Köztestületté alakul a Makovecz-akadémia

2011. április 11. 11:54

A Makovecz Imre alapította Magyar Művészeti Akadémia azonos súlyúvá válik a Magyar Tudományos Akadémiával és köztestületté alakul. A szervezet a nemrégiben felújított Vigadó épületébe költözik.

2011. április 11. 11:54

A kormány úgy döntött, köztestületté alakítja a Makovecz Imre által alapított, korábban civil szervezetként működő Magyar Művészeti Akadémiát (MMA). Az alkotmányban is szereplő Makovecz-akadémia feladata a továbbiakban a magyar művészetről alkotott állásfoglalások, és művészeknek szóló iránymutató nyilatkozatok kiadása, illetve egyéb dokumentációk elvégzése lesz. Az MMA fogja összeállítani továbbá a magyar kultúra szempontjából értékesnek tartott műremekek enciklopédiáit.

A vezetőségben eddig szinte kizárólag a jobboldal képviselői kaptak helyet, de az Index kérdésére válaszolva Kovács Flórián, a szervezet egyik vezetője elmondta, elképzelhető, hogy a jövőben a független Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával (SzIMA) is együttműködnek majd. 

Mivel az MMA szerkezete is módosul, megnő helyigénye, a Magyar Művészetek Házává alakuló Vigadó épületébe költözik. Az épületet és költségeit várhatóan az állam finanszírozza majd.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nomármost
2011. április 11. 21:17
A liberális értelmiségi műhelyek mellé igencsak kívánkozott a nemzeti kultúra összefogása is. Makovecz Imrétől nehezen vitatható el ez a két fogalom. Ízlésről pedig nem érdemes vitatkozni ( érdekes, a spanyolok csoda büszkék a sevillai magyar pavilonra, én is, többek között erre is ).
HSL
2011. április 11. 21:04
Minden más majd entartete Kunst lesz.
küllő
2011. április 11. 17:56
RÖHEJ!
Merlin
2011. április 11. 15:49
" Ki a fasz jár Nemzetibe Alföldire vagy építtet magának Makovecz házat!" A felcsúti fociakadémia főépületét Makovecz tervezte (borzalmas) és a helyi fidesz vezetője is vele terveztette a fia házát .... Voltak ős régen is udvari költők, de a valódi kultúra, művészet pártfüggetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!