Szonda: Jelentős mértékben csökkent a Fidesz tábora

2010. december 20. 15:16

Jelentősen csökkent az elmúlt időszakban az MSZP elutasítottsága, de a Jobbik és az LMP is megerősödött.

2010. december 20. 15:16
Jelentős mértékben csökkent a Fidesz táborának mérete - írja közvélemény-kutatásában a Szonda Ipsos. A Fidesz az utóbbi egy hónapban 300 ezer választópolgárt veszített: ugyanannyit, mint a májustól novemberig tartó időszakban. A párt szavazótábora inkább a kisvárosokban, falvakban csökken, veszteségei főképpen a fiatalok körében és a kvalifikáltabb társadalmi rétegekben nagymérvűek. Novemberben a diplomások 50 százaléka gondolta úgy, hogy kedvező változások zajlanak, míg decemberre ez 40 százalékra csökkent. 
 
Az MSZP a választások óta először szerzett a biztos pártválasztók körében 20 százaléknál többet, elutasítottsága pedig jelentősen csökkent. A Jobbik ősszel leszálló ágba került, ám ez a csökkenő tendencia megtört. Az LMP az elmúlt időszakban a biztos pártválaszók körében a bejutási küszöb alatt volt, az év végére azonban újra átlépte az öt százalékot.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2010. december 21. 06:36
Szerencsére nem a közvéleménykutatók vannak kormányon.
Szarvasember
2010. december 20. 23:18
Már megint manipuláció: a novemberi adatok úgy kilógnak a sorból, mint a lóláb :-) Végig 62%-on van a Fidesz, eztán novemberi barbatrükkel 68, majd újra 62. Bakiztak a statisztikusok, nem kicsit, nagyon. Erre megmongyák hogy jön a fideszes bukta és belemagyarázzák az aktuálpolitikát. Mintha gombra varrnánk kabátot.
Badellaman
2010. december 20. 22:48
Olvasom itt a kommenteket, nincs ezzel semmi baj, köszönjétek meg a viktátornak, folyamatosan rúgják maguknak az öngólokat,amiből az ellenzék szépen profitál! Végre ébredeznek a zemberek...Várható volt...Jobb később,mint soha!!
nybo
2010. december 20. 20:48
Itt ölik egymást jobboldaliak vagy sápítoznak. Pedig erre semmi ok. Tényleg semmi. 62 %-nál keseregni kell? Vicc. Íme egy balos vélemény a NOL-ról, ahol egyenesen a Fidesz a lejtőn, az ellenzék profitál címet adták: rózsafa | 2010. december 20. | 12:14:51 Ez amolyan önbecsapós reklám cím. Ha megnézzük az adatokat, akkor azt látjuk, hogy arányaiban nem változott semmi. Arányaiban ma se szavaznának többen az ellenzékre, mint a választásokon. Arányaiban a Fideszre se szavaznának kevesebben. Ma is kényelmesen meglenne a 2/3-ad talán még kényelmesebben, mint az OGY választásokon. A választási aktivitás csökkent, vagyis nőtt a politikától elfordulók aránya. Én azért tartom hibának ezt az önámítást, mert ez nem vezet sehová. Az ellenzék ideje is múlik, nekik is most kell megszervezniük a jövőt. Ha tartósan képtelenek érdemi gondolatok felmutatására, az MSZP a saját közelmúltjával való leszámolásra, akkor még az a szégyen is megtörténhet, hogy a Fidesz támogatottságának visszaesése mellett is megőrzi a következő választásokon a 2/3-ot. Márpedig az MSZP jelenlegi elitjével a hitelesség visszaszerzése nem fog menni. Ezt nem én mondom. Ezt igazolja minden közvélemény kutatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!