Schmitt: Több mint 15 millióan vagyunk

2010. szeptember 23. 09:31

Az új kormány, amely kétharmados felhatalmazást kapott a magyar néptől, már az első napokban olyan döntéseket hozott, amelyek a 15 milliós nemzet egységét szolgálják - jelentette ki szerdán New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök.

2010. szeptember 23. 09:31

Az államfő szerint ilyen volt a magyar állampolgárság megszerzésének megkönnyítése, valamint a trianoni szerződés évfordulójának a nemzeti összetartozás napjává történt nyilvánítása, és az Országgyűlés elfogadott egy nyilatkozatot a magyar nemzet összetartozásáról. Schmitt a magyarországi kormányváltást új korszak kezdetének nevezte az anyaország és a külföldön élő magyarság közötti viszonyban.

„A legfontosabb a nemzetben való gondolkodás. Nem 10 millióan vagyunk, hanem több mint 15 millióan. Mi sem lehet szebb dolog egy egy hónapja megválasztott köztársasági elnök számára, mint az, hogy amerre csak jár a világon, magyar emberekkel találkozzon. Amerre csak megyek, hirdetem, hogy a magyar nemzet egységes és oszthatatlan” - mondta az elnök.

A köztársasági elnök, aki az ENSZ-közgyűlés 65. ülésszakára érkezett New Yorkba, kedden felkeresett egy magyar katolikus, egy református és egy baptista templomot, szerdán pedig találkozott az amerikai Magyar Tudós Társaság tagjaival. A kollégium a találkozó alkalmával felajánlotta ismereteit és tapasztalatát az anyaország támogatására. A New York-i magyar főkonzulátuson a helyi magyarsággal rendezett találkozón Schmitt Pál April Foley volt budapesti amerikai nagykövetnek a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta, egyebek között azon szerepének az elismeréseként, amelyet a magyar állampolgárok vízumkötelezettségének megszüntetésében játszott.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2010. szeptember 23. 09:59
Remélem a Zembere Kembere vitt magával egy szatyorni Schmittpálemlékérmet.
Vhailor
2010. szeptember 23. 09:46
Nem akarok ünneprontó lenni, de annyian már régen nem vagyunk. A Kárpát-medencében cca. 12 millióan, talán már annyi sem. A külhoniak pedig nincsenek még + 3 millióan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!