Szonda: A népesség közel fele bizonytalan

2011. április 20. 08:35

Ha most vasárnap szavazna Magyarország, 26 százalékot érne el a Fidesz-KDNP, a népesség közel fele bizonytalan, vagy nem voksolna - derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből.

2011. április 20. 08:35

A népesség 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, amennyiben most vasárnap tartanák a választásokat. Az MSZP 12 százalékot, a Jobbik 8 százalékot, az LMP 4 százalékot szerezne - derül ki a Szonda Ipsos áprilisi felméréséből. A bizonytalanok és távolmaradók aránya 48 százalék. A kutatók szerint ennek oka a tanácstalanság, az eltávolodás a politikától.

A kormánypárt legtöbb választóját a 60 év felettiek körében veszítette el, itt már múlt hónapban is maga mögé utasította az MSZP. Csökkent népszerűsége a nyugdíjukból élők, a munkaerőpiac rosszul fizetett állásaiba kényszerülők között is.

A 30 év alattiak körében a Jobbik veri az MSZP-t, kivéve a fővárosiak és a diplomások csoportját: körükben az LMP jobban teljesít a radikálisoknál.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. április 21. 00:01
A bizonytalanok kiemelkedően nagy száma azt jelzi, hogy lenne tér egy vagy több új pártnak. Esetleg a Fidesz is visszaszerezhetné persze őket. De úgy érzem, az MSZP múltja miatt csak kevéssé lesz képes növelni a bázisát (hacsak nem váltja teljesen vezetőségét), az LMP nem fog kinőni az 'életérzés'-rétegpárt szerepből, sőt, inkább beszorul a liberális városi értelmiségi csoportba, elveszítve lassan a vidéket (mint az SZDSZ anno). A Jobbik is csak egy kicsit erősödhet még.
civilina
2011. április 20. 13:27
Sok tanulságot és tényszerűséget tartalmaz a hozzászólásod: "...úgy tűnik a böszme féle csoport és a "mérvadó nyugat" között ez a megállapodás végbe is ment és a böszme system végső összeomlásáig működött is, sőt, úgy tűnik, újra sikerült beizzítani." A megállapodás létrejötte nem csak úgy tűnik, hanem valóban létre is jött. Nem tudom mással magyarázni a böszme újra éledését. Az egész ellentmond a józan észnek, mert más, normális ember ennél sokkal kevesebb sikertelenségtől, kudarctól és bukástól lelkileg úgy padlóra került volna, hogy onnan sohasem tudna felállni. Valakiktől böszme muníciót kap! A nemzetközi, "ellenséges" sajtóban tapasztalható támadást pedig, szerintem, a megfelelő kapcsolatokkal valamennyire közömbösíthetné a FIDESZ, ha rendelkezne ilyennel. "Megint magunkat verjük meg...", és milyen piti ügyekkel, a balliberálisokhoz képest! Hajlamos vagyok ebben megvédeni a FIDESZ-t, hiszen mindenki mellett nem állhat egy cenzor. Az biztos, hogy a szerencsétlen elszólalásokat az ellentábor médiája addig tudja csűrni-csavarni, amíg egy idő után az egyszerű állampolgár agyában megbocsáthatatlan bűnként tudatosul. Meggyőződésem, az mszp-t csak saját eszközeivel lehet legyőzni.
afterall33
2011. április 20. 11:34
"Ez a buta demokrata sajnos, aki elmegy szavazni, de fogalma sincs miről." Aki meg így veti fel a dolgot, az nem tudom milyen demokrata.
medve
2011. április 20. 11:20
Néhány gondolat: 1. A Fidesz csökkenése egyértelműen az alacsonyabb jövedelmű rétegekben érzékelhető. Ebből egy párt képes profitálni: Jobbik. 2. Meglepő, hogy az MSZP és az LMP mennyire nem képes ebből profitálni. 3. Csöndben megjegyzem, hogy az előző hónaphoz képest leállt a Fidesz csökkenése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!