagosan mindenképpen rosszabbul járnak, mint idén, annak ellenére, hogy az áremelkedések ugyanúgy hatással vannak rájuk, mint a többi társadalmi rétegre – zárul a Policy Agenda elemzése.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. október 19. 14:17
Nőhet a foglalkoztatottsági ráta a közmunkaprogramok nyomán, de anyagilag mindenképpen rosszabbul járnak az érintettek - derült a Policy Agenda elemzéséből. Nem anyagilag, hanem amúgy. Dolgozni kell.
P.A.
2011. október 19. 12:22
PA? Ezek az én nickemet használják???
tmonk
2011. október 19. 12:09
Munkáért segélyből lett a munkáért semmit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!