Átalakítanák a Költségvetési Tanácsot

2010. november 19. 13:35

Egy kormánypárti javaslat értelmében 825,5 millió forintot vonnának el a Költségvetési Tanácstól. A szervezet működésére így tíz millió forint maradna, ezért annak szerepét is újragondolnák.

2010. november 19. 13:35

Varga József fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a 2011-es költségvetés törvényjavaslatához, mely a Költségvetési Tanácsot érinti. A módosítás alapján 825,5 millió forintot vonnának el a tanács 835,5 millió forintos támogatási előirányzatából.

A politikus indoklása alapján az elvonás után finanszírozhatóvá válna a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ösztöndíjprogramja. A Költségvetési Tanács működését ezután „jelképes összeg” támogatná, így annak szerepe is átalakulna. Varga József szerint „szükséges és időszerű a Költségvetési Tanács feladatainak átgondolása, és ezzel összhangban 2008. évi LXXV. törvény (a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről) módosítása”.

A múlt héten Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyilatkozott a Költségvetési Tanács újragondolásának időszerűségéről: „kérdéses, hogy szükség van-e ilyen intézményre, amint a gazdasági helyzet normalizálódik”. Schiffer András és Scheiring Gábor, a Lehet Más a Politika politikusai ugyanakkor 200 millió forinttal növelnék a KT költségvetését a nemzetgazdasági programok terhére. „A jövőben a Tanács kötelezően beárazná az ellenzék adó- és költségvetési törvényhez benyújtott javaslatait is” - szól a javaslat.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. november 20. 19:30
Mi a túróra kellett 835 millió? Minden lapot arany iniciálékkal díszítettek?
trendo
2010. november 20. 18:11
Az, hogy Narancsmegye Lordjainak nem tetszik egy olyan kvázi ellenőrző szervezet, amelyik eddig ugyan az ellenfél gazdasági hülyeségeit szemrevételezte, de ezentúl elvben az övékét kritizálná, azon nem csodálkozom. De hogy már annyira bunkó, arrogáns taplók legyenek, annyira ne ügyeljenek már az úri látszatra se, hogy a kinevezett díszcigány kezébe nyomják az ellehetetlenítést szolgáló költségvetési javaslatot... hát tudjátok... :) Vagy azt mondták Varga Józsefnek, hogy vazze, Józsi, ha lóvét akarsz a családi maffiának, akkor keress valami forrást a költségvetésben? (Ja, ha nem tudsz olvasni, itt van szövegkiemelővel kihúzva a megfelelő sor...)
kutyi
2010. november 20. 17:35
Gerinces dolgot keresni a Nemzeti Együttműködésben dőreség lenne. Annál több benne a gagyi.
gross
2010. november 19. 15:45
Az ÁSz elvileg végezhetné azt a feladatot, amit a Költségvetési Tanács, de akkor valószínűleg ők kerülnének 1 milliárddal többe. Nem hiszem, hogy sokat meg lehetne spórolni itt; a múlt (és jelen) történései pedig szerintem azt mutatják, hogy szükség van egy teljesen független elemző szervre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!