Suez-ügy: Pécs milliárdokat fizethet

2011. augusztus 09. 08:58

Jogi szakértők szerint a kamatok és az elmaradt haszon nélkül mintegy hétmilliárd forint illeti meg a 2009-ben Pécsről kiszorított Suezt.

2011. augusztus 09. 08:58

A Compass Lexecon nevű jogi iroda szakvéleménye alapján kamatok nélkül mintegy 7 milliárd forint illeti meg a francia Suezt a pécsi vízmű 2009-es visszavétele miatt - írja a NOL.

A bírósági eljárás számára készült szakértői vélemény alapján mintegy 26,6 millió euróról van szó, ez az összeg azonban nem tartalmazza az elmaradt hasznot és a kamatokat. Amennyiben a pécsi önkormányzat még 2011-ben fizetne, akkor a teljes kártérítési összeg körülbelül 8,7 milliárd forint, azaz 32,3 millió euró lenne.

A NOL forrása szerint a város vezetői tisztában vannak a szakvéleménnyel, ez az összeg azonban messze nem végleges. A bírósági ügy két hét múlva folytatódik, addig mindkét fél véleményezheti a szakértők munkáját, érvekkel alátámaszthatják a megállapításokat.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. augusztus 10. 11:53
Mint részben érintett, szomorúan hallom a hírt, bár nem ért teljesen váratlanul. Az összes bajom az, hogy mi fogjuk megfizetni Páva úr Fidesz-es kísérleti projektjének az árát. Értem én, hogy polgármesterünk akart 1 jó pontot a Viktornál. Nem is baj, nem rossz lobbi. Csak kicsit drága....
Gombóc XVI. Artúr
2011. augusztus 09. 16:27
A kérdés csupán az, hogy a jogi iroda kinek a szakértője. Mertha a Suezé, akkor ez némiképp "árnyalttá" teszi a képet, illetve annak valóságtartalmát...
Silcon
2011. augusztus 09. 14:54
Nagyon felületes a cikk. Két kártérítési ok lehetséges: a tulajdonrész és az elmaradt haszon ügye. A Suez kisebbségi tulajdonos, de menedzsmentjogot kapott 25 évre. Ha jól tudom ez utóbbi jogot vonták meg tőlük, mert kissé szabadabban értelmezték a törvényeket és a megállapodásokat. 2 év elmaradt haszna lenne 8 milliárd? Kötve hiszem, ebben benne lehet a kisebbségi tulajdonrész értéke. Azt viszont miért lenne kötelező megvenni az önkormányzatnak? El lehet adni piaci áron bárkinek. Városi tulajdonban bizonyára kisebb lesz a profit, nem ér annyit a befektetés, de ez már legyen az ő bajuk. Testvérek között is 15 évig ők voltak az urak.
bb2
2011. augusztus 09. 14:27
Hát a "Jogi Iroda" annyit ír a szakvéleményébe amennyit a szakvéleményt kérő és kifizető cég mond. Milyen számítás alapján? Mi szerepelt abban a korábbi szerződésben amiknek alapján számolták az elmaradt hasznot, és azt a szerződést -"részünkről"- ki írta alá, és mennyiért? Másképpen fogalmazva a hír úgy szól, hogy a vízmű visszavétele 7 milliárdos megtakarítást eredményezett a pécsieknek !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!