Nem biztos a Fidesz fővárosi többsége

2010. szeptember 29. 10:37

Nőtt a Fidesz és az MSZP közötti különbség a Szonda Ipsos szeptemberi közvélemény-kutatása szerint. Nem biztos ugyanakkor, hogy a Fidesz Budapesten megszerzi a listás szavazatok több mint felét, hiszen jelenleg a biztos pártválasztók között csak 48 százalékon áll.

2010. szeptember 29. 10:37

Az összes választó esetében a Fidesz 37, az MSZP 11 százalékon áll, a biztos pártválasztók esetében azonban a különbség még jelentősebb: a Fideszt a megkérdezettek 65, míg a szocialistákat mindössze 17 százaléka támogatná. A Fidesz javulása ugyanakkor gyengítette valamelyest a Jobbikot, amely a lakosság egészén belül 6, az aktív választók körében 12 százalékon áll. Az LMP elérte a biztos pártválasztók körben az 5 százalékot.

A tízezer fő alatti települések pártlistái esetében jelentős Fidesz-előny tapasztalható – a kormánypártnak akár hétszer annyi szavazója is lehet, mint az MSZP-nek és a Jobbiknak. Az itt élők 54 százaléka a jelenlegi polgármestert támogatja majd, váltani csak a megkérdezettek 21 százaléka szeretne. A tízezer lakost meghaladó városokban is erős a Fidesz, csaknem négyszer annyian voksolhatnak rájuk, mint a szocialistákra és ötször többen, mint a Jobbikra. Ezeken a településeken a megkérdezettek 35 százaléka akarja váltaná le a polgármestereket, az ellenzéki pártok által támogatott jelöltekre pedig csak 12 százalék szavazna.

A megyei jogú városokban 63 százalék szavazna kormánypárti, 18 százalék ellenzéki polgármester-jelöltre. A fővárosban a Fidesz nyerheti a listás szavazást, ám a biztos pártválasztók közötti támogatottsága 48 százalékos, így korántsem vehető biztosra közgyűlésbeli többsége. Az MSZP 29 százalékon, az LMP 12 százalékon, a Jobbik 10 százalékon áll a fővárosban.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecseg
2010. szeptember 29. 22:34
Nem teljesen OFF Ezt láttátok már? http://tinyurl.com/38zqdk9
trendo
2010. szeptember 29. 20:26
A közvéleménykutatások ténye önmagában, depláne az ebből levont következetések nyilvánosságra hozása a választások előtt önmagában egy nagy manipulációs csapda. Kb. olyan, mint a jósda volt Delphoiban :) Teljesen fölösleges ezeket a here cégeket fenntartani.
tevevanegypupu
2010. szeptember 29. 14:58
Mindenesetre a fidesz-tobbseg Budapesten tenyleg csoda lesz. Kizart, hogy nem mozgatnak meg mindent ellenuk, es bizonyos mertekig meg is ertem a liberalisokat. Ha a szekesfovarost is elvesztettek, tenyleg mehetnek ongondoskodni Londonba. Csak Debreczeni, Meszaros es Bolgar ur lesz kenytelen illegalatasba vonulni honi foldon.(:
crm114
2010. szeptember 29. 14:54
"A Fidesz javulása ugyanakkor gyengítette valamelyest a Jobbikot" hülyeség, a valóságban az történik, hogy a jobbikosok elbizonytalanodtak, ezért csökken a számuk a biztos szavazó pártválasztók körében, ezért a többi párt arányosan "erősödik", és mivel a Fidesz a legerősebb, az "erősödik" a legtöbbet. A Népszabi még mindig próbálja erőltetni ezt az "átjárás van a Fidesz és Jobbik között" mitológiát, olyan kilátástalan ez már, mint a csendes-óceáni szigeteken felejtett japánok bozótharca.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!