Lendvai Pál: A Fidesz éveken keresztül hagyta felfutni a zsidógyűlöletet

2011. február 12. 14:13

A magyar zsidóságnak egy olyan államban kell élnie amely még mindig nem nézett szembe a múltjával - írja a berlini Welt napilap hétvégi mellékletében megjelent publicisztikájában Lendvai Pál. Az újságíró szerint a magyar többség horthyzmusba oltott kádárizmus után vágyakozik, ezt pedig az Orbán Viktor kormánya meg is adja nekik.

2011. február 12. 14:13

„Éveken keresztül hagyta a Fidesz a zsidógyűlöletet felfutni. És most sem tesz semmit azért, hogy megfékezze" - vádolja Lendvai Pál a berlini Welt című napilap hétvégi mellékletében megjelent cikkében a nagyobbik hazai kormánypártot. A publicista szerint Magyarország más európai államokkal ellentétben nem nézett szembe a múltjával, a Tanácsköztársaság óta a magyarok a zsidóságot tartják mindenért felelősnek. 

Lendvai Götz Aly német történész kutatásaira hivatkozva az írja:  „Kelet-Közép-Európában sehol sem hajtották végre a zsidók kiirtását olyan gyorsan, mint Magyarországon: hét héttel a német megszállás után 147 vagonban a Budapesten kívül élő zsidóság egészét, 437 ezer embert Auschwitzba deportáltak". Hozzáteszi: még mindig ez az élmény határozza meg az Orbán „nacionalista, klerikális, jobboldali konzervatív" rezsimjét helyeslő többség viszonyát a zsidósággal.
 
Az újságíró Nádas Péterre hivatkozva megállapítja: a magyarok többsége a horthyzmusba oltott kádárizmus iránt vágyakozik, és Orbán ezt nyújtja a lakosságnak. Lendvai Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban megjelent ellentmondásos cikkére is hivatkozik, majd kijelenti: a magyar közéletet egyértelműen uralja a jobboldaltól a szélsőjobboldalig tartó közbeszéd, és a jobboldal meg sem próbál fellépni a saját szélsőségei ellen.

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. február 15. 23:39
"a Tanácsköztársaság óta a magyarok a zsidóságot tartják mindenért felelősnek." Ha nem is mindenért, de a Tanácsköztársaságért nagyobb részt biztosan. Tud valaki magyart megnevezni a tanácskormányból? Van egy olyan tippem, hogy ezt a Lendvai Pált kevesen fogják Magyarországon elsiratni.
Vizigót
2011. február 14. 11:09
jav: takar=akar
RepiP
2011. február 13. 21:49
Nahát, ez tényleg megviselte...
RepiP
2011. február 13. 20:50
Ugyanaz mint az antiszemita, csak stilisztikailag enyhébb. Nem akartam Vizigótot direktre leantiszemitázni, mert az nagyon megviselte volna az érzékeny lelkét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!